7 Haftalık Gebelik

7 haftalık gebelik

Sevgili anne adayları, Gebeliğinizin 7. haftasındasınız. Birçok uğraştan sonra sonunda gebeliğin mutluluğunu ve heyecanını yaşayacağımız günler geldi. Size 7 haftalık gebelik döneminde önemli müjdelerimiz var.

7 Haftalık Gebelik Bebeğin Gelişim Durumu

Bebeğinizin tutmak ve gıdıklamak için hayalini kurduğunuz elleri ve ayakları, gelişmekte olan kollar ve bacaklardan ortaya çıkmaya başlıyor. Bebeğinizin boyu 6.haftalık gebelik döneminden gebeliğin 7. haftasına kadar iki katına çıktı.

Rahmin içini görme şansınız olsaydı göz kapaklarının üzerine ince bir deri tabakası benzeri bir yapı olduğunu görebilecektiniz. Bebeğinizin beyninin iki yarım küresi büyümeye başlıyor ve karaciğeri kemik iliği formları kadar kırmızı kan hücresi üretmeye başladı. Ayrıca sonunda sindirime yardımcı olmak için insülin hormonu üretecek olan ek ve bir pankreas var. Bebeğinizin büyümekte olan bağırsaklarındaki bir halka, umbilikal korduna bulaşmakta olup, bu kordonda şu an oksijen ve besin maddelerini küçük vücuduna taşımak için farklı damarları bulunmaktadır.

Bebeğiniz sadece 1/2 inç uzunluğunda ve virgül kadar sıkı kıvrılmış olmasına rağmen, hızla büyüyor. En önemli büyümeden bazıları, beyninde yeni sinir hücrelerinin dakikada 100.000 şaşırtıcı oranda oluştuğu şeklinde oluyor. Bebeğinizin beyin hücreleri çoğaldıkça, santral sinir sistemi için ilk ilkel yolları oluşturarak dışarı çıkıp bağlanacaklardır. Bebeğiniz doğduğunda beyninde 10 milyondan fazla iç içe geçmiş sinir hücresi bulunur!

Şimdiye kadar, bebeğinizin kalp hızı geçen haftaya göre daha hızlı ve kalp tüpü küçük çıkıntılar oluşturdu. Hücreleri, 40 çift kas ve 23 parmaklı omurganın yayıldığı omurların ne olacağı için çılgınca yapı taşlarını çalkalamaya başlamıştı. Bebeğinizin ekstremiteleri büyümeye başlıyor; Bu noktada minik kuşaklara benziyorlar. Dış kulakları şekillenmeye başlandı ve artık dirsekleri, bilekleri ve dizlerinde eklemler var. Gözkapakları da neredeyse tamamlandı.

Hamileliğin 7. Haftasında Bebeğin Beyin Gelişimi

Beyni üç ayrı bölüm oluşturuyor. Birincisi, ön beyin, daha sonra beyin, talamus ve hipotalamus (beyindeki sinir merkezi) olacak en büyük bölümdür. Orta baba, adından da anlaşılacağı gibi, ön ve arka beyin arasında oturur, beyin sapı ve omuriliğe bağlanır. Sonunda, başın arka kısmındaki arka bacak, solunum gibi bilinçsiz vücut işlevlerini yönlendiren serebellum ve diğer yapıları içerir. Bu narin ve birbirine bağlı beyin bölümlerinin her biri oluşmaya başlıyor.

Beyni, başının içinde geliştikçe, yüz özellikleri dışarıda şekilleniyor. Atadan gelen kulakları olup olmadığını henüz anlayamayacaksın ama kulak yapıları oluşmaya başlıyor. Aslında tüm vücut kısımları büyümeye başladı.

