Boğmaca Nedir?
Boğmaca, bakteriyel bir enfeksiyondur. En sık yakalamış olduğu yaş grubu0-6 aya kadar olan bebekler ve 10-15 yaşları arasındaki çocuklardır. Üst solunum yolu enfeksiyonu ile başlayan boğmaca, aşı ile korunabilinen ve korunulmadığı zaman çocuklarda ölüm oranı ve sakat bırakma oranı büyük olan bir hastalıktır.
Boğmaca geçiren bir çocukta zatürre ve beyin iltihabı riskine sebep olabilen bir hastalıktır. Genelde bakteri bulaştıktan sonra, 20 güne kadar kuluçka dönemi olan bir hastalıktır. İlk bulaştığında çocuklarda nezle benzeri bulgular görülür. İkinci döneminde ise çocukta çok ağır öksürükler görülür.
Son olarak iyileşme dönemi de bir ay sürer ve toplam olarak yani boğmaca hastalığı bir çocuğa bulaştığı zaman bulgular ilk 15 gün için daha hafif, orta 15 çok ağır öksürük nöbetlerine neden olur. Son bir ay, iyileşme döneminde ise giderek azalarak bulgular normale döner.Hastalığın ağırlığı çocuğun yaşına göre değişir. Erken yaşlarda çok ağır seyir eden bir hastalıktır.
Boğmacanın Belirtileri Nelerdir?
Boğmaca, temas ve damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Bulaşıcılığının en yüksek olduğu dönem, ilk 15 günde nezle belirtileri varken yani boğmaca olduğu netleşmeden önceki dönemde bulaşma olasılığı daha yüksektir. Hastalığın ikinci döneminde ise daha azdır ancak bulaşıcılığı devam etmektedir. Çocuklarda öksürüp, hapşurduğu zaman ortaya çıkan damlacıklar havaya karışıp, solunum yoluyla bulaşabilir. Aile içerisinde, duyarlı kişiler var ise boğmacalı bir çocuğun bulaştırma olasılığı %50 dir.
Boğmacanın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tedavisinde tüp bebeklerde çok daha yoğun bir tedavi gerektirir. Öksürük nöbetlerinden dolayı bebeğin, oksijensiz kalma ve beyninin zarar görme durumuna karşı ve solunum durmasını önlemek adına tüp bebek ve erken doğan (prematüre) bebekler için yoğun bir tedavi gereklidir. 0-6 aylık ve daha küçük çocuklarda hastane gözetimi ile tedavi edilmesi önerilmektedir.
Antibiyotik tedavisi ve yoğun öksürük için, nefes açıcı buhar halindeki ilaçlar, odanın devamlı nemli tutulması hastayı rahatlatacak ve tedavisini kolaylaştıracak olan bir kaç adımdır. Tedavide kullanılan ilacın asıl nedeni diğer kişilere karşı bulaşıcılığı ortadan kaldırmaktır. Hastanın tedavisinde kullanılan antibiyotikler, bulaşıcılığı bir hafta içerisinde azaltmakta ya da tamamen ortadan kaldırmaktadır. Antibiyotik tedavisi kullanılan bir çocuk normal hayatına dönebilir. Tedavi edilmedi ise sosyal alanlardan uzaklaştırılmalı ve tedavisine başlanmalıdır. Bu hem kendisi, hem diğer insanların sağlığı için önemlidir.