Tükürük Bezi Enfeksiyonları
Tükürük bezi enfeksiyonlarına virüs ve bakteriler yol açar. Kabakulak virüsü, en sık rastlanılan tükürük bezi enfeksiyonudur; bezlerin şişmesine ve ağrımasına sebep olur. Tıkalı tükürük kanalları bakteriyel enfeksiyona yol açar, bu durum çok ciddidir ve özellikle susuz kalan yaşlı insanlarda ölümcül bile olabilir.
Tükürük bezi taşlan, tıkanmanın en sık karşılaşılan sebebidir, bununla beraber tümörler de tıkanmaya sebep olabilir. Özellikle yemekten önce bezlerde var olan ağrılı şişler, belirtilerdir. Kanaldan gelen cerahat, ağzınızda kötü bir tat bırakabilir.
Antibiyotik tedavisi genellikle yardımcı olur. Kanal tıkalı ise, doktorunuz ince bir sonda ile tıkanmayı açmaya çalışabilir. Kronik olarak enfekte olan ve geri dönüşü olmayan şekilde zarar gören bez, alınmalıdır.
Tükürük Kanalı Taşları
Tükürük kanalı taşları tükürük kanalını tıkar ve salya akıntısını önler. Taşlan oluşturan, artıklardan gelen kalsiyumun çökeltisidir. Salya geçişinin tıkanması ağrılı şişmeye yol açar. Taşlar, gençlerde ve orta-yaşlılarda sık görülür. Çene altı tükürük bezlerinde tükürük kanalı taşı nadiren görülür.
Çenenizin altında şişme ve ağrı olursa, doktorunuza görününüz; kanalı görüntülemek için röntgen çekecektir. Röntgenden sonuç alınamazsa, bilgisayarlı tomografi taraması veya ultrason yapılabilir. Küçük tükürük taşları, salya üretimini uyararak kendiliğinden geçerler. Büyük taşların, ameliyatla alınması gerekebilir.
Tükürük Kanalı Tümörleri
Tüm tükürük bezlerinden, tümöre karşı en hassas olanı kulak altı bezleridir. Bu tümörler yavaş-yavaş büyür, sıçramazlar ancak nüksederler. Şişmiş tükürük bezleri esas (ve genellikle yegâne) belirtidir. Tükürük bezlerinizde ağrı veya şişme olursa, doktorunuza bildiriniz; biyopsi, MR veya bilgisayarlı tomografi isteyebilir.
Bir tümör teşhisi konulursa, doktorunuz tümörün aldırılmasını isteyebilir. Tümör habisse (kanserli) radyoterapiye de ihtiyacınız olabilir.