İnce Ve Kalın Bağırsak Nedir? Görevleri Nelerdir?

ince ve kalın bağırsak

Midenin alt ucunda başlayan ve boşaltımın yapıldığı anüse kadar devam eden sindirim yoluna bağırsak denir. Bağırsakta emilen sindirilmiş besinler kılcal kan damarları ve lenf sistemiyle kana geçer. Bu sindirim yolu ince ve kalın bağırsak olmak üzere iki farklı kısımdan oluşur.

İnce Bağırsak Nedir?

Midenin bitişinde, sindirime uğramış besinlerin ilk giriş yaptıkları yer ince bağırsaktır. Sindirim sistemimizin önemli bir organıdır. Uzunluğu yaklaşık 6-7 metre olan ince bağırsak, vücudumuzda katlanmış bir biçimde bulunur. Bu sayede uzun olmasına rağmen, pek fazla yer kaplamaz. İnce bağırsakta kimyasal sindirim görülür. Midede tam olarak sindirilememiş yağ ve protein kaynaklı besinler; kimyasal sindirime uğrarlar. İnce bağırsakta fiziksel sindirim gerçekleşmez.

İnce bağırsak kendi içinde 3 farklı bölüme ayrılır. Bu bölümler; sırasıyla onikiparmak bağırsağı, boş bağırsak ve kıvrım bağırsaktır. İnce bağırsak içerisinde birbirleriyle iç içe bulunmaktadırlar. Sırasıyla incelendiğinde, her biri bir öncekinden daha dardır ve farklı kıvrılma biçimlerinde bulunurlar.

Onikiparmak bağırsağı, ince bağırsağın başlangıç bölümüdür ve pankreas ile karaciğerin salgıladıkları salgıların bağırsak içine geçişini sağlar. Boş bağırsak ve kıvrık bağırsakta ise standart sindirim ve boşaltıma yardımcı olaylar görülür.

İnce Bağırsağın Görevleri Nelerdir?

  • Besin sindirimini, sindirilen besinlerin emilimini gerçekleştirir,
  • Tuz gibi minerallerin ve suyun emilimini gerçekleştirir,
  • Sindirimin önceki basamaklarında sindirilemeyen yağ kaynaklı besinler; ilk olarak burada sindirilirler,
  • Büyük yapılı besin kalıntılarını, en küçük parçalarına kadar ayırır,
  • Boşaltımın devamlılığını sağlar.

Kalın Bağırsak Nedir?

İnce bağırsağın bittiği yerde kalın bağırsak başlar. Uzunluğu 1,5-2 metre arasındadır. İnce bağırsakta emilemeyen yararlı içerikleri ve suyu emer. Sindirim sonucunda ortaya çıkan atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmak için kasılma hareketleri yapar.

Kalın bağırsak kendi içinde; kör bağırsak, kolon ve son bağırsak olarak üçe ayrılır. Kör bağırsak, kalın bağırsağın başlangıç bölümü olup; ince bağırsağın bittiği yerde başlar. Torba gibi geniş bir yapısı vardır. Hemen altında apandis isminde insan bağırsağında bir işlevi olmayan kısa yapı bulunur. Kolon ve rektumda standart boşaltım olayı sürdürülür. Rektumda kalın bağırsak genişler ve atık maddeler anal kanaldan dışarı atılır. Kalın bağırsağa giren maddelerin dışarı atılması yaklaşık 6 saat sürmektedir.

Kalın Bağırsağın Görevleri Nelerdir?

  • İnce bağırsakta emilemeyen suyu ve besin maddelerini emer,
  • Sindirim atıklarını anüse taşır, vücuttan atılmasını sağlar,
  • İçerisinde bulunan bakteriler ile B ve K vitaminlerini sentezler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz