Altıncı hastalık genellikle 6 ay ile 3 yaş arasındaki çocuklarda görülen, 3-4 gün yüksek ateşle seyreden ve ateşin hemen ardından pembe pembe küçük döküntüler oluşturan, Herpes tip 6 virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. Bu yaş aralığında yüksek ateşle seyreden ve genellikle de gereksiz yere yüksek doz antibiyotik kullanılmasına neden olan bir hastalıktır. Hastalığın geçirildiği sırada ateşin oldukça yüksek seyretmesi ve hiçbir hastalık belirtisi göstermeden 3-4 gün kadar sürekli çıkıp inmesi, aileleri oldukça tedirgin eder ve paniğe kapılmalarına neden olur.
Hekimler yönünden de bakıldığında ateşin olduğu dönemde hiçbir muayene belirtisi vermemesinden dolayı tedirgin edici bir durumdur. 3-4 gün sonunca bebeğin vücudunda görülen döküntüler, hastalığın 6. hastalık olduğuna işaret eder ve ateşin bu hastalıktan kaynaklandığı anlaşılmış olur. 6. Hastalık İngilizce’de Roseola, Roseola infantum, 3-Day-Fever (3 Günlük Ateş), baby measles ve rose rash olarak da bilinir. Birebir Türkçe karşılığı olan “Sixth Disease” olarak bile kullanılmaktadır.
Hastalığın Görülme Zamanları Nelerdir?
Görülme sıklığına bakıldığında özellikle ilkbahar ve sonbaharda daha sık olarak görüldüğü tespit edilmiştir. Hastalık pek tabi ki farklı mevsimlerde de görülebilir. Ancak bebek ve çocukların bir hastalığıdır.
Altıncı hastalık geçiren bebek bağışıklık kazanır mı? Hastalığı geçiren bebek, hayat boyu bağışıklık kazanır ve bir daha bu hastalığa yakalanmaz.
Aşısı var mıdır? Altıncı hastalık için henüz hazırlanmış bir aşı yoktur.
Hastalığın Belirtileri Nelerdir?
Altıncı hastalıkta döküntüler görülünceye kadar en önemli belirti yüksek ateştir. Bunun yanında huzursuzluk olabilir. Bunların dışında belirgin bir belirti olmaz. Çocuk 39 -39.5 derece ateş içerisinde eller ayaklar hafif morarmış ve titrer şekilde genelde acil servise müracaat eder. Bazı durumlarda kasılmalar ve havale geçirme vakaları görülebilir. Çok ağır geçirenlerde bazen baş ağrısı, bulantı, kusma, dalgınlık, kendinden geçme, sayıklama, uykuya eğilim, uyanamama gibi durumlar da görülebilir. Eğer çocuk yeterince sıvı alamazsa cildinde kuruluk, gözlerinde hafif çökme ve halsizlik olabilir. En son belirtisi vücutta oluşan pembe döküntülerdir.
3-4 gün kadar belirli bir hastalık nedeni olmadan sadece huzursuzluk ve yüksek ateşle seyreden ve çocuk doktoru tarafından muayene edildiğinde herhangi bir hastalık odağı bulunamayan bir viral enfeksiyondur. 3-4 gün süren bir ateşli dönemden sonra döküntülerin olması ve hızla aniden ateşin düşüp kaybolması karakteristiktir. Bu çok önemli bir belirtidir. Zira diğer hastalıklarda örneğin kızamıkta genelde ateş ile birlikte döküntü de başlar.
Ayrıca diğer çocukluk çağı hastalıklarında döküntü boyun ve yüzden başlarken 6. hastalıkta döküntüler gövdeden başlar ve daha sonra kollara yayılır. Döküntüler tip olarak da diğer hastalıklardan farklıdır, görülür görülmez kısa bir süre içerisinde 2-3 saat gibi hemen solmaya başlarlar. 2- 3 günde de kaybolurlar ve geriye de bir iz bırakmazlar.
Döküntüler pembe renkli maküler dediğimiz küçük mercimek kadar ya da makülopapüler dediğimiz hafif ortası kabarık beneklerdir ve döküntülere parmağımızı bastırıp çektiğimizde solarlar. Tüm bunların yanında pembe renkli döküntüler başladığında veya hemen öncesi göz kapaklarında da hafif bir şişme olur. Bu da önemli bir belirtidir.
Diş Çıkarma İle Karışmaması İçin Neye Dikkat Etmek Gerekir?
Diş çıkarma döneminde çocuklar çok kolay enfeksiyonlar aldıklarından dolayı hafif üst solunum yolu enfeksiyonları, hafif ishaller çok sık görülür. Nedeni ise damaklarının kaşınmasından dolayı ellerini ve diğer bütün cisimleri sürekli ağızlarına koymalarıdır. Ayrıca uykusuzluk ve huzursuzluk, iştahsızlık bu dönemde bebeklerin bağışıklık sistemlerini zayıflatır. Nedeni ne olursa olsun bebeğin genel durumunu bozan hastalıklarda özellikle 38.5 ve üzerindeki ateşli hastalıklarda bütün bebeklerin mutlaka çocuk uzmanı tarafından kontrol edilmeleri gerekir.
6. hastalıkta genelde 39 ve üzerinde ciddi bir ateş ve huzursuzluk vardır! Ateşin çok yüksek seyretmesi ve çocuğun yaşamını sıkıntılı bir hale getirmesi nedeni ile diğer basit viral enfeksiyonlardan ayrılır!
Bulaşıcı Mıdır?
Evet. Bu nedenle nedeni ne olursa olsun yüksek ateşi olan bir bebek, diğer bütün çocuklardan ayrı tutulmalıdır.
Tedavi Olarak Ne Yapılmalıdır?
Hastalığın kendine özel bir tedavisi yoktur. Her hastalıkta olduğu gibi beslenme ve bakım çok önemlidir. Çocuklar hasta olduklarında sıvı almak, yemek yemek istemezler. Herşeyi red etme eğilimleri vardır. Sürekli olarak derece ile ateş ölçümleri yapıp, çocukla yakinen ilgilenip onları bol sıvı ile takviye etmeli, taze meyve suyu kokteylleri, sulu çorbalar hazırlamalı ve kaşık ellerinde bunları onlara oyunlar eşiliğinde sunmalıdırlar.