Her bebek dünyaya geldiği zaman bazı özelliklerini anneden bazı özelliklerini ise babadan genetik olarak alır. Bu özellikler vücut içerisine kromozom hücrelerinin üzerinde bulunan genler tarafından geçer. Tüm kromozom genleri çift çifttir, bu genlerin normalde çoğunun birbirinden farklı olması gerekirken aynı aileden gelen, akraba sayılabilecek bireylerin ise çift genleri birbirlerine çok benzerdir.
Bireyler arası kalıtım özelliklerini taşıyan genlerdir. İnsanlar yüzyıllar öncesinden kendilerine miras kalan bazı özelliklerle beraber hayatlarına başlarlar. Vücudumuzun stabil olarak büyümesi ve çalışabilmesi de yine bu genler aracılığıyla olmaktadır. Vücudumuzda çok önemli bir yeri bulunan genler, DNA molekülü içerisinde bazı özellikleri içinde bulunduran parçacığa verilen isimdir. Her bir gen parçacığı bizim elimizin büyüklüğünden, gözümüzün rengine kadar olan şifreleme sistemini içerir.
Sağlıklı bir bireyde, vücut içerisinde bulunan tüm genlerin biri anneden biri babadan gelmiş olan iki tane birbirinin kopyası bulunur. Bazı durumlarda eğer anne veya babada bulunan genlerin bazılarının yapısının bozuk olduğunda, bu bozuk yapılı genlerin çocuklarına geçme olasılığı ise %50′dir. Bozuk yapılı olan genler, vücut işlevlerinin de aksamasına sebep olur.
Bireyler birçok kalıtsal hastalığın genini henüz dünyaya gelmeden önce alırlar ve bunu vücutlarında taşımaya o andan itibaren başlarlar. Normal aile yapısında da gebelik esnasında bebeğin hastalıklı olarak dünyaya gelme şansı %25, taşıyıcı olarak gelme şansı %50, hiçbir bozuk genin kopyasını vücuduna almamış olma şansı ise %25′tir. Akraba evliliklerinde ise kişiler aynı soydan geldikleri için bu oranlar aşırı derecede yükselmektedir.
Normalde annede bulunmayan bozuk yapılı genin kopyası babada aynı aileden geldikleri için bulunabilir. Bu yüzdende doğacak olan çocukların kopya genlerden bozuk olanlarını alma şansıda yükselir. Bu sebepten ötürü akraba bireylerinden birisiyle evlenildiği taktirde, zararlı baskın ve çekinik genlerin hepsi birbirleriyle aynı olabileceğinden ve frekanslarının çakışabilme durumu maksimum seviyeye çıkacağından genetik hastalıkların bebek üzerinde görünme olasılığı da artmaktadır.