9 Aylık Bebek Beslenmesi

Altıncı ayından itibaren anne sütünün yanında ek gıdalara başlayan bebeğin ayı ilerledikçe beslenmesi elbette yavaş yavaş değişecektir. 9. ay bebek beslenmesinde yeni bir geçişin yaşandığı ay  sayılabilir.

9 aylık bebek beslenmesinde nelere dikkat edilir?

Bebek ek gıdaya ilk başladığında muhtemelen henüz dişleri yoktur ve henüz çiğnemeyi bilmemektedir. Çünkü o ana kadar anne sütüyle beslenmiş çiğnemeye ihtiyaç duymamıştır. Bu sebeple 6. ayından sonra bebeğe çorba, püre kıvamına getirilmiş yutması kolay gıdalar verilir.

Bu süreçte yani 6-9 aylık dönemde bebek dişi olmasa da damaklarıyla besinleri yumuşatmayı öğrenir. Artık dokuz aylık olduktan sonra bebeğe çiğneme alışkanlığınında gelişmesi açısından daha kıvamlı gıdalar verilmelidir. Çünkü sürekli püre şeklinde gıda alan bebekler ileriki dönemlerde beslenme sıkıntıları yaşamakta sürekli aynı tip püre kıvamında gıda istemektedirler. Bu sorunun 3-4 yaşına kadar devam ettiği görülmüştür. Bu durum beslenme açısından ciddi bir olumsuzluktur.

Yapılması gereken 9. aydan sonra bebeğe verdiğimiz besinlerin kıvamında artışa gitmek ve tamamen püre şeklinde vermek yerine damağı ile ezebileceği kıvamda gıdalar vermektir. (Örneğin patatesi tamamen ezmek yerine içinde küçük tanecikler bırakabilirsiniz.)

9 Aylık Bebek Beslenmesi Örnek Menü

Sabah- akşam;  Anne sütüne devam edilmeli, sabah kalkıldığında ve akşam yatmadan önce mutlaka anne sütü verilmeli.

Kahvaltıda;  meyve suyu, yarım yumurta sarısı, küp şeker büyüklüğünde peynir, 1 tatlı kaşığı pekmez, reçel.

Öğle;  Kıymalı veya tavuklu sebze yemeği, çorbası. Yoğurt. Anne sütü.

İkindi; Meyve püreleri (Püre kıvamı daha katı olmalı)

Akşam; Muhallebi, anne sütü.

Yukarıdaki menü örnek bir menüdür bebeğinize kendi yediğiniz ancak; az tuzlu, baharatsız, acısız ve normal yağlı gıdalardan azar azar verebilirsiniz.

Yeme alışkanlığının gelişmesi için eline çubuk şeklinde gıdalar verebilirsiniz. Örneğin salatalığı ( elma da olabilir) ikiye kesin bebeğe verin. Salatalığı ısırmaya çalışacaktır, böylece hem ısırma ve çiğneme alışkanlığı gelişecek hem dişerini kaşıyacak hem de az da olsa salatalığın suyundan faydalanmış olacaktır.  (Ancak bu arada büyük parçalar koparmamasına dikkat ediniz.)

Sonuç olarak; Bu dönemde bebeğiniz beslenmesinde bir basamak yukarı çıkmalıdır. Zaman zaman bebeğin eline yiyebileceği sebze ve meyveler verilerek kendisinin yemesine fırsat verilmelidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz