Yüksek Riskli Gebelik Ve Nedenleri

riskli gebelik

Sağlık uzmanlarına göre, yüksek riskli gebelik insidansına neden olabilecek birçok faktör var. Genel olarak, ya çok genç ya da orta yaştaki kadınlar riskli gebelikler geliştirme riski altında olabilirler. Gebelikte şeker hastalığı, yüksek tansiyon, HIV / AIDS veya preterm doğum geçirenler gibi daha önceden bu sağlık koşullarına sahip olan kadınlar ile birlikte aşırı kilolu veya kilolu olanlar da daha büyük risklerle karşı karşıyadırlar.

Erken doğum, 37. hafta gebeliğin başlamasından önce başlayan doğum anlamına gelir. Bu aşamada, bebek tam olarak gelişmediğinden, rahmin dışında hayatta kalmak için daha az bir şans olabilir. Bir doğum öncesi test, fetüsün kalp kusurları gibi ciddi bir sağlık durumuna sahip olduğunu gösterdiğinde, gebelik aynı zamanda yüksek riskli olarak düşünülebilir.

Böyle bir durumda bulunursa, annenin daha sonra başka testlere ihtiyacı olacaktır ve bebeği emniyetli bir şekilde dünyaya getirmesi için ilaç takviyesi gerekecektir. Yüksek riskli gebelikler için cenin faktörleri aynı zamanda viral hepatit, uçuklar, kabakulak, kızamıkçık, sifiliz, toksoplazmoz ve diğer viral enfeksiyonlar gibi enfeksiyonlara maruz kalmayı içerir.

Bir kadının fenitoin, folik asit antagonistleri, streptomisin, lityum, talidomid, tetrasiklin ve varfarin gibi tehlikeli ilaçlara maruz kalmaları da buna eklenen faktörlerdir. Sigara içme, alkol alımı ve yasadışı uyuşturucu kullanımı, yüksek riskli gebelik insidansındaki artışa katkıda bulunur.

Bir kadının hamileliği sırasında diğer önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkması, yüksek riskli gebeliklere yol açabilecek ek risk faktörlerinin yanı sıra önceden sağlıklı bir kadında ortaya çıkan diğer faktörler veya sorunlar da görebilir.

Yüksek Riskli Gebelik Takibi

Yüksek riskli hamileliğe yakalanma riskinin yüksek olduğu düşünülen kadınların, doktorlar tarafından daha yakından izlenmesi gerekir. İzleme türü, doğum uzmanı ile sık ziyaretlere, genel fiziksel durumlarını izleyen testlere, ilaçların seviyelerini doğrulamak için kan testlerine, fetal ultrasonografi incelemesine ve standart ultrason muayenesine tabidir.

Doktorların bir kadının gerçek durumunu etkili bir şekilde izleyebilmesi ve daha ileri komplikasyonlar için kesin bir tanı koyabilmesi içi bu tür testler ve muayene gereklidir. Bu aynı zamanda, doğum eyleminin teşvik edilip edilmemesi gerektiği gibi eylem biçimlerini formüle etmeye veya bebeğin güvenli ve zamanında doğum yapmasına izin vermek için sezaryenle doğum yapılması gerekliliğine yardımcı olacaktır.

Yüksek Riskli Gebeliklerin Önlenmesi

Çoğu doktor genellikle hamile kalmak isteyen kadınlara, gebe kalmadan önce sağlıklı olmalarını önerir. Gebe kadınlar, günlük olarak en az 400 mcg folik asit alıp, gebe kalmadan önce aşı yaptırarak risklerini azaltabilirler. Sağlıklı bir beslenme düzeninin sağlanması da önemlidir. Sigara içmek, alkol kullanmak veya uyuşturucu kullanmaktan kaçınmak, sağlıklı kilo vermek ve düzenli egzersiz yapmakta hayati önem taşımaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz