14 Mart 1887 de Rumelihisarı’nda dünyaya gözlerini açan yazarın çocukluğu Rumelihisarı Çamlıca ve Büyükada’da geçti. Birçok edebiyatçımızın yetiştiği Galatasaray sultanisine 1898’de girdi. Okula girdikten sonra 1905’te ailesine haber vermeden buran ayrılarak Paris’e gitti.
1908’e kadar Paris’te başka bir okula deva m etti. Paris yılları yazarın hayatında dönüm noktası olan yerlerden biridir. Çünkü burada yazar prens Sebahattin, Dr. Nihat Reşat Belger Ahmet Rıza Bey ve edebiyatımızın en seçkin isimlerinden biri olan Yahya kemal ile sık sık vakit geçirme imkânına sahip oldu. 1908’ten sonra Türkiye’ye ye dönüş yaparak bazı Fransız ve Alman şirketlerinde, Osmanlı Bankasında, Reji İdaresinde, Dışişleri Bakanlığında çalıştı. 1963’te Cihangir’deki evinde beyin kanamasından dolayı hayata gözlerini yumdu.
“Abdülhak Şinasi Hisar” Edebiyatımızdaki Yeri
Hisar’ın edebiyat hayatına adım atması, mütareke yıllarında Dergâh ve Yarın dergilerindeki yayımlanan eserleriyle olmuştur. Burada yazarın şiir, kitap tanıtma ve eleştiri yazıları yayımlanmıştır. 1921’den sonra İleri ve Medeniyet isimli gazetelerdeki yazılarıyla tanınmaya başlamıştır.
Hisar aslına bakarsak, cumhuriyet dönemine ait olan bir yazardır. Ancak bu yazar, dil ve üslup açısından meşrutiyet kuşağına bağlı kalarak o anlayışta eserler vermiştir. Hisar’ın birçok eseri aslında hatıralara dayanır; ama edebiyatın farklı türlerinde eserler vermiştir.
Yazar romanlarında Büyükada Çamlıca ve Rumelihisarı’nda zengin, vur patlasın çal oynasın, anlayışıyla yaşayan, sıkıntı ve kedersen uzak insanları ele almıştır. Bu çevrenin dışında olan yaşamı basit ve aşağı buldu. Hayatının bir kısmını, Fransa’da geçirmesi sebebiyle Fransız edebiyatçılarından çok etkilendi. Özellikle Romanlarında Maurice Barrés, Anatole France ve Marcel Proust gibi Fransız yazarların izlerini görebilmek mümkündür. Kahramanlarının hepsi dengesiz kişilerdir. Bu kişilerde gariplikliler, içine kapanıklılık ve başarısızlıklar vardır. Yazarın ayır edici bir özelliği ise eserlerinde olaylardan çok kişilerin iç dünyalarına eğilerek, duygu ve düşünceleri ön plana çıkardı. Bunu da yaparken şiirsel bir dil kullanarak özgün olmaya özen gösterdi.
“Abdülhak Şinasi Hisar” Eserleri
Roman
- Fahim Bey ve Biz (Bu eser CHP Hikâye ve Roman Ödülü üçüncülüğünü kazanmıştır.)
- Çamlıca’daki Eniştemiz
- Ali Nizami Bey’in Alafrangalığı ve Şeyhliği
Anı
- Boğaziçi Mehtapları
- Boğaziçi Yalıları
- Geçmiş Zaman Köşkleri
Fıkra
- Geçmiş Zaman Fıkraları
- Aşk imiş her ne var âlemde
Biyografi
- İstanbul ve Pierre Loti
- Yahya Kemal’e Veda
- Ahmet Haşim : Şiiri ve Hayatı