Adet Döngüsü

adet

Hipotalamus (beynin bir bölümü), gonadotropin salımı yaptıran hormon salgıladığında, adet döngüsü başlar. Bu hormon, hem yumurtalıktaki yumurta foliküllerinin gelişmesini, hem de yumurtalığın estrojen üretimini harekete geçiren folikül uyarıcı hormonu (FSH) (1) salgılamak üzere, beynin merkezindeki hipofiz bezini uyarır. Estrojen, kanda ilerleyerek rahime (2) ulaşır ve rahim iç zarını (endometriyumu) kalınlaştırır.

Estrojen seviyesi yükseldiği için (3), hipofiz bezi FSH salgılamayı azaltarak tepki verir; bu da birkaç gün sonra yumurtalığın estrojen üretimini azaltır. Buna, “negatif geribildirim” döngüsü denir, çünkü yükselen estrojen seviyesi bir sonraki estrojen seviyesinde düşüşe neden olur. Yükselen estrojen seviyesi, hipofiz bezinin luteinize edici hormonu (LH) (4) da aniden yükseltmesine neden olur.

Yüksek seviyedeki LH hormonu, folikül içinde olgunlaşmış bir yumurta hücresini serbest bırakır (5) Artık içi boş olan folikül, hem daha fazla estrojen, hem de progesteron üretir; her ikisi de, rahim iç zarının döllenmiş bir yumurtayı almaya hazırlanmasında, rahim iç zarını elverişli hale getirir (6) Yumurta, döllenebileceği fallop tüpüne doğru ilerler (kırmızı oklar). Yumurta döllenirse, rahim iç zarına yerleşeceği, rahime doğru ilerler.

Eğer döllenme meydan gelmezse, içi boş folikül, estrojen ve proges teron üretmeyi durdurur. Bu hormonların seviyesi, kalınlaşmış endometriyumu besleyemeyecek kadar düşerse, adet kanaması başlar. Döllenme meydana gelirse, boş folikül, estrojen ve progesteron üretmeye devam eder ve hamilelik boyunca adet kanaması gerçekleşmez.

Adet Kanaması

Adet kanaması ya da aybaşı kanaması, rahim iç zarının (endometriyum) kanaması sürecidir. Endometriyum, rahim ağzı ve vajinadan geçer ve vücudun dışarısında adet kam olarak görünür. Kanama beyin ve üreme organları arasındaki karmaşık bir hormon işaretleşmesi sistemidir.

Kanamanın başlaması, bir kadının üreme organlarının olgunluğa eriştiğini ve kadının doğurganlık yetisinin başladığını gösterir. Adet kanaması, hamilelik dönemi ve bazı hasta ıklar dışında, pek çok kadın için kanamanın sona erdiği menopoza kadar ayda bir meydana gelir.

Adet döneminizin ilk günü, bir dönemin ilk günü ile sonraki dönemin ilk günü arasında geçen zaman olarak tanımlanan yeni bir döngünün başladığını gösterir. Ortalama süresi 28 gündür; ancak normal döngüler 21 ila 35 günlük süreler arasında değişiklik de gösterebilir.

Adet döngüsünün süresi, her kadın için genellikle tutarlı olmakla birlikte, pek çok etken bu döngüyü bozabilmektedir, Normal adet dönemlerinin süresi, kadından kadına 3 ila 7 gün arasında değişir.

Regl(Adet Döngüsü) Dönemindeki Genç Kızlar ve Kadınlara Besin Takviyeleri

Adet görüyorsanız, adet kanıyla beraber oldukça fazla miktarda demir kaybedersiniz. Kaybe­dilen demiri telafi etmenin en iyi yolu, demir bakımından zengin yiyecekler tüketmektir. Beslenme programınıza daha fazla demir dahil etmiş olmanıza rağmen testler hâlâ demir seviyenizi düşük gösteriyorsa, demir takviyesi almanız tavsiye edilir. Reçeteyle verilen demir hapları, reçetesiz demir takviyelerinden daha etkilidir. Doktorunuza danışın.

Ergenlik ve gençlik dönem­leri boyunca yeterli kalsiyum alımı (günde 1,000 ila 1,500 miligram arası) kemiklerin yavaşça incelmeye başladığı menopoz döneminden önce kemikleri güçlendirmeye yardımcı olur. Beslenme biçiminizle yeterli folik asidi sağlayamıyorsanız, kalsiyum takviyesi almanız önerilir.

Folik asit, adet gören tüm genç kızlar ve kadınlar için önerilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz