Kış aylarının vazgeçilmez sebzesi bal kabağının; kabak tatlısı hariç, tadına hiç bakmadınız mı? O zaman çok şey kaybetmişsiniz demektir. Yine de geç değil. Diyetisyen Emre Uzun’un tarifiyle hazırlayacağınız bal kabağı çorbası, doğallığı ve lezzeti bir yana size ruhsal durumunuzu düzeltmede de yardımcı olabilir.
Bal kabağı çeşitli vitaminler barındırır. Antioksidanlar, C vitamini, E vitamini ve beta karoten içerir. Bu sayede göz sağlığını destekler ve gözde oluşabilecek dejeneratif hasarları önlemeye yardımcıdır. Vücudu mikroplardan korur, iltihapların iyileşmesinde ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkilidir. Kalp sağlığını koruyucu özelliğe sahiptir. Tansiyonun düzenlenmesinde etkilidir. Kandaki glikoz seviyesini azaltmaya yardımcıdır ve ayrıca kandaki insülin miktarının azalabilmesi için de zemin hazırlar.
Diyabet riskini azaltır. Sakız kabağı ise yüksek oranda C vitamininin yanı sıra A, B6, B1, B2, B3, B5 ve K vitamini içerir. Mineral olarak bakır, manganez, magnezyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, sodyum, demir ve çinko içerir. Besleyici, düşük kalorili, yüksek oranda su içeren ve kolay sindirilebilen hafif bir sebzedir. Lifli yapısı ile bağırsak tembelliğine ve kabızlığa karşı da etkilidir. Bağırsakları yumuşatır ve mideyi rahatlatır. İdrar söktürücü ve ödem gidericidir. Diyabete karşı koruyucu etkisi olduğu da biliniyor.
Kış Aylarında Tercihiniz Olsun
Diyetisyen Emre Uzun, bal kabağı çorbasının özellikle kış aylarında evlerde sık sık pişirilmesini tavsiye ediyor. Doğal tadı bir yana lezzetiyle de damak tadınıza hitap edecek bu çorba; kış aylarının depresif atmosferinde kişilerin kendini mutlu hissetmesini de sağlayacaktır. Çünkü malzemeleri, ruhsal durumunuzu düzeltmeye yardımcı olacak özellikler içerir. Örneğin kakule, rezene ve kimyon sindirim kadar beden ile beyin arasındaki dengeyi de kurar.
Bal Kabağını Kimler Tüketebilir?
- Tarif içerisinde bulunan bal kabağı kabızlık problemi yaşayan kişiler için son derece uygundur.
- Bal kabağı çorbası yüksek posa içeriğiyle kolesterolü düşürmeye yardımcıdır ve iyi bir lif kaynağıdır.
- Kansızlık problemi yaşayan kişiler için idealdir.
- Kan şekerini dengeleyici özelliğinden dolayı diyabet hastaları için de uygundur.
- İdrar söktürücü özelliği ödem atmaya yardımcıdır.
Bal Kabağının Kimler Tüketmemeli?
- Rezene, kimyon ve kakuleden dolayı gebeler ve emziren kadınların tüketmesi önerilmez.
- Kişniş sebebiyle safra taşı bulunan ve midesinde ülser, gastrit gibi hastalıklar olan kişiler için de önerilmez.
- Kırmızı biber içerdiğinden dolayı egzama, yüksek tansiyon, üremi ve damar sertliği rahatsızlıkları olan kişilerin tüketmesi sakıncalı olabilir.
Bal Kabağı Çorbası
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı saf tereyağı
- 1 adet doğranmış soğan
- 4 bardak küp kesilmiş bal kabağı
- 1 büyük sakız kabağı
- 1/2 çay kaşığı toz kakule
- 1 çay kaşığı toz rezene
- 1/4 çay kaşığı acı kırmızıbiber
- 1/4 çay kaşığı toz kişniş
- 2 çay kaşığı kimyon tohumu
- 2 yemek kaşığı küp kesilmiş taze zencefil
Hazırlanışı:
Soğanları yarı saydamlaşıncaya kadar zencefil dışındaki baharatlarla saf tereyağında soteleyin. Küp kesilmiş bal kabağı, doğranmış zencefil ve dilimlenmiş sakız kabağını düdüklü tencereye koyun ve yaklaşık 6 bardak su ekleyin. Soğanları ve baharatları çorbaya katın ve bal kabağı yumuşayıncaya kadar pişirin. El blender’ı ile püre haline getirin. Damak zevkinize göre biraz daha saf tereyağı ve deniz tuzu ekleyebilirsiniz.
Outdoor Fitness dergisi