Als Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

als hastalığını tedavisi

ALS’ SI tedavi etmek için ilaç tedavisi yoktur, ancak ilerlemeyi yavaşlatmaya çalışılmaktadır. Bu bir yandan ilaçla, diğer yandan da hala korunan kas fonksiyonlarını güçlendirerek sağlanır. Fizyoterapi, mesleki terapi ve konuşma terapisi burada önemlidir.

İlaç tedavisi

ALS’SI tedavi edebilecek hiçbir ilaç yoktur. Riluzol, motor sinir hücrelerinin parçalanmasını yavaşlatarak hastalığın ilerlemesini yavaşlattığı söylenen aktif bir bileşendir.Diğer ilaçlar, özellikle yutma bozuklukları, solunum yollarındaki mukus, kararsızlığı (ağlama, gülme, esneme), krampları ve spastisiteyi, psikolojik stres (depresyon, anksiyete), uykusuzluk, nefes darlığı ve ağrıları hafifletmeyi amaçlamaktadır.

Psikoterapi

Hayatı tehdit eden bu hastalıkla uğraşırken, zihinsel işleme önemli bir konudur. Psikoterapi, ortaya çıkan yaşam ve ölüm korkularıyla başa çıkmak için bazı hastalar için uygun bir seçenek olabilir. Solunum kaslarının felci ALS’de genellikle ölüme yol açtığından, birçok hasta boğulmaktan korkar.

Fizyoterapi

ALS’de fizyoterapi (fizyoterapi) hastalığın durumuna çok bağlıdır. Terapi sürekli hastalığın seyrine uyum sağlamalıdır. Terapi hedefleri;

  • Etkilenmemiş kasları aktive edin
  • Vücut farkındalığını geliştirme
  • Hareket dizilerini ve koordinasyonu optimize edin
  • Aşırı kasları gevşetin ve gerin
  • Kas kısalmasını önleyin
  • Nefes almayı teşvik edin, salgı çözeltisini teşvik edin ve öksürün (solunum tedavisi)
  • Ağrıyı hafifletir

Genel olarak, amaç ALS’nin etkilerini hafifletmek ve hastanın hareket ve ilişkili bağımsızlık seçeneklerini mümkün olduğunca uzun süre korumaktır. Aynı zamanda beden farkındalığı ve kaynakların, limitlerin ve tazminat seçeneklerinin tanınması ile ilgilidir. Hastalıklı kasların aşırı yüklenmesinden daima kaçınılmalıdır. Hastalık sırasında, fizyoterapinin odağı aktifleştirici yaklaşımdan pasif terapilere geçer. Bu, akrabaları dahil etmenin önemini de artırır.

Konuşma terapisi

ALS hastalarının yaklaşık dörtte birinde, hastalık yutma, ses ve konuşma bozuklukları ile başlar. Burada, logopedik önlemler, konuşma ve yutma motor becerilerini mümkün olduğunca uzun süre tutmaya yardımcı olur. Konuşma terapisi çarelerden biridir. Fizyoterapi gibi, konuşma terapisi de hastalığın mevcut seyrine sürekli olarak uyarlanmalıdır. Her ne pahasına olursa olsun aşırı zorlamalardan kaçınılmalıdır Stimülasyona ek olarak gevşeme büyük önem taşımaktadır.

Mesleki terapi

ALS hastalarının neredeyse yarısı hastalığı kollarda ve / veya ellerde geliştirir. Mesleki terapi burada önemli bir yaklaşımdır. Mesleki terapi motor becerileri, özellikle günlük aktiviteler için ince motor becerileri eğitir. Ek olarak, mesleki terapistler, hastalığın daha ileri bir aşamasında hastanın bağımsızlığını destekleyen yardımlar hakkında tavsiyelerde bulunurlar.

Tıbbi rehabilitasyon

ALS’de tıbbi rehabilitasyon hizmetleri tedavi kavramının bir parçası olabilir. Aşağıdaki bağlantılar, ALS tarafından değerlendirilebilecek tıbbi rehabilitasyon ile ilgili sosyal hukuk hükümlerine yol açmaktadır.
Ayakta ve yatarak tıbbi rehabilitasyon da dahil olmak üzere tıbbi rehabilitasyon hizmetleri hakkında genel bilgi (sağlık tedavisi)
Akut hastanede yatıştan sonra takip tedavisi (AHB)
Yatan rehabilitasyon sırasında refakatçi
Rehabilitasyon sporları ve fonksiyonel eğitim

Gelişmiş tedaviler

ALS kasları zayıflattığından, hastalık ilerledikçe aşırı zorlanmadan kaçınılması ve gevşemenin ve rejenerasyonun büyük önem taşımasına dikkat edilmelidir.
Gevşeme yöntemleri ve profesyonel konumlandırma, ileri aşamada ağrıyı azaltmak için de önemlidir. Hemen hemen tüm hastalarda ortaya çıkan bir semptom nefes darlığıdır.

Hayatı tehdit edici olabilir ve aynı zamanda hastada büyük kaygıya neden olur. Şiddetine ve nedenine bağlı olarak, solunum güçlüklerini hafifletmek için çeşitli önlemler kullanılır. örn. Emme, saklama teknikleri, ilaçlama, yüz maskesi veya trakeostom yoluyla geçici veya kalıcı yapay ventilasyona kadar oksijenasyon.

Hastalar mümkünse, solunum felci durumunda hangi tedaviyi istediklerini erkenden düşünmelidir. Acil bir durumda tedavi taleplerinin tanımı, acil bir durumda doktorlar ve akrabalar için çok yararlıdır.

Pratik ipucu

Alman Kas Hastalıkları Derneği (DGM) e.V., Almanya’da nöromüsküler hastalıkları olan insanlar için en büyük yardım kuruluşudur. Www.dgm.org adresinden etkilenenler ve yakınları bilgi ve tavsiye bulabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz