Altın Hakkında Bilmediğiniz 20 Şey

1. Altın büyük ihtimalle tarih öncesi insanların üzerinde çalıştığı ilk metaldi. Bulgaristan’da bulunan dekoratif nesneler M.Ö. 4000’e kadar dayanıyor. Yani aslında altın çağı Taş Devri’yle aynı zamanlarda yaşanmış.

2. M.Ö. 7.yüzyılda İtalya’daki diş hekimleri takma dişleri birleştirmek için altın tel kullanmışlardır ve 16.yüzyıla kadar altın kaplamalar önerilmiştir.

3. İspanyollar 1532’de Peru’ya geldiklerinde İnka İmparatorluğu, gelmiş geçmiş en büyük altın koleksiyonlarından birine sahipti. İnka kralı Atahuallpa, istilacılar tarafından yakalandığında fidye olarak 8 metreye 5 metrelik bir odayı altınla kaplamayı önerdi.

4. İspanyollar kralı yine de öldürdü.

5. Aztek dilinde altın ‘teocuitlatl’ kelimesiyle ifade ediliyor ve bu da tanrıların dışkısı anlamına geliyor.

6. Conrad Reed, 1799 senesinde babasının Kuzey Carolina’daki çiftliğinde 7 kilo ağırlığında altın buldu. Bu da Amerika’da kaydedilen ilk altın bulgusu oldu. Bölgedeki bir kuyumcu bunun altın olduğunu söyleyene kadar adam altını kapı tamponu olarak kullandı.

7. Reed’in babası altını kuyumcuya $3.50’a, yani gerçek değerinin binde birinden daha az bir miktara sattı. Reed nihayet bunu anlayınca ülkenin ilk ticari altın madenini kurdu.

8. James Bond’un Altın Parmak’ta söylediklerinin aksine cilt boğulması diye bir şey yok. Ancak film ekibi bunu bilmiyordu. Aktris Shirley Eaton’ı altın rengine boyadıklarında göbeğinin bir kısmını boş bıraktılar.

9. Altın son derece yumuşak ve dövülebilir bir madendir.

10. Bu metal aynı zamanda görsel olarak yok edilemez ve insanlık tarihi boyunca hep değerli görüldüğünden geri dönüşümü yapılmıştır. Bugüne kadar bulunan altınların yüzde 85’inden fazlası bugün hâlâ kullanılıyor.

11. Altın varak, astronotları radyasyondan koruyabilmek için Apollo iniş modüllerinin etrafında kullanılmıştı. Bugün hâlâ ince bir parça altın film, astronotların gözlerini korumak için kullanılıyor.

12. 70 yıldan fazla bir süredir eklem romatizmasının standart tedavisi sıvı altın enjeksiyonudur. Altın iltihap sökücü görevi görür. Doktorlar bunun sebebini hâlâ anlayabilmiş değil.

13. Simyacıların edebi amacı olan basit metallerin altına çevirilmesi durumu, radyoaktivitenin kurşun çekirdeklerini altına çevirdiği Sovyet nükleer tepkiyiclerinde bir nebze olsun başarılmış oldu.

14. Bazı apartmanlardaki pencereler, yazın güneşin yansıtılmasına yardımcı olmak, kışın da sıcağı tutmak için altınla kaplanır.

15. Altın madenlerinde su yollarına siyanür, havaya nitrojen ve sülfüroksit püskürtür. 2000 senesinde Romanya’daki bir madenden dökülen siyanür, bölgedeki suyu zehirledi ve 2.5 milyon insan bu sudan içemedi.

16. Avustralyalı araştırmacılar kayalardan eser miktarda altın yiyen ve sonra buları daha büyük külçeler hâline getiren mikroorganizmalar keşfetti. Maden firmaları metalden altın çıkarmak için siyanür yerine bu yaratıkları kullanmak istiyor. Böylesi çevre için de daha sağlıklı.

17. Altın rezervleri anlamında Birleşik Devletler dünyanın en büyük stoklarına sahip. Ancak süsleme konusu da devreye girdiğinde unvanı Hindistan alır. Dünyada kullanılan dekoratif altının yüzde 20’si Hint sarilerinin ipinde.

18. Yaklaşık 10 milyar ton eden dünyanın en büyük altın rezervleri okyanuslardır. Ne yazık ki bu potansiyeli çıkarmanın pratik bir yolu yok.

19. 1999’da NEAR isimli uzay gemisi gösterdi ki tek bir asteroidde, Eros’ta, dünyada çıkartılan altından çok daha fazlası var.

20. Ancak o altını çıkarmanın hiçbir yolu yok.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz