Bu ayda artık bebeğiniz ek gıdalara tam olarak başlamış olmalıdır. Öyle değilse bir an önce bebeğinize ek gıdalardan vermelisiniz. Çünkü beslenme gelişimi açısından ek gıdalara zamanında başlamak son derece önemlidir.
7 aylık bebek dişlerini çıkarmış olsun veya olmasın ek gıdaları rahatlıkla alabilecek yaştadır. Ancak henüz ek gıdalarda katı ve sert besinlere geçmek için erkendir. Tıpkı altıncı ayda olduğu gibi bebeğe vereceğimiz besinler büyük ve sert parçalar içermemelidir.
7 aylık bebekte ek gıdalara yine püre şeklinde devam edilmelidir.
Bu ayda anne sütüne her zamanki gibi devam edilir. Çünkü ilk atı ay sadece anne sütü verilse de altı aydan sonra anne sütü hemen kesilmez. Bebek istediğinde ve özellikle sabah ve akşamları mutlaka verilmelidir.
Bu ayda ne tür ek gıdalar verilebilir?
Vereceğimiz ek gıdalar bebeğimizin büyüme ve gelişimine destek olacak, farklı tatlarla tanışmasını sağlayacak, besleyiciliği yüksek ama alerji riski taşımayan besinler olmalıdır.
Dikkat edilmesi gerekenler;
1- Besinler büyük parçalar içermemelidir
2- Vereceğimiz gıdaları önce azar azar vermeli sonra yavaş yavaş artırmalıyız.
3- Kaşık veya bardak kullanmalıyız. Biberon kullnılmaması daha uygundur.
4- Aynı gün içinde birden fazla besin denememeliyiz.
5- Verdiğimiz besinler tek çeşit olmalı.
6- Tuz kullanılmamalı veya çok az kullanılmalı.
7- meyve suları ve püreler taze sıkılmış olmalı, meyvler iyice yıkanmalı
8- Sebze çorbaları veriliyorsa içine kıyma eklenmesi son derece önemlidir.
8 aylık bebek beslenmesi
Sekiz aylık bebek beslenmesinde artık en önemli yeri ek gıdalar almaktadır. Çünkü bebek ek gıdalara alışmıştır ve anne sütü bebek beslenmesinde asla tek başına yeterli olmayacaktır.
Bu nedenle ek gıdalara başlamakta asla gecikilmemelidir. Ama anne sütü de terk edilmemli ara ara bebeğe verilmelidir.
8 aylık bebek beslenmesinde yeni bir dönüm noktası yaşanmaktadır. Artık bebeğe verececeğimiz gıdalar taneli olmalıdır. Yani artık vereceğimiz gıdaları blenderden geçirmeyi azalmalı ve ay sonuna doğru iyice terk etmeliyiz.
Ancak henüz vereceğimiz gıdalar sert ve kuru olmamalıdır.
8 aylık bebeğe ne yedirilir?
Kahvaltıda;
Haşlanmış yarım yumurta, az yağlı peynir, taze sıkılmış meyve suyu, Kahvaltılık olarak hazırlanmış kaşık mamaları verilebilir.
Öğünlerde;
sebze çorbaları (sebzeler doğranmış olmalıdır), tavuk suyu ve et suyu ile yapılmış hertürlü çorbalar, yoğurt, köfte (kıymalık et yağsız olmalı ve dana eti olmalı,baharatsız olmalı, ), pilav, meyve çeşitleri ve her türlü sulu yemeklerden bebeğin beğenisine göre verilebilir.
Sonuç olarak: Artık bu ayda püre kıvamında gıdalar vermeyi bırakıp, yerine yavaş yavaş taneli gıdalar vermeye geçmelisiniz. Evde kendi yediğiniz yenmeklerden baharatsız, acısız ve az yağlı olması kaydıyla azar azar verebilirsiniz.
Verilmeyecek gıdalar;
Kızartmalar, katı ve sert gıdalar, Kuruyemişler, Acı ve bahartlı gıdalar, inek sütü (Çok mecbur kalınırsa inek sütü bolca sulandırılıp verilebilir), bal, tereyağı, hamur işleri, sindirimi zor gıdalar ve alerji riski olan gıdalar verilmez.