Ahmet Rasim Kimdir? Ahmet Rasim’in Hayatı ve Eserleri

ahmet rasim

Yazar, 1864 yılında İstanbul Fatih’te bulunan  Sarıgüzel Mahallesi’nde dünyaya geldi. Babası kendisi doğmadan önce evi terkmiş olup Ahmet Rasimi annesi evde tek başına yetiştirmiştir.

Mahalle mektebinde öğrenim hayatına başlayan yazarın bu serüveni Darüşşafaka’da devam etti. Yazar bu okulu birincilikle bitirince posta ve telgraf nezaretinde bulunan Fen Kalemin’e memur oldu. İlk yazılarına Tercümanı Hakikat gazetesinde başlamıştır. İlerleyen yıllarda farklı gazetelerde de çalışan yazar, bir dönem İstanbul Milletvekilliği görevinde bulunmuştur. 1932 ‘de hayatını kaybeden yazar, Heybeliada Mezarlığı’na defnedilmiştir.

“Ahmet Rasim” Edebiyatımızdaki Yeri

Ahmet Rasim şiirden hikâyeye, okul kitaplarından tarih ve bilime kadar çok farklı konularda eserler vermiştir. Ancak yazarımızın asıl değeri, renkli ve canlı bir anlatım tarzıyla kendi hayatına ayna tuttuğu fıkra, makale ve anılarda görülür.

Ahmet Rasim, hayıtını kalemi ile kazan ve bunun için de çok yönlü olan bir yazarımızdır. Yazılarında halkın diliyle gelenek ve göreneklerimizi kısa ve canlı bir cümle yapısıyla işler. Yazar, fıkra türünün edebiyatımızdaki ilk önemli ustası olarak kabul edilebilir. En başarılı olduğu türler, anı, fıkra ve makalelerdir. Eserlerinde hem konuşma dilimiz, hem de İstanbul’umuzun güzel Türkçesini en ince detaylarıyla beraber ustaca kullanmayı başarmıştır.

Eserlerinde halkın dilini tercih ettiği için kısa, yalın ve açık bir üslup kullanmıştır. Eserlerinden çok başarılı bir gözlemci olduğunu anlamaktayız. Çünkü onun eserlerini okuduğumuzda, adeta bir resme bakıyor gibi oluruz. Yazar, musikiye de el atmış ve yaklaşık 60 kadar beste yapmıştır. Yazarı farklı kılan bir başka özelliği ise hiçbir edebi akıma bağlanmayıp, sanatını tamamen bağımsız olarak yapmasıdır. Ahmet Rasim, ayrıca edebiyatımızdaki batılılaşmaya karşı çıkmış ve bu anlamda Servet i Fünun’u eleştirmiştir.

“Ahmet Rasim” Eserleri

Yukarıda da zikrettiğimiz gibi yazar edebiyatın farklı türlerinde eserler verdiği gibi edebiyat dışı konularda da eserler vermiştir. Yazar bu anlamda edebiyatımızın en üretken yazarları arasında kabul edilir. Eserlerinden bazıları şunlardı

Fıkra: Eşkâl-i Zaman, Muharrir Bu Ya, Şehir Mektupları, Gülüp Ağladıklarım, Cidd ü Mizah

Anı: Falaka (En meşhur eserlerinden birisidir. Çocukluk anlılarını anlatır.) Gecelerim, Fuhş-i Atik, Muharrir-Şair-Edip

Gezi: Romanya Mektupları

Monografi: İlk Büyük Muharrirlerden Şinasi

Tarih: Resimli ve Haritalı Osmanlı Tarihi

Öykü: Güzel Eleni, Meyl-i Dil, Ülfet, İki Günahkâr

Roman: İlk Sevgi, Askeroğlu, Tecrübesiz Aşk

Sohbet: Ramazan Sohbetleri

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz