Akyıldız Soğanı (Ornithogalum Umbellatum)
Anayurdu bilinmeyen ama ülkemizin her yerinde çayırlarda, yol kenarlarında ve tarlalarda doğal olarak yetişen akyıldız yumrulu otsu bir bitkidir. 20-30 cm’ye kadar boylanabilir. İnce uzun yapılı yeşil renkli, ortasında beyaz çizgileri bulunan yaprakları vardır.
İlkbahar ortalarından yaz mevsimi başlarına kadar şemsiye biçimli altı taç yapraklı çiçeklerini parlak güneşli günlerde açar. Bu çiçeklerini hava bulutlanınca ya da güneş batınca kapatır.
Köpek soğanı ve tükürük otu adlarıyla da bilinen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. İlkbaharın sonlarına doğru beyaz çiçekler açar, 10 – 30 cm kadar boylanır. İçerisinde C vitamini, saponinler, nişasta, müsilaj ve zehirli glikozitler barındırır. Yüksek dozda alındığında zehirleyicidir.
Akyıldız Soğanının Faydaları
Sivilce ve çıbanları iyileştirmek oldukça faydalıdır.
Düşük miktarlarda içerisindeki müsilajın etkilisiyle idrar söktürücü ve kusturucudur. Ayrıca, yine düşük miktarlarda kullanıldığında kalbi kuvvetlendirici etki gösterir.
1.Kişi şok geçirince bu şoku ve ardından gelen etkilerini akyıldız otunun şifalı etkisiyle atlatabilir. Örneğin, kişiye gelen çok kötü bir haber, başına veya bir yakının başına gelen ağır bir kazanın yaratacağı etkiler gibi durumlarda akyıldız kişiye ilaç olur ve yaşadığı travmayı atlatmasına yardım eder.
2.Anadolu’da akyıldız, tükürükotu diye adlandırılır ve kusturucu olarak kullanılır.
Akyıldız Soğanı nasıl kullanılır?
Yaprakları sebze olarak, toprak altındaki soğanları da tıbbi amaçla kullanılır. Akyıldız soğanı taze ya da pişmiş olarak sivilce ve çıbanların üzerine konursa faydası görülür. Zehirli bir bitki olduğu için dahili kullanımı tehlikeli olabilir.
1. durumda akyıldız bitkisinin çiçekli ve yapraklı sapları temiz bir kaptaki suya konularak iyice kaynatılır. Soğutulup buzdolabında ilaç olarak saklanarak günde iki-üç kez birer çay fincanı olarak içilir.
2. durumda aynı ilaç daha fazla dozda; yani, ikişer çay fincanı olarak içilir.