Bebek bakımında en hassas dönem yeni doğan bebeğin ilk bir aylık bakımıdır. Çünkü bu dönemde bebeğin cildi oldukça hassas, beslenmesi oldukça önemlidir. Göbek bakımından, ilk banyosuna, göz bakımından alt değişiminde kadar bir çok konuda bebeğin ilk ayı çok önemlidir. Bir aylık bebeğin bakımında dikkat edilecek hususlar şunlardır.
Bir aylık bebeğin göbek bakımı;
Bebeğin göbek bakımına büyük özen gösterilir. Enfeksiyon kapmaması için temizliğine dikkat edilir, su ile teması önlenir. Temiz bir pamukla göbek çevresi silinerek temizlenir.
İlk Banyosu;
Bebeğin ilk banyosu bilinçli bir şekilde yaptırılır. Hem hassas cildinin tahriş olmaması hem de enfeksiyon kapmaması için bebeğin ilk banyosu özenle yaptırılır.
Bir aylık bebeğin cilt bakımı;
Bebeğin cildi oldukça hassas olduğu için krem ve losyon önerilmez. İlk ayda bebeğin cildinin temiz pamuklu bir bezle silinmesi yeterlidir. Özellikle göz çevreleri içten dışa doğru temiz bir tülbentle silinmelidir.
Bir aylık bebeğin altını değiştirme;
Bebeğin 1. Ayında altını sık sık değiştirmek uygun olacaktır. Bez çok beklediğinde pişik oluşabilir. bir aylık bebek günde ortalama 6-8 kez altını ıslatacaktır. Sonraları bu oran değişebilir. Bebeğin ilk kakası farklı renktedir, kakasının rengi 3-4 gün içinde normale döner.
Alt değiştirme sırasında; kız bebeklerin altını önden arkaya doğru temizlemek uygun olanıdır.
Bir aylık bebekte Hıçkırık;
Yeni doğan bebeklerde hıçkırık görülebilir. Bu doğaldır. Bebek bir miktar emzirilirse hıçkırık muhtemelen geçecektir.
Uyku ve yatma;
Yenidoğan bebekler günün çoğunu uykuda geçirirler. Birinci ayında bebekler beslenme amaçlı 3-4 saatlik uyanıklık dışında hep uykudadırlar. Acıkınca veya bir rahatsızlıkları olunca uyanır ve ağlarlar. Dikkatli anneler bebeklerinin ağlama şeklinden bebeğinin acıktığını veya canının acıdığını anlarlar.
Bir aylık bebeklerin yatma pozisyonları da önemlidir. Bebekler yüz üstü yatırılmalıdırlar.
Bir aylık bebeğin giyimi;
Bir aylık bebeğin giyimi de oldukça önemlidir. Elbiseleri temiz olmalı, yıkama sırasında asla deterjan ve yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Sabun tozu ile yıkanmalı ve ütülenerek giydirilmelidir. Ayrıca elbiselerinin hasas ve pamuklu olması da önemlidir.
Bir aylık bebeğin beslenmesi;
Bebek anne sütü ile beslenmelidir. Anne ağız adı verilen ilk sütünü bebeğine mutlaka vermelidir. Bebek 1,5-2 saatte bir emzirilmelidir.
Bir aylık bebeği Taşıma ve tutma;
Henüz kemikleri gelişmemiş olan bebek dikkatlice tutulmalıdır. Ani ve sert hareketlerden kaçınılmalı ve bebek asla çekilmemelidir. Kalça ve omuz çıkıklarına sebep verilebilir. Bebeği tutarken mutlaka iki elinizi kullanmalı ve kucağa alındığında başı göğsünüzün üzerine yaslanmalıdır.
Bir aylık bebeğin sağlığı için dikkat edilecekler;
Bebeğin (eğer erkekse) testislerinin inip inmediği kontrol edilir.
Bebeğin sarılık durumu ten renginden takip edilir. (ten rengi ve göz akları sarı ise doktora başvurulur)
Göbeğin enfeksiyon kapıp kapmadığı takip edilir.
Bebeğin ateşi takip edilir, eğer yüksek ise doktora başvurulur.
Bebeğin kusma durumuna dikkat edilir. Beslenme sonrası sızıntı şeklinde kusmalar normaldir. Ancak fışkırır şekilde şiddetli kusmalar bir hastalık belirtisi olabilir.
Bebeğin uyku düzeni dikkatle takip edilir. Sık sık ağlayarak uyanıyorsa bir ağrısı olabilir veya bebeğin beslenmesi yetersizdir. Yine ; Bebeğin uzun süre uyuması durumunda (6-8 saat) kontrol edilmesi ve bir anormallik olup olmadığına dikkat edilmesi önemlidir.
Doğumdan hemen sonra hastanede işitme testi yaptırılır ve topuğundan kan aldırılır. Eğer yapılmamışsa anne ve babaların bu testleri ihmal etmemeleri ve yaptırmaları gerekir.