15 Haftalık Hamilelik (Gebelik)

Hamilelikte 15. hafta

15 Haftalık Hamilelikte anne ve bebekte görülen değişiklikler anlatılmıştır. Gebeliğinizin 15. haftasında bebeğinizin boy ve kilo hesapları yapılarak siz anne adaylarının bilgilenmesi sağlanmıştır. Aşağıda yer alan sağlık makalemiz Hamilelikte 15. Haftayı anlatmaktadır.

15 Haftalık Hamilelik Belirtileri ve Hamilelik Şikayetleri

%58Göğüslerde Ağrısı Ve Hassasiyet
Kadınların %58 inde karşılaşabileceği bir belirti olarak göğüs ağrısı ve hassasiyet
%62Yorgunluk
62% deneyimi kadınların yorgunluk belirtisi
%55Mide Bulantısı
Deneyim ve Gözlemlerde Kadınların % 55 ‘i Mide bulantısı gibi şikayetler 

Hamileliğin 15. Haftası Doğuma 181 Günlük Geri Sayım

Gebeliğinizin 15. Haftası, Hamileliğinizin 102. günü ve Doğuma 181 Gün Kaldı. Sizi guzelbilgiler.com Olarak Tebrik Ediyoruz. Sitemizde Mevcut Hafta Hafta Hamilelik Gebelik Konularımızı Takip Ederek Bebeğinizin Hafta Hafta Nasıl Geliştiğine Şahit Olacaksınız, Ayrıca Hamileliğinizle ilgili Bilmeniz gereken Hususları ve Size vereceğimiz Tüyolarlada Hamileliğinizi Daha Rahat ve kolay Geçirmenizi Sağlayacağız.

Hamileliğin 15. haftasında bebeğiniz yaklaşık 13 cm. boyunda ve 43 gr. ağırlığındadır.

15 Haftalık Bebeğinizin Tahmini boyutu küçük şeftali kadardır. Bebeğinizin Tahmini Boyu: 13 cm.Bebeğinizin Tahmini Ağırlığı: 43 gr. 

15 Haftalık Bebek Gelişimi

Gebeliğiniz ilerledikçe bebeğinizin muazzam bir şekilde büyümeye başladığını fark edeceksiniz. Bebeğinizde birçok yeni ve heyecan verici değişiklikler yaşanacaktır. Gebeliğin bu haftasında bebeğinizin cildi hala bir kağıt kadar ince olsa da, gebeliğin son birkaç haftasına kadar bebeğinizin vücudunu koruyacak olan lanugo adı verilen bir madde gelişecektir. Bazen erken doğum gerçekleştiğinde bebeğinizi koruyan tüyümsü lanuga da beraberinde görülür. Lanugo, bebeğinizin dudaklarını, cinsel organını ve hatta tırnakları da dahil olmak üzere tüm vücudunu kaplar. Gebeliğin 15. haftasında bebeğinizin kemikleri güçlenmeye ve sertleşmeye başlar. Bebeğiniz vaktinin çoğunu nefes alma egzersizi yaparak ve hareket ederek geçirir. Bu nefes alma egzersizleri bebeğinizin doğum sonrasında dış dünyada nefes almasında yardımcı olacaktır.

15 Haftalık Anne Vücudundaki Gelişmeler

Gebeliğin 15. haftasında görüntünüzdeki büyük değişiklikleri muhtemelen fark ediyor olacaksınız. Bu haftaya kadar muhtemelen yaklaşık 4.5 kg. almış olacaksınız. Rahminiz büyümeye ve genişlemeye devam eder. Doktorunuz çok yakın bir zamanda karnınızın alt bölgesinde rahminizi hissetmeye ve detaylı rahim ölçümleri almaya başlayacaktır. İkinci trimester döneminin ikinci yarısında birçok doktor gelişmekte olan rahmin ölçümlerini alır. Bu ölçümler ile bebeğinizin gelişimi ve sağlığı ile ilgili bilgiler sağlanır. Normalde bebeğin gelişimi, gebeliğin ilerlemesi ile orantılıdır.

15 Haftalık Anne Vücudundaki Değişimler

Artık sadece vücudunuzdaki değişiklikler için değil ama aynı zamanda bir bebek taşıdığınız için de heyecanlanıyor olabilirsiniz. Gebeliğin 15. haftasında yeni ve tuhaf yan etkileri fark ediyor olacaksınız. Örneğin bazı kadınlarda aşırı tükürük salgısı yaşanır. Bazı kadınlarda ise burun tıkanıklığı görülür. Soğuk algınlığı burun tıkanıklığını daha da kötüleştirir. Bu yüzden ellerinizi sık sık yıkamaya ve yeterince dinlenmeye özen gösterin. Birçok kadının bağışıklık sistemi gebelikte daha zayıftır. Bu durum, bebeğiniz için daha güvenli ve daha iyi bir ortam sağlar.

Ancak maalesef bu aynı zamanda, gebelikte bazı yaygın görülen hastalıklara karşı daha fazla duyarlı olmanıza sebep olur. Sağlıklı beslenin, iyi dinlenin ve doktorunuzun onay verdiği sürece egzersiz yapın. Soğuk algınlığına yakalandıysanız, iyileşmek için işyerinizden izin alın. Gebeliğin 15. haftası ve sonrasında birçok kadın aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonuna karşı da duyarlı hale gelir. İdrar yolu enfeksiyonu gebeliğin en yaygın yan etkilerinden biridir. Gebelikte kasların rahmi desteklemesi sebebi ile idrar akışı yavaşlayabilir ve bakteriyel oluşum gerçekleşebilir.

Doktorunuz ilk prenatal randevunuzda idrar tahlili yaptıracaktır. İdrar yolu enfeksiyonunuz yoksa, gebelik boyunca bu enfeksiyonu kapmayacağınız anlamına gelmez. Bu yüzden, idrar çıkışında ağrı ya da sık sık idrara çıkma ihtiyacı gibi olağandışı semptomların farkında olmak önemlidir. İdrarda kan da enfeksiyon belirtisidir. Herhangi bir semptomla karşılaştığınızda bunu doktorunuza söylemeniz önemlidir çünkü idrar yolu enfeksiyonu gebelikte ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz