Hamileliğin başlangıcından itibaren bebeklerin sağlık ve gelişimleri; onların en iyi koşullarda dünyaya merhaba demeleri, büyümeleri ve gelişimleri açısından en uygun ortamların hazırlanması, çocuğun fiziksel, sosyal, zihinsel, duygusal ve ruhsal gelişimlerinin yaşına uygun gelişip gelişmediğinin kontrol edilmesi ve sağlık sorunlarının oluşturduğu diğer problemleri önleyip gidermek gibi amaçlarla izlenir
Anne ve babaların çocukları ile ilgili yaptıkları sağlık takibinin temel amacı, hastalık ortaya çıktıktan sonra uğraşmak yerine, hastalığın çıkmasına ortam hazırlayan unsurların önceden tespit edilmesi ve önlenmesi olmalıdır.
Bebeklerin ve çocukların sağlık takiplerinin yapılması için ebeveynlere büyük rol düşmektedir. Bu rol, çocuğun dünyaya gelmesi ile başlar ve disiplinli bir süreci ifade eder. Bebeklerin sağlık takiplerinin yapılabilmesi için ebeveynlerin çok basit ve pratik bilgilere sahip olması yeterli olabilmektedir.
Bebeğin Evde İlk Muayenesi
Ebeveynlerin yeni doğan bebeklerine evde yapacağı ilk muayene için birkaç pratik bilgiye ihtiyaç vardır. Anne-babalar ilk muayenede şunlara dikkat etmelidir. Bebek normal sıcaklıkta bir odada soyularak, bacaklarına, kollarına, el ve ayak parmaklarına, damağına, göz ve kulaklarına, cinsiyet organlarına bakılır.
Sağlıklı bir bebeğin derisi pembe, ağlaması güçlü, meme emmesi ise kuvvetlidir. Ebeveynler bebeklerini sürekli takip etmeli aşağıda belirtilen hususlardan bir ya da birkaçını tespit ederlerse doktorlarına başvurmalıdırlar.
Bebeğin;
- Nefes alması düzensizse veya solunumu ara ara duruyorsa,
- göğsünden hırıltılı sesler geliyorsa,
- Öksürüğü varsa,
- Çok hızlı veya çok yavaş nefes alıyorsa,
- Mütemadiyen kusuyorsa,
- Halsizliği varsa,
- Yüksek ateşi varsa,
- Dışkısının rengi yeşil ve ishali varsa,
- Morarıyorsa,
- Vücudunda alerji ve enfeksiyon belirtileri varsa.