10 Haftalık Gebelik

10 haftalık gebelik

10 Haftalık Gebelik Döneminde Bebeğin Gelişimi

Bebeğinizin 10 haftalık gebelik süreci sonunda en kritik dönemi atlatmış olmanın mutluluğunu yaşıyor olmanız gerekir. Gebeliğin 10. haftasından itibaren fetal döneme girilmektedir. Bu hafta bebeğinizin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Bu dönemde bebeğinizin organları hızla gelişmeye başlar ve tam insan görünümü sağlanmış olur.

Bu dönemde alının bir ultrason görüntüsünde muhtemelen yolk kesesinin ayrı ve plasenta ile bebeğiniz arasında bir göbek kordonu olduğu görülebilecektir. Ayrıca şu an içinde bulunduğu amniyotik sıvı içerisinde hareket etmeye başlar. Bunun yanında el ve ayak parmakları kendini daha belirgin bir şekilde göstermeye başlayacaktır. Bu dönemde bebeğin diş tomurcuklarıda oluşmaya başlayacaktır. Yakında ağzını açmayı öğrendiğinde size küçük pembe dilini çıkarıp gülümsemesi de muhtemeldir.

Bebeğin 10 Haftalık Gebelik Döneminde olanları toparlayacak olursak :

  • Bebeğiniz bu döneme kadar embriyo olarak adlandırılmıştı, ancak şimdi fetüs olmaya başlayacak
  • Kemikleri sertleşmeye başlar
  • El ve ayak parmakları daha belirgindir
  • Diş tomurcukları oluşur
  • Vücut gelişimi açısından önemli bir haftadır
  • Böbrekleri idrar üretmeye başlar
  • Bebeğin beyninde her dakika yaklaşık 250.000 gibi inanılmaz nöron oluşumu görülür.

Annede bu hafta itibariyle görülen değişiklikler

Vücudunuzdaki HCG ve progesteron hormonlarına teşekkür etmelisiniz. Bu dönemde cildiniz parıl parıl, daha parlak ve daha pürüzsüz görünmeye başlayacaktır. Bu dönemde ayrıca normal dönemde giydiğiniz giysilerin sıktığını hatta sütyenlerinizin göğüslerinizi daha fazla sıktığını hissedebilirsiniz.

Anne adayının bu hafta itibariyle karnı yavaş yavaş yuvarlaklaşmaya başlar. Ayrıca bu hafta itibariyle ultrasonla bebeğinizin kalp atışlarını gümbür gümbür duyabilirsiniz. Bu dönemde kan basıncınızda yükselme görülebilir. Bunun yanında hamileliğin ilk belirtilerinden olan sabah bulantıları, mide de yanma, ekşime, göğüs hassasiyetleri de görülebilmektedir.

Doktorunuzun tavsiyesi ile egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Sağlık bir doğum için sağlıklı bir vücudunuzun olmasına dikkat edin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz