4 Aylık Bebek Gelişimi

Bebeğin fiziksel gelişimi hızla geliştiği için hızına yetişemezsiniz. Her gün sizi şaşırtacak yeni bir hareketi ile karşılaşır ve mutlu olursunuz. Kafanın arkasında ve yanlarındaki bıngıldaklar yavaş yavaş kaybolmuştur. Tepesindeki bıngıldağın kaybolması  1,5 yaşına kadar sürebilir..

Bebeğin saçları çoğalmaya ve renk değiştirmeye başlamıştır. Bu dönemde bunu daha iyi ayırt edebilirsiniz. Yine göz rengi değişebilir. Doğumda koyu ve renkli görülen göz rengi, gerçek rengine daha yakın bir renktedir artık.

4. ay gelişiminde en belirgin değişiklik bebeğin kafasını tutmasıdır. Bu ayda artık bebeğiniz kafasını tutmayı başarabilir. Karnı üzerine yatarken başını kaldırabilir. Yana dönme gayretleri görülebilir, kimi bebekler bunu başarabilmektedir.

Bu ayda henüz erken olmakla birlikte bebek destekli olarak oturabilir ama erkendir. Bunun yanında bebeğinizin kucağınızda dim dik olarak oturduğunu görebilirsiniz.

Bacaklarını daha yukarı kaldırabilir, karnına doğru çekebilir.

Artık bebeğinizde yenidoğan refleksleri tamamen kaybolmuştur.

Tükürük salgısı artar, dudak kenarlarında buna bağlı kızarıklıklar ve dökülmeler olabilir. Diş çıkarmaz ama köklerdeki diş hareketliliği nedeniyle bebek huzursuz olabilir, elini ağzına götürüp diş etleriyle gevebilir.

Artık gece uykuları daha derindir. Daha az uyanır. Bazen sabahlara kadar uyanmaz. Buna karşın gün içinde daha çok uyanık kalır.

Ay sonunda görme iyice netleşir bütün renkler tam ve net olarak görülür. Görüş alanı 3 metreye kadar çıkar ama bebek yine de yakındaki nesneleri incelemeyi sever.

Görmenin gelişmesiyle birlikte bebek artık gördüğü şeyler uzanmak ve almak ister. Bu arzu iyice güçlenmiş olduğunda alamadığında rahatsız olur, ağlayabilir.

Tek heceli sesler çıkarır. “Ba ba”, “de de”, “ma ma” diyebilir ama bunlar bilinçli söylenen sesler değildir. Yani bebeğinizin baba dediğini zannetmeyin.

Gülüşü değişir, gıdıklandığında bu değişimi rahatlıkla fark edebilirsiniz.
 
 Zaman zaman sebebini bilmediğiniz sinirli tavırlar sergiler. Çünkü bir beklenti içindedir, ama beklentisinin ne olduğunu bilmek pek mümkün değildir. Örneğin elindeki bir şeyle oynarken kapı çalmıştır, bebek ikisi arasında bağlantı kurar. Elindekiyle tekrar oynadığında yine kapının çalmasını yani aynı sesi duymayı bekler. Olmayınca sinirlenir.

4 aylık bebek gelişimi dönüm noktaları;

Gördüğü kişilerle iletişime geçmek ister, bu sebeple sesler çıkarır.

Gıdıklandığında gülücükler saçar.

Farklı seslerden hoşlanır, ani gürültülerden korkar.

Başını tutabilir, yüzükoyun yatarken bir süre başını kaldırabilir.

Kucağınızda dik olarak oturabilir.

Dönme girişimlerinde bulunabilir.

Bakışlarını daha uzak nesnelere odaklayabilir.

Elini uzatıp oyuncağını almaya çalışabilir.

Kokuları fark eder.

Yeni sesler çıkarmaktan hoşlanır

Tepkileri gelişmiştir

Hafızası gelişmiştir, 5-7 saniye öncesini hatırlayabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz