Zeki Üngör Kimdir?

Kimdir : Besteci
Doğum : 1880
Ölüm : 28 Şubat 1958

Zeki Üngör

İstiklal Marşı’nın bestecisi Osman Zeki Üngör, 1880 yılında İstanbul’da doğdu. Musiki tutkunu bir aileden gelen ve müziğe çocuk yaşlardan itibaren ilgi duyan Osman Zeki, Beşiktaş Askeri Rüştiyesinde okudu. Mızıka İ Hümayun Da görev aldığı süre içerisinde II. Abdülhamid’in dikkatini çekti.

Bundan sonra çeşitli üst düzey orkestralarda başkemancı ve orkestra şefi olarak görev yaptıktan sonra, Milli mücadelede aktif rol oynamıştır. Daha sonra İstiklal Marşı’nı 1922’de besteleyerek bugünkü haline getirmiştir. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefliği de yapan Osman Zeki Üngör 1934 yılında emekliye ayrıldı.

1958 senesinde İstanbul’da hayatını kaybetti. Cenaze töreninde özel izinle İstiklal Marşı çalındı.

Osman Zeki Üngör

(d. 1880, İstanbul – ö. 28 Şubat 1958, İstanbul) Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın ilk şefi ve İstiklal Marşı’nın bestecisidir.

Santuri Hilmi Bey’in torunu olan Osman Zeki Üngör, 1880 yılında Üsküdar’da doğdu. On bir yaşındayken Musika-i Hümayûn’a (saray orkestrasına) alındı ve keman bölümünü bitirdi. Orkestradaki başarısı II. Abdülhamit’in dikkatini çekti ve konser kemancısı olarak yetiştirildi. Opera orkestrasına başkemancı tayin edilerek Vondra Bey’den sonra uzun yıllar başkemancı olarak çalıştı. Binbaşı rütbesine terfi eden Zeki Üngör, daha sonra Saray orkestrasına şef oldu.

Beşiktaş Askeri Rüştiyesinde okudu. 1891′de girdiği Mızıka İ Hümayun Da yeteneğiyle II.Abdülhamid’in dikkatini çekti. Batı müziği öğrenimi görerek konser kemancısı oldu. Büyükbabası Santuri Hilmi Bey’in kurduğu Mızıka İ Hümayun faslı Cedid De ve Saffet Atabinenin ilk defa düzenlediği senfoni orkestrasında başkemancı olarak çalıştı. Binbaşı rütbesiyle de Saray Orkestrası Şefi oldu.

Osman Zeki Bey, Safvet Atabinen In oluşturduğu senfonik orkestrada başkemancı olarak görev aldı. Bir süre sonra yaylı çalgılar bölümü öğretmenliğine atandı. İstanbul Erkek Muallim Mektebinde müzik dersleri verdi.

Onun döneminde ilk Türk orkestrası konser için Avrupa’da turneye çıktı. I. Dünya Savaşı sırasında Musika-i Hümayûn’la Viyana, Berlin, Dresden, Münih, Budapeşte ve Sofya’da şef olarak konserler verdi (Aralık 1917-Ocak 1918). Bu gezi dönüşünde Union Française De haftalık konserler yönetmeye başladı.

1924’te Ankara’da çok beğenilen iki konser veren topluluk, Cumhuriyet’ten sonra Riyaset-i Cumhur Musiki Heyeti adı altında cumhurbaşkanlığına bağlandı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın çekirdeği oluştu. Uzun süre Musiki Müesseseleri Müdürü ve Gazi Musiki Muallim Mektebi Müdürü olarak görev yaptı. Topluluğun ilk şefi olan Osman Zeki, 1934 yılında sağlık nedeniyle emekliliğini istedi. İstiklal Marşı dışında, çoğu marş türünde başka yapılar da bestelemiştir.

1958 yılında hayatını kaybeden sanatçının cenazesi, askeri armoni orkestrası tarafından İstiklal Marşı çalarak Karacaahmet’te toprağa verilmiştir.

Mızıka İ Hümayun Da öğretim görevinde bulundu. İstanbul Erkek Muallim Mektebinde öğretmenlik yaptı. Bağımsız kadrosu olan ilk Türk senfoni orkestrasıyla Union Française De haftalık halk konserleri verdi. Musiki Muallim Mektebi Nin müdürlüğünü yaptı.

Avrupa şehirlerinde de orkestralar idare ederek konserler veren Üngör; asıl ününü Mehmed Akif Ersoy’un İstiklal Marşını 1922 senesinde besteleyerek elde etti. Cumhuriyet’in İlanı’ndan sonra vazifesini Ankara’ya naklederek Ankara Riyaset-İ Cumhur Musiki Heyeti Şefi oldu.

Musiki Muallim Mektebi Nin kurulmasında önemli rol oynayan Üngör; 1924-1934 seneleri arasında bu okulun müdürlüğü vazifesinde bulundu.

1934 senesinde emekliye ayrılan Üngör; bir müddet de Teşvikiye Caddesinde Maçka Palas’ta oturmuş, 1958 senesinde de İstanbul’da vefat etmiştir. Cenaze töreninde özel izinle İstiklal Marşı çalındı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz