
İlk Defa Anne Olacakların Bilmesi Gerekenler
Her anne babanın, yeni doğan bebeklerinin sağlıkları ile ilgili ortak kaygı ve sorunları vardır. Bu kaygılar, genellikle ilk çocuğun doğumundan sonra yaşanmaktadır. Çünkü anne ve babalar ilk defa karşılaştıkları bu durumlar karşısında ne yapacağını çoğu zaman bilememektedir. Yeni doğan bebeklerde görülen bazı sağlık problemlerine ve anne babaların bu problemlere karşı nasıl yaklaşması gerektiğine şöyle kısaca bir bakalım…
Göbek Kordonu
Doğum esnasında kesilen göbek kordonunun bebekte kalan kısmı, doğumdan yaklaşık 10 sonra düşer.Bu 10 içerisinde anne babalar enfeksiyonlardan korumak için bu bölgenin temizliğine dikkat etmelidir.
Kusma
Bebekler, beslenmeden hemen sonra genlikle gaz çıkarırlar. Bu gaz çıkarma sırasında kusma meydana gelebilir. Burada endişelenecek bir durum söz konusu değildir. Ama bu kusma durumu, her beslenmeden sonra oluyorsa hemen doktora başvurmakta fayda vardır.
Gaz
Bebeklerde gaz sıkışması sıkça görülen bir durumdur. Bu durum genelde beslenme sonrası meydana gelir. Yaşanan gaz sıkışması bebeğin karın ağrısı yaşamasına dolayısıyla huzursuz olmasına neden olur. Bebeği omuza yaslayıp sırtını ovalamak ve pışpışlamak, gazın çıkması ve bebeğin rahatlaması için yeterlidir. Gaz sıkışması en fazla ilk dört ay içerisinde görülmektedir.
Dışkı
Bebeğin dışkısı ilk günlerde koyu yeşil renk ve yapışkan bir görünüme sahiptir.Ancak dışkı sulu ve yeşile benzer bir renkte ise bebek ishal olmuştur. Bu durumlarda doktora başvurulmalıdır.
Pişik
Bebeklerin çok hassas tenleri vardır.İdrar içerisinde bulunan amonyak bebeklerde pişiğe neden olmaktadır. Bu nedenle bebek altını kirlettiğinde, bekletilmeden yıkanmalı ve kurutulmalıdır.
Pamukçuk
Mantar enfeksiyonu olan pamukçuk, bebeklerin ağzında meydana gelir.ağız içerisinde beyazımsı lekeler şeklinde görülür. Bu beyaz lekelerin evde kazınmaması, doktora başvurulması gerekmektedir. Tehlikeli bir hastalık değildir.
Yapışkan Göz
Doğum esnasında bir çok sıvıyla temas halinde olan bebeklerin gözünde görülen çapağa benzer sarı renkte bir yapışkanlık oluşabilir. Kaynamış veya soğumuş bir suya pamuk ya da benzeri yumuşak bir madde ile gözlerin silinerek temizlenmesi problemi ortadan kaldırabilir.