Bademcik Nedir? Belirtileri Nelerdir? Bademcik Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik Nedir?

Boğazın her iki yanında var olan, vücudun savunma sistemini sağlayan aynı zamanda vücuda giren mikroplara karşı antikor üreten dokulardır. Bademcikler, el ile dokunulduğu zaman hissedilebilir.

Bademcikler, dışardan solunum yolu ile alınan mikropların boğazda birikmesi sonucu şişer ve bademcikler iltihaplanır. Bademciklerin iltihaplanması genellikle bademciklerin üzerinde kızarıklıklar ve şişlikler olarak belirir. İlerlemiş boğaz iltihaplarında, bademciklerin üzerinde beyaz ve sarımtrak renkte kabarcıklar birikir, bunlara iltihap denilir. Bademcikler şiştiği zaman, yutkunma zorluğu yaşanır ve ağrı yapar. Derecelerine göre bademcik iltihapları belirti gösterir.

Belirtileri Nelerdir?

Bademcikler, hava yolu ile alınan mikropların boğaz ve bademcikler üzerinde birikmesi ile şişer. Bademcik şişmesinin belirtileri, boğazda ağrı ve yutkunma güçlüğü ile başlar. Genelde tek taraflı başlayan boğaz ağrısı, zaman içinde çift taraflı ağrıya dönüşür ve giderek yutkunmada zorluk yaşatır. Yutkunma sırasında, boğaza Bir şey takılıyormuş gibi ağrı yapar, bu da insanları son derece rahatsız eden bir durumdur. Bademciklerin iltihaplanması, boğaz ağrısı ile başlar ve boğaz ağrıları tedavi edilmediği zaman iltihaplanmalar görülür. Her iki taraftaki bademciklerde beyaz ve sarı renkli kabarcıklar ve noktalar oluşur.

Bazı ileri vakalarda, bademciklerin üzeri komple bu beyaz doku ile kaplanır. İleri seviyedeki bademcik şişmelerinde, ağızda kötü bir koku ve kuruluk yaşanır. Ayrıca boyunda şişme, bezelerde büyüme görülür. El ile dokunulduğu zaman bu bezeler de acı ve ağrı hissedilir. Bu belirtilere ek olarak yüksek ateş de hastalığın seyirlerindendir. Ses kısılması, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, ses tonunda değişmeler, üşüme ve titreme de boğaz hastalıklarının belirtileri arasındadır.

Bademcik Nasıl Tedavi Edilir? Ne Yapmak Gerekir?

Bademcik iltihaplanmalarında ilk olarak doktora gidilmelidir. Kişi, kendi kendini tedavi etmeye kalkışmamalı ve doktorun tavsiyelerini uygulamalıdır. Bademcik şişmesinde, doktor genelde antibiyotik verir ve bu sayede iltihaplar kurur, tedavi olur. Fakat doktor önce, bademciklerin neden şiştiğinin analizini yapar, etken maddeleri ve mikropları belirler ve buna uygun ilaç verir.

Ameliyat Şart Mıdır?

Bademcikler, vücudun savunma mekanizmalarıdır. Dışarıdan alınan mikroplara karşı savaşır, savunma sağlar. Bu yüzden bademciklerin ameliyat ile alınması pek önerilmez. Eski zamanlarda, bademcikleri şişen kişilerin bademcikleri hemen alınıyordu. Fakat doktorlar artık buna karşı gelerek, hastalığın kronikleşmesini beklemektedir. Bademcikler, sürekli olarak şişiyor ve iltihaplanıyorsa, beraberinde yüksek ateş oluşturuyorsa, nefes almayı güçleştirip yutkunmada aşırı zorluk oluşturuyorsa, etrafındaki diğer organlara zarar vermeye başlıyorsa ameliyat edilip alınması gerekldir. Ancak tabii ki, buna sadece doktorlar karar verebilir. Savunma mekanizması oldukları için çok ileri düzeyde rahatsızlık yaşamadıkça, alınmaları önerilmez.

Bademcikler alındığı zaman, vücuttaki savunma sistemi zayıflamaz çünkü vücuttaki savunma sistemini sadece bademcikler karşılamaz. Bademciklerin alınmasının en büyük avantajı, kişi sık sık hasta olmaktan kurtulur ve farenjit gibi bilimum boğaz hastalıklarının riski kalmaz.

Bademcik Şişmesine İyi Gelen Bitkiler

Yaban mersini, papatya, keten tohumu, üzüm suyu, dut, soğan ve sarımsaktır. Sarımsak ve soğan, doğal antibiyotik sayıldığı için hergün tüketilmelidir. Bu sayede vücutta koruma mekanizmaları gelişir ve kişi hasta olmaktan kurtulur. Bunların arasındaki bazı bitkiler, kaynatılmadan kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır, demlemeye bırakılır ve içilir. Hangi bitkiyi nasıl hazırlayacağınızı, şifalı bitkiler bölümümüzden öğrenebilir ve uygulayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz