Bağışıklığı Güçlendiren Bitkiler Nelerdir?

Hastalandıktan sonra iyileşmeye çalışmak yerine, daha en başından hastalığı önlemenin çok daha iyi olacağı konusunda herhalde çoğumuz hemfikiriz. Asırlardır pek çok bitki bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve özellikle de grip ya da soğuk algınlığı sezonunda sağlıklı kalabilmek için kullanılır olmuştur. Bitkiler bağışıklık sistemini güçlendirebilir ancak tedbiri elden bırakmamakta fayda var. Bitkileri, onların da yan etkileri olabildiğini unutmadan, doktorunuza güvenli kullanma biçimlerini sorarak günlük rutininize katmalısınız.

Sarımsak

Bitkilerin özelliklerine hiç ilginiz olmasa bile, kim bilir kaç kez bir şikayetinizin ardından, çevredekilerin ‘sarımsak sür, sarımsak ye’ gibi tavsiyelerini duydunuz. Gerçekten de sarımsak en etkili, en şifalı bitkilerden biridir. Bunu başta ‘alisin’ olmak üzere, içerdiği bileşenlere, maddelere borçludur. Sarımsak bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı savaşınızda güçlü bir müttefik olabilir. Bakterileri, virüsleri ve mantarları engelleyebilir. Sarımsağın faydalarından yararlanmak için düzenli olarak yemeklerinize katmanız en güvenli yoldur. Hatta çiğ tüketildiğinde daha faydalı olduğundan salatalarınıza doğrayabilirsiniz.

Sarımsağın kokusuna dayanamayanlar, kokusuz sarımsak tabletlerinden alabilir. Bitkisel tabletlerde dozaj ve kullanım sürelerine, ürünün bir doktor tarafından tavsiye edilip edilmediğine dikkat edin.

Ekinezya

Enfeksiyonlar, soğuk algınlıkları ya da üst solunum rahatsızlıklarına karşı kullanılmasının yanı sıra ekinezya, bağışıklığı güçlendiren bir bitki olarak da öne çıkar. Bitkinin kökü de, toprak üstünde kalan kısımları da vücuda yararlıdır. Antiviral, bakteri ve mikrop önleyici özellikleri ile difteri, kan zehirlenmesi, sıtma veya selülit gibi hastalıklarda faydası dokunabilir. Ekinezya çay ya da kapsül gibi farklı biçimlerde karşınıza çıkabilir. Bitkisel takviyeler, ekinezya bitkisinin farklı türlerini ya da bitkinin farklı bölümlerini içerebileceğinden, hepsi de aynı şekilde etki etmeyebilir.

Bitkisel takviye kullanmadan önce, ne için kullanacağınızı ve nasıl kullanmanız gerektiğini bir uzmana sormanız en iyisidir. Ekinezya, otoimmün hastalıkları bulunanlara, diyabet, karaciğer, lösemi, MS hastalarına önerilmez.

Yay Ağacı (Pau D’Arco)

Bağışıklığa iyi geldiği keşfedilen yay ağacı Güney Amerika kökenli bir bitkidir. Antiviral ve mantar önleyici olmasının yanı sıra, herbalistler tarafından enfeksiyonların tedavisi için de sık sık önerilir. Hastalıkları iyileştirmede yardımcı olmasının yanı sıra, yay ağacı çayı, bağışıklık sistemini güçlendirerek grip virüsü benzeri virüslere karşı sizi daha güçlü kılar. Bitkisel ürünlerin satıldığı yerlerde, bitkiyi kurutulmuş olarak bulabilirsiniz. Yaygın olarak çay biçiminde tüketilir.

Bilinen başka etkileri arasında, yay ağacının kanı inceltmesi yer alır. Bu nedenle kan inceltici ilaç kullananlar, doktora danışmadan yay ağacı tüketmemelidir.

Kasımpatı (Krizantem)

Özellikle Çin’de kasımpatının kanı toksinlerden arındırma ve sağlıklı bir bağışıklık sistemi için kullanıldığını görürüz. Ek olarak bitki, ateş düşürmede ve vücuttaki toksinlerden kaynaklanan enfeksiyonları iyileştirmekte de faydalı kabul edilir. Düzenli olarak krizantem çayı içmek grip ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı dayanıklılığınızı arttırabilir. Vücudu zararlı maddelerden arındırarak bağışıklık sistemini güçlendirir ve öyle kalmasını sağlar. Ancak düzenli olarak krizantem çayı içecekseniz, mutlaka bir tıbbi bitki uzmanından, kasımpatı çayını ne kadar süreyle, günde en fazla kaç bardak içmelisiniz, çaya ne kadar ara vermelisiniz gibi bilgileri edinmelisiniz.

Kasımpatı çayı bazı kişilerde alerjiye neden olabilir. Ciltte kızarıklıklara, mide bozukluklarına, mide bulantısına ve kusmaya neden olabilir. Bu belirtilerden biriyle karşılaşırsanız çayı içmeyi kesin ve sağlık uzmanınızla iletişime geçin.

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Diğer Bitkiler

Karahindiba Çayı

Bin yılı aşkın bir süredir Çinli bitki uzmanları, soğuk algınlığına karşı karahindiba çayını önermektedir. Sadece soğuk algınlığı için değil, ülseri, diş eti hastalıklarını, bronşit ve zatürreyi iyileştirmek için de karahindiba adının geçtiğine sık rastlanır. Karahindiba çayında bulunan maddeler vücuttan toksinlerin atılmasını ve böylece bağışıklık sisteminin güçlenmesini, hastalıklarla savaşta enfeksiyona neden olan etkenleri yok etmesini sağlayabilir.

Karahindiba idrar söktürücüdür ve vücutta fazla su kaybı (dehidrasyon) nedenlerinden biri olabilir. Bu nedenle mutlaka uzman kişilere danışarak bu çayı kullanın.

Papatya Çayı

Papatya çayını daha çok sakinleştirici etkisiyle biliyoruz. Uykuya dalmakta zorluk çekenler ya da stresle baş etme yollarını arayanlar için bu çay sık sık önerilir. Oysa papatya çayının başka bir önemli etkisi bağışıklığı güçlendirmesidir. Papatyanın içerdiği maddeler vücutta, bakteriler, virüsler ve mantarlarla savaşan beyaz kan hücreleri üretimini arttırır. Nadiren de olsa papatya çayı bulantı ve kusmaya neden olabilir. Bağışıklığı güçlendirmek için papatya çayı içecekseniz, doktorunuza danışabilirsiniz.

Önlemler ve Uyarılar: Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bitkisel ürünlerin düzenli olarak kullanılması gerektiği önerilir ancak bu her bitkiyi, dilediğinizce uzun dönem kullanabilirsiniz anlamına gelmez. Bitki çaylarının günde en fazla kaç bardak içilebileceği ve bitkisel tabletlerin en fazla kaç gün alınabileceği önemlidir. Aksi takdirde bu ürünlerin faydadan çok zararını görmeye başlarsınız. Ürünlerin reklamlarıyla yetinmeyip, bit bitki uzmanına veya kendi doktorunuza danışmanız, en doğru bilgiyi almanızı sağlayacaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz