Anestezi Nedir? Anesteziden Korkmaya Gerek Var Mı?

anestezi nedir

Anestezi, ameliyat sırasında oluşan ağrılara tahammül edebilmeniz ve sağlıklı, konforlu bir ameliyat geçirmeniz için yapılan bir dizi tıbbi uygulamadır. Genel, bölgesel ve lokal olmak üzere 3 anestezi çeşidi bulunmaktadır. Anestezinin etkisi altındayken hiçbir şey kontrolünüz altında değildir. Kendi üzerinde hiçbir kontrolü kalmayan hasta, bilinmeyen ve kontrol edilemeyen bu durumdan korkmaktadır. Genel olarak duyulan korku anestezi sırasında uyuyamamak veya uyanamamak hissinden kaynaklanmaktadır.

Modern anestezi biliminde yan etki oranı az, etkili ve kısa ilaçların geliştirilmesi ile birlikte hastaların anesteziden uyanamaması gibi bir durum olmamaktadır. Anestezi bir bilim dalı olmakla beraber kanıtlara dayalı olarak tıbbın verilerini kullanır ve kendi kurallarını koyar.

Tam donanımlı, işinde ehil anestezi ekibi bulunan bir hastanede yapılan anestezi uygulamasının trafikte araç kullanmaktan daha güvenli olduğu söylenebilir. Örnek verecek olursak; 30 yıl öncesinde her 3 bin anesteziden birinde anestezi ile alakalı hasta kaybı olurken, günümüzde bu oran 20 bin anesteziden 1 oranına gerilemiştir. Geniş çaplı başka bir araştırmada ise bu oran 185 binde 1 olarak ortaya çıkmıştır. Olanakların artması ve uzmanların sayıca genişlemesi her geçen gün anestezinin güvenilirliğini giderek arttırmaktadır.

Anestezi Kalıcı Hasarlara Neden Olur Mu?

Anesteziden korkmanın başka bir sebebi ise hastaların anestezi ile alakalı olarak kalıcı bir hasar alacak olmalarını düşünmeleridir. Genel olarak bu düşünce zihinsel olarak gerileme, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışamayacak olması veya organlarında bir hasar oluşabilecek olması düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Özellikle çocuklar söz konusu olunca bu gibi düşünceler ile kaygılanmalar artmaktadır.

Bu düşüncelerin tıbbi ve bilimsel olarak bir geçerliliği olmadığı kesin olarak söylenebilir. Şuana kadar elde edilen bilgilerde anestezinin zihin fonksiyonlarında olumsuz bir etkisi gözlenmemiştir.

Anesteziden Uyanamamak Nedir?

Genel olarak herkesin kaygı duyduğu bu durumun adına anestezi durumunda farkındalık denilmektedir. Bu durum ameliyat sırasında hastanın bazı sesleri duyup, yapılanların farkında olması fakat sesini duyuramayıp ifade edememesi olarak tanımlanabilir. Bir filme konu olmuş bu olay insanların kaygısının artmasına neden olsa da filmde bahsi geçen anestezi durumundayken uyanık olma hali gerçekte mümkün değildir.

Bugüne kadar rastlanan farkındalık durumları bin anesteziden 1 veya 2’sinde bu durumun görüldüğünü ve hastaların acı hissetmeden ameliyattaki bazı durumları sonradan hatırladıklarını göstermiştir.

Tabi ki anestezinin komplikasyon olasılığı bulunmaktadır. Fakat hasta kendi sağlığı için bir karar vermişse ve anestezi konusunda çekinceleri varsa kendini rahatlatmak için tam donanımlı ve anestezi ekibi deneyimli bir hastaneye kendini teslim edebilir, ameliyattan önce ve sonra anestezi doktoru ile görüşüp sıkıntı ve kaygılarını paylaşabilir. Bu konuda ne kadar çok bilgiliyseniz kaygınızda o derece azalacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz