Anasonun Faydaları Nelerdir? Anason Çayının Faydaları Nelerdir?

Doğanın şifası denilebilecek bitkilerden birisi olan anasonun; tohumu, yağı, kökü ve yaprağı ilaç yapımında kullanılabilmektedir. Evlerde mide rahatsızlıkları, bağırsakta oluşan gaz sancısı, burun akıntısı, şiddetli öksürük, balgamın sökme, idrar kaçırma, iştahsızlık ve uykusuzluk gibi çok sayıda sorunun çözümü için anason çayı kullanılmaktadır. Anason çayının en bilindik faydalarından birisi ise emzirme döneminde sütü artırıyor olmasıdır.

Bununla birlikte anasonun; adet dönemi ağrılarının, doğum sancılarının ve cinsel ilişki nedeniyle oluşan ağrıların giderilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir. Anason sadece kadınlarla ilgili sorunların tedavisinde yardımcı olmakla kalmaz, erkeklerde andropoz dönemi semptomlarını azaltmakta da çok etkilidir. Ayrıca pek çok hastalık nöbetlerini tedavi etme; nikotin bağımlılığını azaltma, uykusuzluğu ve nefes darlığını engelleme gibi çok sayıda faydası bulunmaktadır. Hatta anasonun uyuz, sedef ve bit gibi cilt problemlerini giderdiği de bilinmektedir.

Anasonun Faydaları Nelerdir?

Hazmetmeyi kolaylaştırır ve şişkinliği önler. Gaz söktürücü özelliği ile mide ve bağırsak gazlarına karşı faydalıdır. İştahsızlığı ve bulantıyı giderir. İshali ve kusmayı keser. Sakinleştirici etkisi nedeniyle sinirleri yatıştırır, ağrıları hafifletir, baş ağrısına da iyi gelir. Kan dolaşımının düzenli olmasına yardımcı olur, kalbi kuvvetlendirir. Öksürüğe iyi gelir; astım, bronşit ve nefes darlığı şikâyetlerini azaltır. Anasonun yararları arasında aybaşı kanamalarını düzene sokmaya yardımcı olması ve anne sütünü arttırıcı etkisi de bulunmaktadır.

Hastalık sebebiyle oluşan spazmların, krampların, öksürüğün, ağrının, ishalin, sinir krizlerinin ve havalenin önlenmesine yardımcı olur.

Kalsiyum, demir, bakır, potasyum, çinko ve magnezyum gibi mineraller açısından çok zengindir. İçeriğindeki potasyum; vücut sıvılarını kontrolünü sağlar, kalp ritmi ve kan basıncının dengede kalmasını sağlayan hücreleri güçlendirir.

İçinde bulunan bakır, hücre solunumda önemli rol oynayan hayati enzimler barındırmaktadır, özellikle de kırmızı kan hücrelerinin üretimi için çok önemlidir.

Anason yağı; vücudu uyuşturucu ve sakinleştirici bir özelliğe sahiptir, sara ve histerik nöbetlerde yaşanan dolaşım, solunum ve sinir sisteminin yanıt vermemesi gibi durumlarda sakinleştirici rol oynar. Bu bağlamda kişinin yaşadığı sinir krizlerini, kasılmaları ve şiddetli reaksiyonları yatıştırır.

İçerdiği antiseptik özellik sayesinde enfeksiyon ve mikrop kapmanın engellemesini sağlar, yaraların daha hızlı iyileşmesine yardım eder.

Vücutta kan dolaşımını hızlandırarak romatizma ve eklem iltihabı nedeniyle oluşan ağrıları hafifletir.

Sindirim sistemini destekleyici özelliğinden dolayı, ağır yemek sonrası oluşan hazımsızlığı ortadan kaldırır.

Ani sinir krizleri, stres, depresyon, aşırı sinirlilik gibi psikolojik sorunları yatıştırır.

Antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliğiyle ağız temizliğine yardımcı olurken kötü koku ve ağız iltihabı gibi sorunlarla savaşır.

Kadınlar ve erkekler için libido arttırıcı özelliği vardır. Bu bağlamda adet ağrılarını azaltır, adet döngüsünü düzenler, kalp ve damar fonksiyonlarını güçlendirir, cinsel isteği arttırır ve cinsel güçsüzlüğü giderir.

Tüm hücreleri uyarıcı özelliği sayesinde tüm metabolizmayı uyarır, enzim ve hormonların salgılanmasını destekler. Bu bağlamda sinir sistemine etki ederek beynin uyanık ve daha aktif olmasına yardım eder.

Anason yağı şiddetli öksürük ve balgam sorununu gidermeye yardımcıdır. Öksürükten kaynaklanan göğüs ağırlığı rahatlatır. Göğüs ve boğazdaki tahrişi de gidererek nefes darlığı, astım, bronşit, nefes tıkanıklığı gibi solunum sorunlarını tedavi eder.

Anason çayı tüm sindirim organları için faydalıdır. Anason çayı tüketerek midede şişkinlik, bulantı ve kramp sorunlarını önlemek mümkün olur. Anason çayıyla birlikte vücuda alınan anason yağları iştah arttırırken sindirim sistemi fonksiyonlarına yardımcı olur. Antiseptik özelliği dolayısıyla anason çayı içmek ağız sağlığı için oldukça yararlıdır. Anason çayını gargara olarak kullanmak da ağız içinin temiz ve ferah olmasını sağlar.

Nasıl Kullanılır?

Anason kaynatılarak anason çayı hazırlanabilir. Anason çayı içilirse nefes darlığı ve öksürüğe iyi gelir. Yemeklerden sonra içilirse gazı giderir. Anason etle birlikte kullanılırsa ete ayrı bir lezzet katar. Gözlere sürme olarak da çekilebilir.

Uyarı: Anason çok miktarda kullanılırsa uyuşukluk, baş ağrısı ve görme zorluğuna neden olabilir.

  • Mide- bağırsak gazlarının giderilmesinde yardımcı olur.
  • İştahsızlığa karşı kullanılır.
  • Mide bulantısını ve kusmayı önler.
  • İdrar arttırıcıdır.
  • Adet kanamalarını düzenler.
  • Anne sütünü arttırıcıdır.
  • Migren ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
  • Sinirleri yatıştırıcı özelliktedir.
  • Astım, bronşit ve nefes darlığında olumlu etkiye sahiptir.
  • Cinsel arzuyu arttırıcı.

Anason Çayı Nasıl Yapılır?

Sade Anason Çayı Tarifi

Malzemeler: 2 su bardağı kaynamış su, 1 çay kaşığı öğütülmüş ya da kıyılmış anason tohumu

Hazırlanışı: Kaynamış suyun içine anason tohumlarını atılır ve 5 – 7 dakika kadar demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra tadı biraz sert gelirse lezzet katmak için bal veya limon eklenebilir. Ilık haldeyken tüketilir.

Farklı bir tat için anason tohumları 1 fincan sıcak süt ile de demlenebilir. Sütle demlenmiş anason çayını gece uyumadan önce içmek daha kaliteli bir uyku çekmeye yardımcı olur. Özellikle de stresli, gergin bir günün ardından tarçın çubukları da eklenmiş sütlü anason çayı sinirleri yatıştıracaktır. Anason çayı; anason tohumları ya da kurutulmuş anason yapraklarıyla da demlenebilir.

Zencefilli Anason Çayı Tarifi

Malzemeler: 1 su bardağı kaynamış su, 1 çay kaşığı anason tohumu, Yarım çay kaşığı öğütülmüş zencefil, 1 çay kaşığı limon suyu, 1 çay kaşığı bal

Hazırlanışı: Tüm malzemeler kaynatılmış suyun içine katılır ve yine 5 – 7 dakika boyunca demlemeye bırakılır. Ardından bir süzgeçle süzerek bardağa dökülür ve ılık olarak tüketilir.

Zencefilli anason çayı özellikle mevsimsel solunum yolları hastalıklarının önlenmesinde çok etkilidir. Sonum ve sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekler, güçlendirir.

Rezeneli Anason Çayı Tarifi

Malzemeler: 1 – 2 çay kaşığı rendelenmiş limon kabuğu, 1 çay kaşığı anason tohumu, 1 – 2 çay kaşığı rezene tohumu, 2 su bardağı kaynamış su

Hazırlanışı: Tüm malzemeler kaynatılmış sıcak suyun içine katılır. 5 – 7 dakika kadar demlenmeye bırakıldıktan sonra çay süzülerek ılık olarak tüketilir.

Her derde deva olan, yaz, kış her mevsim tüketilmesi önerilen limon aslında tüm besinlerin, yemeklerin, çayların içine girdiğinde şifa kaynağı olur. Antimikrobiyal ve anti bakteriyel özellikte olan limon suyu ve limon kabuğu, anasonun soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıkları önleyici, giderici özelliğiyle bir araya geldiğinde tam bir antibiyotik görevi görür.

Bir de bu karışıma rezene eklendiğinde hem akciğer temizliği hem solunum yollarının ferahlaması hem de sindirim sisteminin daha iyi çalışması için çok faydalı bir çay ortaya çıkar. Bununla birlikte anason, rezene ve limon anne sütünü artırıcı besinler olduğu için emzirme dönemindeki kadınlar için çok faydalı bir çay alternatifi ortaya çıkar.

Bebeklerde Anason Çayı; Bir çay kaşığı anason tohumu bir çay bardağı kaynamış suyun içerisinde 10 dk demlendirilir,soğuduktan sonra bir – iki damla içirilebilir. Anason çayı bebeklerde gaz atılımını kolaylaştırır ve rahat uyumasını sağlar.

Anason Çayı Tüketecek Olanlara Öneriler

Anason çayı çok faydalı etkileri olan doğal bir bitki çayıdır. Ancak yukarıda sayılan bu faydalarını alabilmek için kesinlikle tüketimde aşırıya kaçmamak günde 1, en fazla 2 bardaktan fazla tüketmemek gerekir. Aksi halde bazı istenmeyen durumlar, yan etkiler görülebilir.

Bazı kişilerin vücudunda anasona duyarlılık bulunmaktadır. Bu kişiler çok az bir miktarda anason tüketseler bile alerjik reaksiyonlar yaşayabilirler. Bu sebeple anason tüketmeden önce doktora danışmak ya da ilk önce çok küçük miktarda tüketip vücutta sıra dışı bir durum olup olmadığına bakmak gerekiyor.

Ağız yoluyla tüketilen anason, bazı kişilerde solunum ve sindirim siteminde alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu reaksiyonlar genellikle mide bulantısı, kusma, ishal, kısa ve hırıltılı nefes alma şeklinde sıralanabilir. Anason tüketince bu sorunlardan birini ya da birkaçını yaşayan kişiler anason tüketimini hemen kesmeliler.

Anason güçlü etkilere sahip olan bir bitkidir. Bu sebeple östrojen ya da doğum kontrol hapı gibi herhangi bir hormon tedavisi sırasında anason tüketimi önerilmez. Bununla birlikte kanser tedavisi sırasında da anasonun ilaçların etkisini azaltacak etki göstereceği düşünülmektedir. Bu bakımdan kanser tedavisi görenlerin de anason tüketiminden kaçınmaları gerekir.

Özellikle rahimde miyom, endometriyoz, rahim, göğüs ve yumurtalık kanseri olan hastalar anason kullanmamalılar.

Anason çayı tüketiminin emzirme döneminde sütü artırıcı özelliği vardır. Ancak yine de anneler emzirme döneminde anason tüketmeden önce doktora danışmalılar.

Gebelikte anason tüketiminin ne kadar güvenli olduğuna dair çelişkili fikirler bulunmaktadır. Bu sebeple de gebelikte anason tüketiminden kaçınmak en doğrusu olacaktır.

Anasonun rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği nedeniyle özellikle gaz problemi yaşayan bebeklere anason çayı içirilmesi önerilir. Ancak bunun için yarım çay kaşığı anason tohumu 2 su bardağı kaynamış suyun içinde 5 dakika bekletilip demlenmelidir. Bebek 6 aylıktan küçükse hazırlanan bu çaydan sadece 2 ya da 3 damla kadar içmelidir. Bebek 1 yaşını geçtiyse en fazla 1 çay kaşığı içirilebilir. Fakat yine bunun için de öncelikle bebek doktoruna danışılmalıdır.

18 yaşından küçük olan kişilerin günde 1 bardaktan fazla anason çayı tüketmeleri önerilmez.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz