Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar? Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Günümüzde kanser türü hastalıklar günden güne artmaktadır. Bunların başında yer alan tehlikeli hastalık akciğer Kanseri gelmektedir. Vücudumuzun oksijen gereksinimi sağlayan organımız akciğer birçok hücreden oluşmaktadır. Yapısal olarak normal akciğer dokusunda olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı üretkenlik göstermesiyle birlikte akciğerin içinde bir tümör oluşumu başlamaktadır. Oluşan tümörün büyümesiyle daha ileriki aşamalarda çevre dokulara veya dolaşım yolu ile yayılarak birçok tehlikelerin oluşmasına zemin hazırlar. Hastaların erken tanı yöntemine başvurarak tehlikelerin büyümesini engelleme yoluna gidilmesi ön görülmektedir.

Akciğer Kanseri Nasıl Ortaya Çıkar?

Kanser her yaşta başımıza gelmesi muhtemel bir hastalıktır. Korkulması gereken kanser değil kişilerin önceden alması gereken önlemler hakkında ki bilgisizlik eylemleridir. Kişilerin vücutlarında herhangi bir değişiklik gibi durumların söz konusu olduğu durumlarda erken tanı yöntemine başvurarak önlemini alması gerekir. Cildimizde oluşan herhangi bir kanama bile kanserin habercisi olabilir.

Bu yüzden kanserin yayılmasını sağlamadan durdurma yöntemleri üzerinden gitmeliyiz. Akciğer dokularındaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hücrelerin çevredeki dokuları istila etmeleri ve organlara yayılmasıyla birlikte akciğer hastalığının açığa çıkmasına neden olmaktadır.

Erkeklerde en çok ölüme neden olan bir hastalık türüdür. Tüm dünyada yaklaşık iki milyon insanın bu hastalıkla mücadele ettiği ve çoğu kişinin de ölümle sonuçlandığı bu hastalık hayati önem açısından önemli bir tehlike unsurudur. Kanserin açığa çıkmasında ki başlıca etmen dünya genelinde sigara içme alışkanlıklarındaki değişime bağlı olarak gerçekleşmektedir.

Hastalığın en sık nedeni uzun süreli olarak tütün dumanına maruz kalınmasına ve hava kirliliği radon gazı ve genetik faktörler ile sorumlu tutulmaktadır. Kontrolsüz hücre çoğalması ile anormal hücreler sağlıklı normal akciğer dokusu haline gelmek yerine bölünmeye devam ederek doku kitlelerinin oluşmasını saplamaktadır. Akciğer kan akımı aracılığıyla tüm vücuda oksijen sağlama fonksiyonunu engeller. Böylelikle iyi huylu yada kötü huylu hastalığın açığa çıkmasını sağlar.

Akciğer Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Kanser Belirtileri tümörün yerleşim yerine ve hastalığın yaygınlığına bağlı olarak değişebilen belirti şeklinde olabilmektedir. Kanserin belirtilerini şu şekilde açıklamak mümkündür; Kişilerde öksürük başlar ve pek çok kişi bu öksürük üzerinde önemle durmayıp sıradan bir öksürük gözüyle bakmaktadır. Fakat öksürük üzerinde önemle durulması gereken hastalık belirtisidir.

İnsanlar sigarada içtikleri için öksürüğün üzerinde önemle durulmaz. Öksürük kimi zaman kuru ve inatçı olabileceği gibi kimi zamanda kanlı balgam şeklide de gelebilmektedir. Uzun süreden beri öksürükleri olan kişilerdeki değişimler baz alınarak öksürüğün artması daha uzun sürmesi geceleri hastayı uyandırması gibi birçok belirtilerin başlangıcını oluşturmaktadır.

Kanser belirtilerinin bir diğeri ise hareketle birlikte yaşanan nefes darlığıdır. Bu durum fazla kilolara yeterince egzersiz yapmamaya bağlıdır. Fiziksel aktiviteler sırasında nefes alıp vermede zorluk çekiyorsanız mutlaka uzman kontrolüne başvurmanız gerekmektedir. Omuz, kol, sırt ve göğüs gibi vücudunuzun çeşitli yerlerinde ağrı söz konusu ise akciğerlerde oluşan tümörler sinire baskı yaptığından dolayı görülmektedir. Sık yaşanan iltihaplar genel sağlıkta görülen değişimler gibi pek çok unsur kanser belirtisi olabilmektedir.

