Takma Diş Nasıl Yapılır?

Takma dişler, genellikle birçok dişin yerine takılmak üzere yapılan protezlerdir. İki tip takma diş vardır: Tam ve kısmi. Yarım takma dişler, kendi dişlerinizin arasına, gerçek dişin durduğu yerde oluşan boşluğu doldurmak için konan yapay dişlerdir. Tam takma dişler ise üst damaktaki tüm dişlerin veya alt damaktaki tüm dişlerin ya da her ikisinin birden yerine konan takma dişlerdir.

Kısmi takma dişler metal tabanlıdır ve metal çengeller protezi dişlere bağlar. Tam takma dişler genellikle plastikten (akrilik) yapılmıştır, dişlerinizle ve diş etinizle örtüşebilmesi için renklen­dirilmişlerdir. Tabanı diş etleri gibi renklendirilmiştir ve diş etinin üzerine oturur; üst plaka, kısmen yerinde durur.

Bazen, geçici takma dişler (hazır takma dişler) herhangi bir takma diş çekilmeden hazırlanır; diş çekildikten sonra, boş kalan alanı doldurmak için hemen ağza konulur. Geçici takma dişler, daha sonra kalıcı olanlarla değiştirilmek zorundadır.

Takma diş yapılması, birçok kere dişçiye gidilmesini gerektirir. İlk olarak, dişinizin izleri çıkar­tılır. Bu, diş doktorunuz için, ağız yapınızın bir kopyasıdır, böylece takma dişinizi tam olarak ağız ölçülerinize göre yapabilecektir. Nihai olan plastik takma diş yapıl­madan önce, genellikle balmumundan yapılmış bir örnek hazır­lanır; bunun amacı takma dişlerin ölçü ve görünümlerinin doğrulu­ğunu görmek ve iyi çalışıp çalış­madığını anlamaktır. Takma dişleri taşıyan kemikler, zamanla değiş­tiklerinden, düzenli aralıklarla dişçinize gidip, takma dişlerinizin ölçülerini ve altındaki dokuların sağlıklı olup olmadıklarını kontrol ettirmek zorundasınız.

Takma Dişlerin Bakımı

Takma dişleriniz de doğal dişle­riniz kadar hassastır ve günlük olarak temizlenmelidirler. Protez üzerinde plak ve tartarlar (orijinal dişlerinizde olduğu gibi) oluşur ve canlı dişlerinize ve diş etleri­nize sıçrayabilirler, buralarda oyuklar ve diş eti rahatsızlıklarına sebep olabilirler.

Takma dişlerinizi çıkardıktan sonra, ağzınızı iyice yıkayınız ve tüm artıkları atınız. Geceleyin, takma dişlerinizi yarım ölçek beyaz sirke ve yarım ölçek ılık suyun içinde veya takma diş temizleyicisinin içinde bekletiniz. Takma dişlerinizin metal çengelleri varsa, sadece su kullanınız. Suda bekletmek, plakları yok eder ve daha kolay fırçalayabilirsiniz. Suda beklettikten sonra, takma diş fırçası yardımıyla, takma diş macunu kullanarak, takma dişleri­nizi fırçalayınız.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz