Bebek Duyuları Nelerdir?

Bebeklerin hemen hemen tüm duyuları doğumdan önceki dönemde gayet iyi gelişmiş durumdadır. Bebekler anne karnındayken sesleri işitebildikleri için bazı seslerle sakinleşip bazı seslerle daha canlı ve hareketli bir duruma geçebilirler. Örneğin çamaşır makinası ve elektrik süpürgesi gibi makinelerinin sesleri anne karnındaki seslere benzer ve kalp atış sesi gibi ritmik olduğu için çoğu bebeği sakinleştirebilir.

Duyma

Yeni doğanlar ani ve yüksek seste irkilirler. Araştırmalar, yaşamın ilk haftasında bile bebeklerin, annelerinin sesini tanıyabildiklerini ve başka insanların sesine tercih ettiklerini göstermektedir. Bebeğinizin sizi anlamadığını bilseniz bile uyanık ve huzurlu olduğu zamanlarda ona konuşun, şarkı söyleyin ve tepkilerini gözleyin. Sesin tonunun ve ritminin hoşuna gittiğini fark edeceksiniz.

Dokunma

Bebeklerin dokunma duyuları da iyi gelişmiştir. Doğdukları andan itibaren sünnet gibi deriye acı veren işlemlere duyarlı oldukları ve ısı değişmelerine tepki verdikleri bulunmuştur. Sizin ona dikkatle dokunmanız, yatıştırıcı tondaki sesiniz, bebeği yumuşak bir bezle sarmalamak ve emzik bebeğin kendi kendini rahatlatmasına yardımcı olur. Bebek yatıştığını hissettiğinde beyin stresi azaltıcı ve sakinleşmeye yardımcı maddeler üretir.

Bebeği kucaklamak, sallamak, altını değiştirmek ve yıkamak dokunmayı gerektiren davranışlardır ve bunlardan hangisinin bebeğin hoşuna gittiği izlenmelidir. Bebeği bebek koltuğunda ya da karyolasında çok uzun süre yalnız bırakmayın; dokunma ve bebekle kuracağınız göz teması bebeğin kilo almasına ve size (bakan kişiye) bağlanmasına yardımcı davranışlardır.

Tat

Yeni doğan oldukça iyi gelişmiş tat duyusu sayesinde tatlı, tuzlu ve ekşiyi ayırt edebilir. Bebeklerin önce tatlıyı tercih ettikleri, tuzlu tercihlerinin ise daha sonra geliştiği bulunmuştur. Yeni doğanın, yetişkinlerin hoş ve nahoş olarak ayırt ettikleri kokuları ayırt edebildiği, meme emen 1 haftalık bebeklerin biberonla beslenen bebeklere göre anne kokusuna daha duyarlı oldukları ve kız bebeklerin kokuları, erkek bebeklerden daha iyi tanıdıkları bulunmuştur.  Bebeklerin en zayıf duyusu görme duyusudur.

Görme

Yetişkinler kadar net görme ancak 4-5 yaşlarında gerçekleşir. Görme keskinliğinin iyi olmamasına rağmen yeni doğan gözüyle yavaş hareket eden bir nesneyi izleyebilir ve siyah-beyaz gibi zıt renkli şekillere ve insan yüzüne bakmayı tercih eder. Bir aylıkken bakışlarını bir şey üzerine odaklaştırır ancak geri çekmeyi başaramadığı için bakışları orada donup kalır ve ağlamaya başlar; ancak kısa sürede bakışlarını çevirmeyi de başarır. İki aylıkken yüzünüzde açılıp kapanan gözlerinizi ve ağzınızı yavaşça yanlara ve aşağı-yukarı hareket eden başınızı izlemekten hoşlandığı için onunla göz teması kurup sizi gözüyle tarayarak incelemesine fırsat tanıyın.

Yaklaşık 3 aylıkken renkleri ayırt edebilir ve birbirine zıt renkler içeren karmaşık ve hareketli şekillere, farklı yüzlere ve ellerinin hareketine bakmaktan hoşlanır. Bebeğin bu tercihleri hem beynin olgunlaştığının bir işareti hem de beyin gelişimine yardımcıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz