Kabus Gören Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

kabus gören çocuk

Çocuğunuz kelimeler ifade etmeden önce geceleri onu strese sokan ve huzursuz bir şekilde uyanmasına neden olan şeyin kabus mu olup olmadığını bilmek pek mümkün değildir. Geceleri çocuğunuzu uyanıp mutsuz olmasına sebep olabilecek pek çok neden vardır.

Bazı bebekler uyandıktan sonra rahatlatılmaya ihtiyaç duyar, çünkü kendilerini sakinleştirip uykuya geri dönmeyi başaramayabilirler. Bazı bebekler de hasta oldukları ya da herhangi başka bir şey onları rahatsız ettiği için uyanabilir. Ancak bebeğiniz genelde iyi uyuyorsa ve geceleri korkarak ve ağlayarak uyanıyorsa, uykuya geri dönmekte zorluk çekiyorsa muhtemelen kötü bir rüya görmüştür. Genellikle bu durumla gecenin ikinci yarısında yani kabusun görüldüğü anlarda karşılaşılır.

Kabusları ‘gece terörü’ ile karıştırmamak gerekir. Gece terörü çocukların genellikle fazlaca uyarılmış bir şekilde bağırarak uykudan uyandıkları, çevresine boş gözlerle baktıkları, çok da fazla kendilerinde olmadıklarında yaşanan bir durumdur.

Çocuğunuz onu uykusundan uyandıran bu kabusları neden görür?

Gece terörünü yaşayan çocuk sabahleyin bu durumu hatırlamayacaktır. Peki geceleri çocuğunuz onu uykusundan uyandıran bu kabusları neden görür? Genellikle kabuslar çocuğunuzun yatağa gitmeden kısa bir süre öncesi ile bağlantılıdır. Korkutucu bir hikaye dinleme, televizyonda üzücü bir olay seyretme ya da bir çizgi film seyrederken karakterlerden birinden etkilenme gibi durumlar sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca stres kabuslara neden olabilir. Ayrılık endişesi olan çocuklar için yatağa gitme zamanı başlı başına bir stres sebebidir. Hasta olmak ve ebeveynlerinden uzak kalma düşüncesi de çocukların endişeli olmasına neden olabilir.

Çocuğunuzun gece gördüğü kabuslar için kendinizi suçlamamalısınız. Duygusal problemler kabuslarla bağlantılı değildir. Küçük yaşlarda kabus görmesi son derece beklenen bir durumdur, sizin yaptığınız ya da söylediğiniz herhangi bir şeyle büyük ihtimalle ilişkili değildir.

Kabus gören çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Ağlamaya başladığı anda yanına gidip ona sarılmalısınız. Fiziksel olarak orada olduğunuzu hissettirerek sakinleşmesini sağlamalısınız. Eğer birlikte uyuduğu sevdiği bir oyuncağı varsa onun da yatağında olduğundan emin olmalısınız. Yatak odasının kapısını açık bırakarak kendisini güvende hissetmesini sağlayabilir, odaya hafif bir ışık girmesini organize edebilirsiniz. Eğer sizin ne dediğinizi anlayabilecek kadar büyükse kabusu hakkında konuşabilirsiniz.

Yalnız bu sadece bir rüyaydı demekten sakının, zira bu yaşta çocuklar rüya ile gerçeklik arasındaki ayrımı yapamayacaktır. Kabus görmesini engellemenin bir yolu var mı? Çocuğunuza huzurlu bir uyku zamanı rutini geliştirebilirsiniz. Ilık bir banyo, sakinleştirici bir hikaye, sessiz bir şarkı gibi…

Çok fazla ışık çocuğunuzun uykuya dalmasına engel olabilir, loş bir ışık daha fazla iş görecektir. Kabuslar devamlılık gösterir ve çocuğunuz yatağa gitmek istemezse doktorunuza danışmakta fayda olabilir. Çocuğunuzun günlük hayatında huzursuz olduğu bir şeyler buna neden oluyor olabilir, araştırmanızda yarar vardır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz