21 Haftalık Hamilelikte anne ve bebekte görülen değişiklikler anlatılmıştır. Gebeliğinizin 21. haftasında bebeğinizin boy ve kilo hesapları yapılarak siz anne adaylarının bilgilenmesi sağlanmıştır. Aşağıda yer alan sağlık makalemiz Hamilelikte 21. Haftayı anlatmaktadır.
21 Haftalık Hamilelik Belirtileri ve Hamilelik Şikayetleri
%52 | Sırt Ağrısı Kadınların %52 inde karşılaşabileceği bir belirti olarak Sırt Ağrısı | %57 | Yorgunluk 57% deneyimi kadınların yorgunluk belirtisi | %45 | Göğüslerde Ağrı Hassasiyet Deneyim ve Gözlemlerde Kadınların % 45 ‘nde göğüs uzlarında ağrı, gibi şikayetler |
Hamileliğin 21. Haftası Doğuma 146 Günlük Geri Sayım
Gebeliğinizin 21. Haftası, Hamileliğinizin 144. günü ve Doğuma 139 Gün Kaldı. Sizi guzelbilgiler.com Olarak Tebrik Ediyoruz. Sitemizde Mevcut Hafta Hafta Hamilelik Gebelik Konularımızı Takip Ederek Bebeğinizin Hafta Hafta Nasıl Geliştiğine Şahit Olacaksınız, Ayrıca Hamileliğinizle ilgili Bilmeniz gereken Hususları ve Size vereceğimiz Tüyolarlada Hamileliğinizi Daha Rahat ve kolay Geçirmenizi Sağlayacağız.
Gebeliğin 21. haftasında bebeğiniz yaklaşık 283 gr. ağırlığında ve 18 cm. boyundadır! Hamileliğin 20. haftasından, doğum tarihine kadar bebeğiniz bu boyutların yaklaşık 15 katı boyutlarda olacaktır! Bu inanılmaz bir büyüme hızı değil midir ?
21 Haftalık Bebek Tahmini boyutu Nar kadardır. Bebeğinizin Tahmini Boyu: 20 cm.Bebeğinizin Tahmini Ağırlığı: 290 gr. |
21 Haftalık Bebek Gelişimi
Gebeliğin 21. haftasında bebeğinizin büyümesi biraz yavaşlar çünkü artık bebeğin organları ve merkezi sinir sistemi gelişmeye başlar. Bebeğinizin cildi de olgunlaşmaya devam eder. Gebeliğin 21. haftasında bebeğinizin sindirim sisteminde de büyük değişiklikler yaşanır. Bebeğin bağırsakları yavaş yavaş kasılıp rahatlamaya başlayacak ve bebeğiniz artık amniyon sıvısından besin yutmaya başlayacaktır. Bu süreç kulağa garip gelse de, aslında bebeğinizin sindirim sisteminin tamamen gelişmesine yardımcı olur.
Gebeliğin 21. haftası sonrasında bebeğinizin hıçkırıklarını hissedebilirsiniz. Bebeğin rahim içinde hıçkırık tutması endişe gerektiren bir durum değildir. Kadınlar bu hıçkırıkları ritmik ya da tekrarlayan fetal hareketleri ile fark ederler. Birçok kadın bu hissi inanılmaz bulur. Bazı bebeklerin diğerlerine oranla daha fazla hıçkırık tuttuğunu unutmayın. Hıçkırık saatlerinin günün belli saatlerinde gerçekleştiğini fark ediyor olabilirsiniz. Bazı bebekler günde beş altı kez hıçkırırken, bazı bebeklerin neredeyse hiç hıçkırmazlar.
21 Haftalık Anne Vücudundaki Gelişmeler
Gebeliğin 21. haftası karnınızın hala rahat ve özgürce hareket etmenize izin verecek kadar küçüktür (ancak gebeliğin ilk dönemlerine oranla çok daha büyüktür). Gebeliğin bu sürecinden keyif almalısınız çünkü üçüncü trimester dönemine yaklaştıkça, karnınız daha da büyüyecek ve rahat hareket etmenizi engelleyecektir.
21 Haftalık Anne Vücudundaki Değişimler
Gebeliğin 21. haftasında bazı kadınlar bacaklarında kramp ve ağrı hissederler. Destek çorabı giyerek bu rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz. Düzenli olarak yapılan bacak germe hareketleri, bacaklarda oluşan krampları azaltır. Geceleri yatmadan önce bacaklarınızı 15 dakika kadar hafifçe kaldırarak germe hareketi yapabilirsiniz. Gebeliğin bu döneminde artık doğumu daha sık düşünüyor olabilirsiniz. Doğum öncesinde bilmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Birçok kadın doğum sonrasında keyif ve mutluluk yaşar.
Ancak doğum sonrası depresyona da girebilirsiniz. Bebeğinize olan karışık duygular, uykusuz saatler, yorgunluk gibi faktörler depresyona girmenize sebep olabilir. Bu alışma döneminin sadece birkaç gün süreceğini unutmayın. Depresyon aynı zamanda doğum sonrasında hormonlarda oluşan hızlı düşüş sebebiyle de yaşanabilir. Eğer şiddetli depresyon yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşmelisiniz. Doktorunuz, bu alışma döneminde size destek olacak bir tedavi yöntemi önerecektir.
2. Trimester Döneminde Kanama Neden Olur
Gebelikte sebep ve sonuç ayırt edilmeksizin her kanamanın önemli olduğu bilinmesi gereken en önemli unsurdur. Bu yüzden en küçük kanama bile ihmal edilmemeli ve mutlak suretle hekime bildirilmelidir. Zira bu kanamalar düşüğe sebep olan kanama da olabilir. Bu kanamalarda sancılarla beraber kasık ağrıları ve kanamanın miktarı çok önemlidir. Bunun yanı sıra gebe kadının normal adet dönemine denk gelen zaman diliminde progesteron hormonunun vücutta yeterince salgılanmaması sebebiyle rahim ağzı açılması ve dolayısı ile de kanamalar meydana gelebilir ancak bu durum da çok önemlidir ve bunun için de tedbir alınması gerekmektedir.
Hamilelikte enfeksiyon meydana gelmesi durumunda enfeksiyon kaynağı tedavi edilmezse birinci, ikinci ve üçüncü trimestirde rahim kasılmaları ve buna bağlı olarak rahim ağzı açılması ile kanamalar meydana gelebilir. Bunların yanı sıra plesentaya ait durumlar da söz konusudur. Plesentanın yerleşimi sırasında küçük bir rahim kasılması aşağı yerleşimli plesentalarda kanama görülebilmektedir veya plesentada ayrılma durumu gerçekleşebilir. Bir de son aylara yaklaşıldığında doğumun erken yapılmasına sebep olabilecek trafik kazası vb. kazalar meydana gelebilir ve normal sayılabilecek miktar olan bi kahve fincanı seviyesinden daha fazla olabilecek kanamalar ve bununla birlikte sancıların meydana gelmesi durumunda en kısa sürede hekime bilgi verilmesi gerekmektedir.