5 Ve 6 Aylık Bebek Beslenmesi

5 aylık bebek beslenmesi

Gelişimi, kilo alımı normal ise ve anne sütü yeterliyse bebekler 4-6 aylar arasında da anne sütüyle beslenmelidir. 5. ay bebek beslenmesinde anne sütüne devam edilir.  Anne bebeğini ek gıdalara başlasa dahi sütten kesmeyi düşünmemelidir.

Çünkü emzirmenin bebeğe bir çok faydası olduğu gibi anneye de faydası vardır. Örneğin annenin doğumda aldığı kiloları kolay vermesi açısından emzirme oldukça faydalıdır.

Annesini yeterince emen bir bebek bir çok hastalığa bağışıklık kazanılar. Bu nedenle yeterince anne sütü alan bir bebek almayanlara göre daha az hastalık sıkıntısı çekerler.

5 aylık bebek beslenmesinde anneler eğer Anne sütünün bebeğe yetmediği düşüncesinde islerek gıdaya başlayabilirler, ancak yine de bir doktor tavsiye almak uygun olacaktır.

Eğer bebeğin kilo alımı düzgünse, günde altı kere altını ıslatıyorsa yeterli besleniyor demektir. Bu amaçla anne mümkünse evde değilse mutlaka bir sağlık ocağında bebeğinin düzenli olarak boy ve kilosunu ölçtürmeli ve bir gelişim geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelidir.

Eğer anne çalışıyorsa anne sütünü dolapta saklayabilir ve kaynatmadan sadece ılımasını sağlayarak biberonla bebeklerine verebilirler.

Anne sütü  oda sıcaklığında 8 saat

Buzdolabında 24 saat

Buzlukta 6 ay saklanabilir.

5 aylık bir bebek haftada 150-200 gram arası kilo almalı ( bu ayda 600-800 grama denk gelir)

5 aylık bir bebek en az 5 kg ile 7,5 kg arasında olmalıdır.

Bebeğin 5. ayını doldurduğunda doğumdan itibaren alması gereken kilo (x + 3500 gram), yani doğum kilosunun 3,5 kilo fazlası olmalıdır. Örneğin 4 kilo doğan bir bebek yaklaşık  7,5 kiloya ulaşmalıdır.Bu rakam küçük oynamalar gösterebilir.

6 aylık bebek beslenmesi

Altı aylık bebek beslenmesi, bebek beslenmesinde dönüm noktalarındandır. Yani bebeğin beslenmesinde en önemli aylardandır. Çünkü bu ayda hemen hemen bütün uzmanlar bebeğe anne sütünün yanında ek gıdalar verilmesi gerektiğini belirtirler.

Bu ayda bebek anne sütüne aldığı miktarda devam etmelidir. Bunun yanında ek gıdalar verilmeye başlanmalıdır.

Ne tür ek gıdalar verilebilir

Mevsimine göre taze sıkılmış meyve suları.

Meyve ve sebze püreleri

Sebze çorbaları (içine kıyma ilave edilebilir)

Yoğurt (içine meve püresi katılarak verilebilir)

Kaşık mamaları ve muhallebiler. (Muhallebiler pirinç unu ile hazırlanmalı)

Tuzsuz peynir, haşlanmış yumurta, reçel

Ek gıdalar verilirken; besleyici olmasına ve alerjik risk taşımamasına dikkat edilmelidir. Katı ve sert parçalar içermemelidir. Kıvamı yavaş yavaş artırılmalıdır. Birden bire katı gıdalar verilmemelidir. Bebeğin yeni tanışacağı bir gıdadan önce iyice acıkmış olduğundan emin olunmalıdır. Çünkü aç olmadığında gıdanın tadını beğenmeyebilir.

Ek gıdalar kaşıkla verilemli ve kaşıkla beslenme alışkanlığı geliştirilmelidir.

Yumurta verilecekse katı pişirilmiş olmalıdır ve 4 te bir oranında verilmelidir. Zamanla artırılabilir.

Meyve ve sebzeler çiğ verilecekse çok iyi yıkanmalıdır. Kesinlikle büyük parçalar içermemeli, püre kıvamında verilmelidir. Ancak zamanla parçalar biraz büyütülmelidir. Yoksa bebek her zaman püre şeklinde beslenmek isteyecek bu durum ileride sorun oluşturacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz