10 aylık bebekler eğer henüz diş çıkarmamışlarsa ön dişlerini çıkarmaya başlayabilirler. Bebeğin dişlerinin çıkması demek beslenme yöntemlerinde değişime gitmek demektir. Ön dişleri çıkmış bir bebek bazı sebze ve meyveleri rahatlıkla koparabilir.
Ancak bunun bir de sakıncası vardır. Bebek kimi zaman yutabileceğinden büyük parçalar koparabilir ve bu ister istemez sorun yaratır.
Anne Sütüne Devam Edebilirsiniz
10 Aylık bebek beslenmesinde anne sütüne devam edilir. Bebeğin anne sütünü ne kadar veya kaç bardak aldığı gibi bir bilgi mümkün değildir. Çünkü doğrudan annenin gögsünden aldığından ölçülemez. Peki ne kadar almalıdır diyecek olursanız, 300-500 ml alması yeterlidir. Her emmesinde 100-150 ml aldığı varsayılarak günde 3 defa emzirmek ideal olabilir. Ancak bu değerler kesin değildir.
10 aylık bebek beslenmesinde bebeğinize evde pişirdiğiniz her tülü yemeğin suyundan verebilirsiniz. Ancak sadece suyu ile kalmamalı bebeğin yiyebileceği yemeklerin tanelerinden de hafifçe ezerek vermelisiniz.
Bebeğe vereceğiniz yemekler baharatsız olmalı, acısız olmalı, günlük olmalı.
Eğer anne sütü yetersiz ise veya yoksa 2 veya 3 numaralı devam maması yine 300-500 ml verilebilir.
Bu ayda bebeğinize balık ve karaciğer gibi gıdaları ızgara olarak veya haşlanmış olarak verebilirsiniz.
Günlük örnek menü
Sabah Kahvaltısında yumurta, az yağlı beyaz peynir, bir parça ekmek ve 1 tatlı kaşığı reçel veya yoğurt. Sonrasında biraz anne sütü.
Öğle yemeğinde. Mevsimine uygun sebze yemekleri, sebze püresi, taze sıkılmış meyve suyu.
Ara öğün (İkindi vakti). Yoğurt, meyve veya devam maması. (Bebek istiyorsa anne sütü)
Akşam Yemeğinde: Çorba (Yoğurt Çorbası, Tarhana, mercimek çorbası vb. olabilir) , köfte, karaciğer veya balık verilebilir.