Asit Baz ve Tuz Nedir?

kandaki asit dengesi bozulursa ne olur

Sulu çözeltilerinde hidrojen iyonu ortaya çıkan maddelere asit denir. Asitlerin katıldığı çözeltiler, asidik özellik kazanır. Nüfuz ettiği bölgeleri tahriş etme özelliği vardır. Asitler katı, sıvı, gaz hallerinde görülebildikleri gibi sadece suda çözündüklerinde asidik özellik gösterirler.

Neredeyse her gıda maddesinin yapısında asit bulunur. Limon, sirke, elma gibi birçok maddeye ekşi tadı veren madde asittir.

Asitlerin sindirim sisteminde de önemli rolleri vardır. Mideye gelen besin maddelerinin, bu bölümde kimyasal sindirime uğramaları mide asitleriyle olur. Bu asitlerin varlığı, sindirimin büyük bir bölümünü kapsamaktadır.

Bir maddenin asit olduğunu anlamak için turnusol kağıdı denilen madde kullanılabilir. Turnusol kağıdı üzerinde dökülen asidik madde kağıdın kırmızı ve kırmızı tonlarında renkler almasına neden olur. Aynı şekilde bir maddenin asit olduğu, metallerle gösterdiği tepkiden anlaşılabilir. Bunun nedeni asitlerin metal yüzeylerle temas ettiklerinde hidrojen gazı üretmeleridir.

Asitler bazlarla karşılaştıklarında tepkimeye girerler. Bu tepkimeler sonucunda tuz ve su maddeleri oluşur. Tepkimeye giren asit ve bazların türlerine göre ortaya çıkan ürünlerin özellikleri de değişiklik gösterir. Örneğin asit-baz tepkimelerinin ürünlerinin yapısı bazı durumlarda kristalli, bazı durumlarda kristalsiz olabilir.

Asitler iyonlaşma özelliklerine göre de isimlendirilirler. Suda tamamen iyonlaşabilen asitlere kuvvetli asit, suda tamamen iyonlaşamayan asitlere de zayıf asitler denir.

Baz Nedir?

Sulu çözeltilerinde hidroksit iyonu veren maddelere baz denir. Bazik olmayan sıvı maddelere katıldıklarında, çözeltiye bazik özellik kazandırırlar.

Bir maddenin bazikliği turnusol kağıdı ile ölçülebilir. Madde bazik ise turnusol kağıdının rengini, kırmızıdan maviye dönüştürür.

temizlik maddeleri genelde bazlardan oluşur

Bazlar genellikle acı tadı olan ve kaygan yüzeyli maddelerdir. Ortamda baz madde olmadan hiçbir asit devreye giremez. Bazlar ve asitler tepkimeye girdiklerinde de tuz ve su maddeleri ortaya çıkar. BBazlar metallerle temas ettiklerinde genellikle tepki vermezler.

Bazlar iyonlaşma özelliklerine göre farklı isimler alırlar. Tamamen iyonlaşabilen bazlara kuvvetli baz, tamamen iyonlaşamayan bazlara da zayıf baz denir.

Tuz Nedir? 

Bir asitle bir bazın tepkimeye girmesi sonucunda ortaya çıkan maddelerden birisi de tuzdur. Pozitif yüklü baz iyonu ile negatif yüklü asit iyonunun bir araya gelmesiyle oluşur. Sonucunda tuzun oluştuğu tepkimeye de nötrleşme tepkimesi denir. En bilinen tuz türü sofra tuzu olan sodyum klorürdür. Tuzlar genellikle katı ve çok küçük taneli yapıdadırlar.

Tuzlar sıvı çözeltilere yeterli miktarda katıldıklarında, çözeltinin iletkenlik kazanmasını sağlarlar. Katı halde ise; eksi ve artı iyonlarına ayrışamadıkları için iletkenlik özelliğine sahip değildirler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz