2 Yaş Çocuk Psikolojisi

2. yaş psikolojisi

İki yaşına gelmiş çocuk için; özerklik dönemine ulaşmış çocuk diye düşünülür. Daha çok söz dinlememe ve memnun olmama dönemidir. Ablası için okul toplantısına katılmak zorunda kalmış iki yaşındaki bir çocuk annesini ağlayarak üzecek kadar hırçın davranışlar sergileyebilir. O ortamda sessiz olması gerektiğini anlayabilir ancak; uykum geldi, acıktım gibi istekleri ile daima sorun çıkartmaya meyilli olacaktır.

İki yaşında bir çocuk oyuncakçı önünden geçerken inatlaşıp ağlayarak istediği oyuncağı aldırabilecek hırçınlıkta olabilir. Eve gelen misafir çocuk ile geçinememe, uyku gelince çok ağlama, yemek yerken sorun çıkarmak gibi davranışlar sergileyebilirler.

Ailelerin çocuklarını anlamaları ve çatışma içine girmemeleri önemlidir. Genellikle bu yaşlarda çocuklarda görülen ortak sıkıntılardır. Çocuğun psikolojisini anlamak gerekecektir.

Bu yaştaki çocuğun isteklerine hayır demek çocuğu bu isteğe daha çok yaklaştıracak ve isteğinin olması için daha çok gayret göstermesine sebep olacaktır. Hayır demek yerine konuyu anlatmak geçiştirmemek daha etkili olacaktır. Örneğin kış günü; yazlık bir etek giymek isteyen kız çocuğu çamaşırların arasından seçip giymeye çalışacaktır. Anne çocuğa hayır olmaz dediği zaman çocukta istek daha çok artıp kendince çözüm yolları geliştirecektir.

Hayır, yerine; kendi giydiği giysiler, sokakta gezen çocukların ne denli kalın giysiler giyindiği anlatılmalıdır. Bu durum çocuğa ayrılacak zamanla da ilgilidir. Biraz özveri isteyecektir. Ancak birkaç kez bu şekilde çocuğa doğru olanı anlatma girişimi sonrası için faydalar sağlayacaktır.

İki yaş psikolojisi; anlaşılmaz hale ulaşırsa mutlaka uzmanından yardım almak gerekecektir. Çocuğun ilgisini değiştirmek ve kontrollü olmak gerekir. Kontrol çocuğun eline geçmiş ise; araştırma yapıp bu konu ile ilgili kitaplar okunabilir. Çünkü çocuk hâkimiyeti kazanırsa hem ailesi için hem de kendi gelişimi için olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz