1 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin doğumundan itibaren 1. aynını doldurduğu güne kadar olan süre bebeğin 1. ayıdır. Bu döneme yeni doğan adı verilir. Bebek gelişiminde ve bebek bakımında en önemli aydır. İlk etapta bebeğin doğumsal kusurları olup olmadığına bakılmalıdır. Çünkü her şey ültrasonla belirlenemez. Örneğin bebek erkek bebekse inmemiş testis durumu olup olmadığına bakılır. Hastanede işitime testi yapılır, topuk kanı alınır vs.

Birinci ay bebek gelişimi hızlı değişiklik gösterir.  Bebek doğduğunda  daha kırmızı ve daha şiştir. Bu ilerleyen haftalarda normalleşir.

Bu dönemde en önemli şey bebeğin göbeğidir. Bebeğin göbeğinin iltihaplanmaması için özen gösterilmelidir. Bebeğin göbeği bebekten bebeğe değişir ama çoğunlukla 1-2 hafta içinde kesin düşer. Bazen bu 3. haftaya kadar sürebilir. Göbek düştüğü halde göbeğinin yeri çiğ kalabilir bu durumda yine göbeğinin iltihap kapmaması için dikkatli olunmalıdır. Gerektiğinde bir çocuk hekimine gösterilmesi faydalı olacaktır.

Görme henüz tam olarak gelişmemiştir. Uzaktaki nesnelere karşı ilgisizdir. 3. haftadan sonra kendisine 50 cm den yakın cisimleri fark edebilir ve gözlerini özellikle parlak nesnelere odaklayabilir.

Yatış pozisyonu çok ilgin ve çok tatlıdır. Başını kollarına yaklaştırır ve kıvrılarak yatar. Bir yetişinin asla yapamayacağı bir pozisyondur. Bu bebek bu halde oldukça rahattır. Düzeltmeye çalışmak yerine olduğu gibi bırakmanız bebek için daha iyi olabilir.

Yeni doğan bebeğin dışkısı mukonyum adı verilen dışkıdır. Bu dışkı bağırsaklardan tamamen boşalana kadar dışkısının görünümü size  farklı gelir. Ama bu sizi endişelendirmesin. 2-3 gün içinde kıvamı ve rengi değişecek ve normale dönecektir.

İlk ay bebekler sık sık ağlarlar. Çünkü ihtiyaçlarını ağlayarak anlatabilmektedirler. Muhtemelen acıkmış veya rahatsız olmuşlardır. Rahatsızlık uykusuzluktan ya da sıcaktan kaynaklanabilir. Eğer karnı doymuşsa uyumak isteyecektir. Bu dönemde bebekler günün çoğunu uyuyarak geçirirler. Beslenme dışındaki zamanlarda tamamen uyurlar. Oyun düşünceleri henüz yoktur. Ama zaman zaman ufak gülümsemeler göze çarpabilir.

Bazen bebekler annelerinin kucağında emerken uyurlar ,iyice daldığında beşiğine yatırabilirsiniz. Eğer sıcaklamışsa biraz rahatlamasını ve serinlemesini sağlayın. Bebeği çok sıkı sarmak sakıncalıdır, hem bebeği rahatsız eder hem kalça çıkıklarına sebep olabilir.

1 aylık bebek gelişimi dönüm noktaları;

Göz teması sağlar,

Birini parmaklarından sıkıca tutabilir

Sese tepki verir, irkilir

Kol ve el hareketleri bilinçli değildir, bu hareketler reflekstir.

Elleri yumuktur, açık tutmaz.

Yatış pozisyonu farklıdır, başını yana atarak ve kıvrılarak yatar.

Belini ve başını henüz tutamaz

Nesnelere uzanamaz,

Elindeki nesneleri uzun süre tutamaz, kısa sürede düşürür

Uyanıkken sakin ve tepkisizdir.

Annesinin sesini ve kokusunu tanır, annesiyle iletişimini bu şekilde sağlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz