Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonunun Belirtileri Ve Nedenleri

idrar yolu enfeksiyonu hamilelik

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu idrar yolunun herhangi bir bölümünü etkileyen bakteri enfeksiyonudur. Bu tip enfeksiyon aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonu (İYE) olarak da bilinir. En sık görülen tip sistittir ve mesane iltihabıdır. Böbrek enfeksiyonu olan pyelonefrit ve üretranın enfeksiyonları diye bilinen başka idrar yolu enfeksiyonları türleri de vardır. İdrar sıvıları, tuzları ve atık maddeleri içerir ancak bakteri yoktur. Mesanedeki bakteriler idrarda çoğalır ve idrar yolları enfeksiyonuna sebep olur. Özellikle de idrarda bakteri oluşumuna daha yatkın kadınlarda görülür.

İdrar yolu enfeksiyonlarının çoğunda ciddi değil ancak ağrılıdır. Hamile kadınlarda, tedavi edilmemiş mesane enfeksiyonu erken doğuma neden olabilecek böbrek enfeksiyonlarının oluşmasına sebep olabilir. Ancak, enfeksiyon erken ve düzgün tedavi edilirse, bebeğe zarar vermez.

İdrar yolu enfeksiyonları her bireyde farklı belirtilere neden olmakla birlikte, sık rastlanan bir işareti ağrı veya idrara çıkarken yanması hissidir. Bu sık sık idrara çıkma ihtiyacı da giderek artmaktadır. Bazen kötü kokulu idrar ve hatta kan görebilirsiniz. Orta ila şiddetli idrar yolu enfeksiyonları böbrekleri de kapsayabilir,  ateş ve titreme oluşturabilir.

Doktorunuz, üriner sistemde büyüyen ancak semptomlarını hiç göstermeyen mikroplar olan asemptomatik bakteriler olup olmadığını belirlemek için bir test yapabilir. Bu mikroplar hamile kadınlarda tedavi edilmelidir, ancak diğer birçok kadında tedavi gerekli değildir. Enfeksiyon genellikle vajinaya yakın deri üzerinde ya da rektumda yaşayan bağırsaktan gelen bakteri üretra yoluyla idrar yoluna yayılır. İdrar yolunda idrar normalde sterildir ve enfeksiyon oluşana kadar hiç bakteri yoktur.

Bakteriler vajinal alan ve penis gibi ılık üretra merkezine kolayca ulaşabilecekleri sıcak nemli ortamlarda yaşarlar. İdrar yoluna ulaşırlar ise çoğalmaya başlarlar ve enfeksiyon meydana gelir.

İdrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için bol miktarda su içmelisiniz, diğer sıvıları da tercih edebilirsiniz ve idrar yapmadan önce uzun süre beklemek yerine sıklıkla idrar yapmanız gerekir. Cinsel ilişkiye girdikten sonra idrar yapıp genital bölgelerin temizlenmesi gerekir.

Evde doğal ilaçlar arasında kullanılan diğer bir önleyici tedbir ise üriner sistem enfeksiyonlarını önlemek için günde birkaç bardak kızılcık suyu içmektir. Bu sayede enfeksiyon riskinizi azaltabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz