Ay Ay Hamilelik

ay ay gebelik

Bu yazımızda ay ay hamilelik konusu ile ilgili detaylı bir bilgilendirme yapacağız.

Gebeliğin 1. Ayı

Bu dönemde beklenen regl birkaç gün gecikmiştir. Bu şüphe doğrultusunda yapılan idrar ya da kan testi pozitiftir. Hücresel farklılaşma henüz yeni yeni oluşmuş olup zigot adını alan bebek sadece birkaç hücreden oluşmaktadır.

Gebeliğin 2. Ayı

Gebeliğin 2. ayında bebeğin organ gelişimi henüz yeni yeni başlamıştır. Anne adayında iştahsızlık, beş ağrısı, mide bulantısı, uyuma isteği, bazı yiyeceklerden tiksinme gibi şikayetler söz konusudur. Sigara kullananların neredeyse tamamına yakını bu dönemde sigaraya karşı da tiksinme gelişmektedir.4-8. haftalarda bebekte hangi organ vücudun hangi bölgesinde yer alıyorsa o bölgelerde güce göçü başlamaktadır. Bununla birlikte kalp atışı da artık ultrasonda görülebilmektedir. Kol ve bacaklar da yavaş yavaş gelişim göstermektedir.

Gebeliğin 3. Ayı

8-12. haftaları kapsayan bu ayda, bebeğin gelişimi son derece hızlıdır. Organ gelişimi son aşamaya ulaşmış olup, kollar ve bacaklarda da uzama söz konusudur. Dudak ve damak yapısının oluşmaya başlaması da bu döneme tekabül etmektedir. İlk önceleri yanlara doğru olan gözler artık ortalara doğru yaklaşmıştır. Ayrıca bu dönem bebekte tat ve dokunma duyuları da gelişme göstermeye ve beyin dokusu da oluşmaya başladığı dönemdir. Hareketler de artık yavaşta olsa başlamıştır.

Gebeliğin 4. Ayı

12-16. haftaları kapsayan bu dönemde anne karnındaki bebeğin vücudu daha belirgin bir hal almış, tam anlamı ile bir insan şekline bürünmüş ve son derece hareketlidir.  Daha önce başı ve boyu hemen hemen birbirine eşitken artık göbek biraz daha uzun bir hal almıştır. Aynı zamanda kol ve bacaklar da uzamış, omurgası son şeklini almıştır.

Gebeliğin 5. Ayı

16-20. haftalara tekabül eden bu dönemde, anne adayının karnı artık belirginleşmeye başlamıştır. Karnın büyümeye başlaması ile çatlaklar da oluşabilmektedir. Ayrıca bebekte de hızlı bir büyüme söz konusudur. Beyin gelişiminin başladığı bu dönemde anne adayı omega 3 yönünden zengin balık, ceviz, deniz otu gibi gıdaları tüketmeye olabildiğince dikkat etmelidir.

Gebeliğin 6. Ayı

Bu dönemde artık bebek hareketleri yavaş yavaş hissedilmeye başlanmıştır. Bu hareketler kimi zaman hissedilebilirken kimi zaman da hissedilemez. Kaslarda hızlı bir gelişme söz konusu olup bebek kaslarını geliştirmek için bilinçli bir şekilde hareket etmeye başlamıştır. Solunum hareketi yapmakta, kol ve bacaklarını aktif bir şekilde oynayabilmektedir. Yaptığı bu hareketler, bebeğin kaslarının işlev görmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca bu dönemin sonuna doğru bebek artık dışarıdaki sesleri de duymaya başlamıştır.

Gebeliğin 7. Ayı

Gebeliğin 24-28. hastalarına denk gelen  bu dönemde, anne adayında birtakım fiziksel değişimler söz konusudur. Mide yanması, varis, bel ağrısı, erken aralıklarla acıkma gibi şikayetler ortaya çıkar. Ayrıca anne karnında bebek en detaylı olarak bu ay incelenebilmektedir.

Gebeliğin 8. Ayı

Bu ay, 28-32. haftaları içine almaktadır. Anne adayında doğum ile ilgili kaygılar oluşmaya başlar. Bebek hareketlerinde de yavaşlama söz konusudur. Bu yavaşlama, annenin çalıştığı dönemlerde daha çok artar. Bu gayet normal bir durumdur ve hiçbir şekilde endişelenmeye gerek yoktur. Dinlenmeye başlandığında bebek hareketleri de artmaya başlayacaktır.

Gebeliğin 9. Ayı 

Anne adayının karnı artık daha çok büyümüştür ve buna bağlı olarak hareketleri de bir hayli kısıtlanmıştır. Bu nedenle istirahat oldukça önemli olup iyi beslenmeye de dikkat edilmesi gerekmektedir. Omega 3 ve kalsiyum yönünden zengin besinler ve bol miktarda sıvı tüketilmesi önemlidir. Anne adayı, uyurken sol tarafına dönerek yatmalıdır. Bu, pek çok şikayet insan iyi gelecektir. Bebek fonksiyonel olarak iyice gelişmiş, artık dış dünyaya uyum sağlayacak düzeye gelmiştir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz