Bir bakıma, bu gezegendeki en sağlıklı içecek olabilir. Yıllar boyunca duyduğunuz tüm iddialar doğrudur. Yeşil çayın beyin fonksiyonunu iyileştirdiği ve yaşa bağlı hafıza sorunlarını önlediği bulunmuştur. Ayrıca kanserin önlenmesine yardımcı olur ve çoğu kilo kaybı diyetine eklenmesi gereken aktif bir maddedir. Antioksidanlar bakımından zengindir. Ek olarak, ağız ve diş sağlığını korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ekstra olarak diyabet tedavisine yardımcı olabilir.
Yeşil Çay Bazı Açılardan Sakıncalı Olabilir
Öncelikle, kafeinle ilgili sakıncalara sahiptir. Yeşil çay, herhangi bir çay gibi, kafein içerir. İlk önce kabul etmemiz gereken şey şu: Aşırı kafein alımı sinirlilik, hassasiyet ve kaygı ile ilişkilendirilmiştir. Kafeine alışık olmayan insanlar daha da fazla sıkıntı yaşıyorlar, yani az miktarda yeşil çay içince bile semptomlar yaşıyorlar. Ayrıca, yeşil çay vücudunuzun demiri emebilme yeteneğini bozabilir ve bu büyük bir sorundur. Demir eksikliği, size beraberinde bir dizi ciddi sağlık sorunu getirebilir. Bunu kimse istemez. Ayrıca yeşil çay, bazı ilaçlar ile etkileşime girer.
Geçtiğimiz on yıl içinde yapılan bir çalışma, yeşil çay ve kanser önleme arasındaki bağlantının zayıf ve çelişkili olduğunu ileri sürmüştür. Demans ve Alzheimer için de durum böyledir. Bir başka çalışma da, yeşil çay alımı ile kolesterol seviyelerinde azalma arasında oldukça zayıf bir bağlantı buldu. Aşırı derecede yeşil çay içmek, daha sonra uykusuzluk, mide bulantısı, titreme ve huzursuzluk gibi semptomlara neden olabilen aşırı kafein yüklenmesine neden olabilir. Tabii ki bu durum, aniden çok fazla yeşil çay tüketme eğiliminde olan kişilerde daha belirgindir. Başka bir deyişle, eğer kafeine karşı duyarlıysanız, yan etkilere karşı daha duyarlısınız.
Çalışmalara göre, bir günde 400 mg’a kadar kafein çoğu yetişkin için güvenlidir. Bu kabaca, 4 fincan demlenmiş kahve,10 kutu kola veya enerji içeceği miktarına ve 10 ila 12 bardak yeşil çay miktarına eşittir. Yeşil çayın yan etkilerini yaşamamak için, ılımlı şekilde tüketmek gerekir. Abartılmadığı sürece sorun yaşanmaz. Ayrıca çayın kalitesi de semptom yaşamamak açısından önemlidir.
Mide Sorunlarına Neden Olabilir
Kafein, en kıdemli suçlu olabilir. Diğer çay türlerinden daha az miktarda kafein içermesine rağmen, yine de sorunlara neden olabilir. Bunun sebebi, kafeinin sindirim sürecindeki asit miktarını artırmasıdır. Bu acıya veya mide bulantısına neden olabilir. Ayrıca, özellikle mide kanserinin tedavisi için yeşil çay önerilmesine rağmen, çalışmalar bu konuda yetersiz kanıt olduğunu belirtmektedir. Rochester Tıp Merkezi tarafından yayınlanan bir rapora göre, yeşil çay içtikten sonra mide ağrınız varsa, hemen doktorunuzu ziyaret edin.
Demir Eksikliği ve Anemiye Neden Olabilir
Tayvan’da yapılan bir çalışmaya göre, çok fazla yeşil çay tüketmek demir eksikliği anemisine yol açabilir. Daha da önemlisi, demirden zengin bir yemeğin ardından yeşil çay içmek, çaydaki ana bileşikleri demire bağlayabilir. Bu meydana gelirse, yeşil çay bir antioksidan olarak potansiyelini kaybedecektir.
Yeşil çaydaki EGCG ana bileşendir. Bu bileşiğin, miyeloperoksidaz adı verilen ve iltihaba neden olan bir enzimi engellediği bilinmektedir. Ancak çay, demir açısından zengin gıdalarla birlikte tüketildiğinde EGCG, miyeloperoksidazın enflamatuvar etkisini inhibe etme kabiliyetini kaybeder ve bu da iltihaba yol açar. Başka bir deyişle, yediğiniz yemek, aynı zamanda yeşil çayın faydalarını da belirleyen faktördür.
Yeşil çay, gıda ve gıda takviyelerinden alınmasın gereken demirin emilimini engelleyen tanenler içerir. Bazı kaynaklar, yeşil çayı limon ekleyerek veya yemeklerin ardından içmenin yanlış olabileceğini söylüyor. Daha fazla araştırma, yeşil çay tüketiminin bitki kaynaklı kaynaklardan demir emilimi oranını % 64’e kadar azaltabileceğini ekliyor. Bunun önlenmesi için, yemeklerden en az bir saat önce veya sonra içebilirsiniz ve ayrıca C vitamini açısından zengin olan daha fazla besin tüketirseniz demir emilimini artırabilirsiniz.
Baş Ağrısı Yapabilir
Yine, kafein yüzünden yeşil çay hafif ila şiddetli baş ağrılarına neden olabilir. Ayrıca aşırı yeşil çay alımı yoluyla meydana gelebilecek demir eksikliği de baş ağrısına neden olabilir. Baş dönmesine de neden olabilir. Ve çalışmalara göre, insanlarda yeşil çayın tolere edilen maksimum dozu günde 9.9 gramdır ve bu da bir günde 24 fincan içeceğe eşdeğerdir.
Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da şudur: 100’den fazla reçeteli bitkisel takviye ve preparatta yeşil çay özütü bulunmasına rağmen, herhangi bir rahatsızlık için tedavi olarak kullanılması için, FDA tarafından net bir şekilde onaylanmamıştır. Ayrıca, yeşil çay özütünün uzun süreli kullanımının güvenliği açıkça tanımlanmamıştır.
Uyku İle İlgili Problemler Yaratabilir
Yeşil çayın bir başka olası kötü etkisi uyku problemidir. Bu sorun, yeşil çay tüketimini sınırlandırarak önlenebilir, çünkü yeşil çayda bulunan kafeinin ölümcül dozu günde 10 ila 14 gram olarak tahmin edilmektedir.
Günün geç vakitlerinden yeşil çay içmek de bu etkiye neden olabilir. Durumun en belirgin nedenlerinden biri sinir sistemini harekete geçiren ve kişinin uykusunu engelleyen kafein miktarıdır. Daha da önemlisi, hamile ve emziren kadınlar, anne sütüne geçebileceği ve emzikli bebeklerinde uykusuzluğa neden olabileceği için yeşil çay alımını sınırlandırmalıdır. Southern Illinois Üniversitesi tarafından hazırlanan bir raporda, yeşil çayın fazla alındığında birçok başka uyku bozukluğuna da neden olabileceği belirtilmektedir.
Kalp Atışında Düzensizliğe Neden Olabilir
Sorumlu yine kafein! Kafeinin kalbi uyardığı bilinmektedir. Kalp atışının hızlanmasına ve düzensiz şekilde hızlı atmasına neden olur; bu taşikardi denen bir durumdur. Bu durum, kalbiniz göğsünüze vuruyormuş gibi hissettirir.
Ayrıca, kalp atışının her zamankinden daha çok olduğunun farkına varabilirsiniz. Çarpıntı olarak da adlandırılan bu durum, göğüs ağrısına ve sıkışmasına neden olabilir. Normal kalp atış hızınızdaki bir değişiklik ciddi bir tehdit oluşturabilir. Utah Sağlık Üniversitesi tarafından hazırlanan bir başka rapora göre, kalp hastalığından veya düzensiz kalp atışlarından muzdarip olmanız durumunda yeşil çay tüketmemelisiniz.
Kusmaya Neden Olabilir
Bir Hint çalışmasına göre, yeşil çay polifenolleri aslında oksidatif strese neden olabilir. Yeşil çayın içerisindeki kafein bulantı ve kusmayı tetikleyebilir. Makbul kafein miktarının günde 300 ila 400 mg olduğu belirtilmektedir. Limiti aşarsanız kusma da dahil olmak üzere bazı yan etkilere neden olabilir.
İshal Olabilirsiniz
Yeni tüketmeye başladıysanız ishal olabilirsiniz. İshal ayrıca aşırı yeşil çay tüketimi ile de gerçekleşebilir. Bunu durdurmanın bir yolu tüketimi azaltmaktır. Başka bir yol, aç karnına yeşil çay içmemektir. Bunun yerine çayı yemekle birlikte tüketebilirsiniz. Bunun nedeni, midenizdeki yiyeceğin kafeinin kötü etkilerini potansiyel olarak azaltabileceğidir.
Şiddetli ishal durumunda, yeşil çay alımını durdurun ve hemen doktorunuza danışın. Hafif ishal yaygın olabilir. Ancak ciddi boyutlara ulaşıyorsa ve durmuyorsa doktora gitmelisiniz.
Kas Kasılmalarına Neden Olabilir
Aşırı kafein tüketimi, kas spazmları ve seğirme ile bağlantılıdır. Kafein ayrıca huzursuz bacak sendromuna da neden olabilir. Kafein, kas spazmları da dahil olmak üzere kas sorunlarında dair semptomlardan herhangi birini şiddetlendirebilir.