İlerleyen aşamalardaki kanserin belirtisini şu şekilde açıklamamız mümkündür enerji azlığı kronik yorgunluk, ani kilo kayıpları, iştahsızlık, hırıltılı şekilde nefes alıp verme fonksiyonları gösterme, yüzün şişmesi, yüksek ateş, kısık ses, yutkunurken zorlanma, nefes alırken kişilerde yaşanılan ağrılar, parmaklarda şekil değişikliği, lenf bezlerinin şişmesi, karnın sağ tarafında yaşanan ağrılar, kaslarda güçsüzlük, erkeklerde göğüslerin şişmesi, baş dönmesi, zihin karışıklığı durumları, ayak ve ellerde batma ve karıncalanma gibi belirtilerin başlıca nedenleri arasında gösterilmektedir.

Kansere Yakalanmamak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle kansere yakalanmamak için kanser riskinin oluşmasına yardımcı olan sigaradan vazgeçilmesi gerekir. Sigara içmiyorsanız bile mümkün olduğunca sigara içilen ortamlardan uzak durmalısınız zira sigaranın dumanına maruz kalmak bile Akciğer Kanseri oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Ayrıca hava kirliliğinin artış gösterdiği durumlarda dışarıya az çıkmaya gayret gösterin. Böylelikle kanser riskinden korunmuş olunabilir. Kansere yakalanan kişilerin %1′i düzenli olarak dışarıya çıkmasından kaynaklandığı saptanmıştır. İş güvenliğine dikkat ederek kanserojen yapan maddelerden ve ortamlardan uzak durulmalıdır.

Akciğer Kanserinin Evreleri Nelerdir?

Kanserin evreleri 4 kısma ayrılmaktadır. Birinci evre ikinci evre üçüncü evre ve dördüncü evre. Birinci kısımda tümörün büyüklüğü 5cm kısadır. Organlara yayılım söz konusu değildir. Tedavi yöntemi ile kanserli lobun alınma işlevi gerçekleşir. Beş günlük hastanede kalınma sürecinden sonra hasta taburcu edilir.

İkinci evre: Tümörün büyüklüğü 5-7 cm arasındadır. Lenf nodlarına uzanım söz konusudur. Vücudun diğer organlarına yayılım görülmemektedir. Kemoterapi işlemi bazı hastalarda uygulanabilir.

Üçüncü evre: Tümörün büyüklüğü 7cm den daha büyüktür. Lenf nodlarına uzanım vardır. Metastaz yoktur. İlk tedavi yöntemi süreci kemoterapi ve radyoterapi işlemidir. Kimi hastalarda ameliyat söz konusu olmaktadır.

Dördüncü evre: Akciğer dışına yayılım söz konusudur. Başlıca metastaz yerleri kemik beyin böbrek üstü gibi organlardır. Radyoterapi ve ameliyat uygulanabilir. Ameliyat genellikle evre 1evre 2evre 3 hastalarına yapılmaktadır.

Kanser Tedavi Süresi Nasıl Gerçekleşir?

Kanserin tedavi tipi öncelikle hastalığın evresi ve kişilerin sağlık durumlarıyla alakalıdır. Değişik tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Ameliyat sonrası gözle görülemeyen kanser hücreleri için adjuvan tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi süreci genellikle hastanın yaşına ve genel durumuna göre belirlenmektedir. Hastalar tedavi sonrası kemoterapi yada radyoterapi görebilmektedir.

Bazen ameliyat sonrasında adjuvan tedavi yöntemi uygulanmasına gerek kalmayabilir. Cerrahi yöntem uygulanarak kanseri yok etmek amacı güdülür. Akciğerde küçük bir parçayı almak için yapılan operasyon ‘wedge’ veya ‘segmental’ reaksiyon olarak adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda hastanın genel durumu veya sağlığı açısından ameliyat gerçekleşmeyebilir.

Kanserin Yaşam Süresi?

Kemoterapi yaşam süresi3-6 ay kadar bir aralık söz konusudur. Yaşamayı çok uzatması beklemeyen bir tedavi seçeneğinin yan etkileri nedeniyle hayat kalitenizi bozma sorunları açığa çıkabilir. Günümüzde çok sık rastlanan bu tehlikeden arınmak için kişilerin risk yaratacak durumlardan kaçınması gerekir. Ne kadar çok korunma içgüdümüzü gerçekleştirirsek kanserden o kadar korunmuş oluruz. Herhangi bir öksürük, ağrı, iltihap, nefes darlığı, vücudunda çeşitli değişikler gibi durumları gözlemleyen kişiler mutlaka bir uzman doktora görünüp kontrol ettirmelidir.

Çoğu kişi belirtiler üzerinde çok durmamaktadır bunun sonucunda da istemediğimiz sonuçlarla ne yazık ki karşılaşabiliyoruz. Sizlerde gereken özeni gösterip sağlığınızı koruma altına almalısınız. Çünkü sağlık herkes için önemlidir. Sağlığınızı ihmal etmeyin vaktinde kontrollerinizi gerçekleştirin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz