
Bitkilerden hayvansal ürünlere, alerjiye yol açan pek çok alerjen türü vardır. Her alerji için mutlaka güçlü bir ilaç kullanılması gerekmez. Örneğin saman nezlesi gibi kimi alerjik durumlar için bitkisel reçetelerden faydalanılabilir. Alerjiden muzdarip olan kişiler, bitkilerden faydalanırken çok dikkatli olmalıdırlar. Özellikle de saman nezlesi olanların ve polenlere karşı reaksiyon gösteren kişilerin, kullanacakları bitkilerde alerjilerini tetikleyecek alerjenlerin bulunmadığına emin olmaları gerekir. Alerji semptomlarını hafiflettiği bilinen bitkileri denemeden önce doktorunuza danışmanız ve sağlığınızı riske atmamanız önemlidir.

Isırgan Otu
Isırgan otu dünyanın çeşitli bölgelerinde yetişen bir bitkidir. Bu bitki iltihap sökücü ve anti-alerjik özelliklere sahiptir ve birden fazla besleyici madde içerir. Araştırmacılar ısırgan otunun alerjiye iyi gelmesinin nedenini, bitkinin vücudun alerjenlere karşı ürettiği histamin salgısını azaltma yeteneğine bağlarlar. Isırgan otu ayrıca iz mineraller, C vitamini içerir ve böbrek üstü bezlerini besler. Isırgan otu çayı içerek, bitkinin faydalarından yararlanabilirsiniz.
Veba Otu
Veba otu, mukus oluşumunu azaltarak toz akarı alerjisi veya mevsimsel saman nezlesi olanları rahatlatabilecek bir bitkidir. Bitkisel reçeteler arasında alerjiye karşı etkili olanlardan biridir. Yine de bitkinin alerjiye nasıl iyi geldiğini araştırmalar tam olarak ortaya koyamamıştır. Bu nedenle veba otunu bir uzmana danışarak kullanmak daha güvenli olacaktır. Alerjinin yanı sıra Orta Çağ’dan bu yana öksürük, astım benzeri hastalıklar için de bu bitki kullanılagelmiştir. Ancak veba otu, karaciğere dokunan ve hatta kansere yol açabilecek ‘pirolizidin‘ alkaloitlerini içerir. Bu riskleri azaltmak için pirolizidin içermeyen veba otu ürünleri tüketilmelidir.
Okaliptüs
Okaliptüs ağacının yaprakları ve yağı pek çok tıbbi faydaya ev sahipliği yapar. Okaliptüsün adı en çok, soğuk algınlığı ve öksürük tedavilerinde geçer. Ek olarak bazı herbalistler taze okaliptüs yaprakları ile gargara yapmanın boğaz ağrısına, sinüzite ve bronşite iyi geldiğini söylerler. Bitki solunum yolları şikayetlerine iyi gelir. Okaliptüs yağ, taze yaprak ve merhem şeklinde satılır.
Meyan Kökü
Meyan kökü alerji semptomlarını hafifletmek için kullanılabilecek başlıca bitkilerdendir. Meyan kökü içindeki maddelerden biri olan glisirizin, solunum yollarında ve midede mukus üretimini azaltır ve balgamı inceltir. Boğaz ağrısı ve bronşit için de tavsiye edilen meyan kökü, akciğerlerden de balgamın atılmasına yardımcı olur. Ancak meyan kökü ilaçlarla kolay etkileşime geçen bir bitkidir, bu nedenle doktora danışmadan meyan kökü ürünleri kullanmayınız.
Alerjiye İyi Gelen Diğer Bitkiler
Gümüşdüğme
Papatya görünümlü gümüşdüğme bitkisi, alerji de dahil olmak üzere astım, bulantı, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi pek çok rahatsızlık için önerilir. Kuru yaprakları ve bazen de çiçek ve sapları kapsül, tablet ya da sıvı ekstrakt şeklinde bitkisel takviye yapımında kullanılır. Erken doğum veya düşük riskini arttırdığından hamile kadınlara önerilmez.
Oregano
Oreganoyu et ve sebze yemeklerine tat katan, lezzetli ve güzel kokulu bir baharat olarak tanıyor olabilirsiniz. Bitki aynı zamanda sağlığa faydalı özellikleriyle de öne çıkar. Bu faydalarından biri de alerjiyi önlemektir. Oregano yağı antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri sayesinde çeşitli alerji türlerine, mantar enfeksiyonlarına ve kronik halsizliğe karşı etkili kabul edilir. Bağışıklık sistemini güçlendirip, enfeksiyona karşı savaşarak solunum yollarını rahatlatan oregano yağı, böylece alerji semptomlarının da azalmasını sağlar. Oregano alerjiye iyi gelebilir ancak unutmayın ki oreganoya alerjisi olan kişiler de vardır.
Önlemler ve Uyarılar: Alerji için önerilen bitkiler zararsız gibi görünse de, herhangi bir bitkisel desteği düzenli olarak kullanmadan önce en iyisi doktora danışmaktır. Kullandığınız ilaçlar varsa, hamileyseniz ya da bebek emziriyorsanız veya 18 yaşından küçükler için bitkisel takviye düşünüyorsanız, ilk olarak bir uzman görüşü alınmalıdır. Üstelik bitkisel takviyeler uzun dönem kullanıldıklarında yan etkilerini göstermeye başladıklarından, bir bitki takviyesinin dozajı ve kullanım süreci için size uygun olacak, doğru bilgileri almanız şarttır. Bazı bitkilerin kendisi alerjiye neden olabilir ya da alerjinizi daha da arttırabilir.