7 Haftalık Gebelik Ultrason Durumu

Birinci trimesterin ve gebeliğin 7. haftası boyunca, bebeğin gebelik kesesi içindeki kabarcıkta geliştiğini görebilirsiniz. Embriyo etrafındaki kabarcık, amniyotik sıvı ile dolu amniyotik boşluktur. Bu sıvı ortam bebeğinizin gelişimini ve gelişmesini sağlar. Amniyotik sıvı bebeğinizi karnını herhangi bir dış baskıdan korur. Kafanın içindeki siyah alan gelişmekte olan sinir tüpünün bir parçasıdır.

Daha doğru gebelik doğum tarihi için, sağlık uzmanları bir ultrason talep edebilir. Birinci trimesterde yapılan dikkatli ölçümler, hamilelikte daha sonra gerçekleştirilen ultrasonlardan embriyo yaşını tahmin etmede daha doğrudur. Bu ölçümleri kullanarak bir sonograf uzmanı bebeğin yaşını birkaç gün içinde belirleyebilir. Bebek büyüdükçe, bu ölçümler farklı büyüme oranları nedeniyle bir bebeğin yaşını tahmin etmede daha güvenilirdir.

Son tarihinizi öğrenmenin yanı sıra, sağlık uzmanınız çeşitli nedenlerle erken bir ultrason isteyebilir: hamileliğinizi doğrulamak, bebeğin kalp atışını çizmek veya pelvik ağrı yaşıyorsanız gidermek için erken ultrason isteyebilir veya vajinal kanama.

Gebeliğin 7. Haftasında Yapılacak Testler

Daha önce bebeğiniz için doktora gitmediyseniz sizden kan alınacak ve gebeliğinizin sağlıklı geçmesi veya olumsuz durumlara karşı erken müdahale etmek için bir takım testler yapılmaktadır. Genellikle yapılan testler aşağıdaki gibidir ancak yine de bunlar değişebilmektedir.

  • Tam bir kan sayımı (CBC)
  • Kan tayini (Rh ekranı dahil)
  • Rubella viral antijen ekranı (bu, Rubella hastalığına karşı nasıl bağışıklık kazandığınızı gösterir)
  • Hepatit paneli (eğer hepatit A, B veya C için pozitif çıkarsanız bu gösterilir)
  • Sifiliz testi
  • HIV testi (bu test AIDS’e neden olan virüs için pozitif olup olmadığınızı gösterir)
  • Kistik fibroz ekranı (bu test, kistik fibroz için taşıyıcı olup olmadığını gösterir)
  • Bir idrar analizi ve kültürü

Listede yapılan testler doktorun gerek görmesi halinde yapılır.

7 Haftalık Gebelikte Anne Vücudunda Değişiklikler

Hala göstermeye başlamıyor olsanız bile, birkaç kilo verdiğinizi fark edebilirsiniz ve pantolonunuz sıkı olmaya başlamış durumdadır. Bu noktada doğum kıyafetleri için yeterince büyük değilsiniz, ancak alışveriş planları yapmaya başlayabilirsiniz. Cildiniz bazı değişikliklerden geçiyor olabilir. Şanslı iseniz, gebelik ışıltısını hissedeceksiniz ancak cildiniz gebelik hormonlarının akını bir patlama ile tepki gösteriyorsa şaşırmayın.

Artan kan hacmi ve böbrekleriniz aracılığıyla ekstra akışkan işlenmesi sayesinde, her zamankinden daha fazla işememeniz gerekebilir. Uterus büyüdükçe, mesanenizdeki baskı sizi de tuvalete gönderir.

İlk üç aylık dönemde mide bulantısı hisseden kadınların yaklaşık yarısı tahmini 14 hafta boyunca tamamen rahatlayabilir. (kusurun hafiflemesi için bir ay kadar sürecektir.) Bununla birlikte, alışılagelenden daha fazla işemek ihtiyacının bebeğiniz doğuncaya kadar değişmesi pek olası değildir. Aslında, araştırmalar, gebelik boyunca idrarda hem sıklığın hem de hacmin arttığını göstermektedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz