Bebek, hayatının 14 aylık sürecine girdiğinde çevresi ile olan iletişimini üst seviyelere çıkarmaya hazırdır. Yürümesinin oldukça gelişmesi sebebi ile ev içinde sürekli olarak hareket halinde bulunurken her türlü sesin hangi odadan geldiğini öğrenmeye çalışır. Saklambaç oyununu dolaylı yoldan bu evrede keşfeden bebek aile bireylerinin onu bulmasını ve saklanmayı oldukça eğlenceli bir aktivite olarak benimser. Bu sayede hem eğlenirken hem de değişik mekânları keşfeden bebek, çevresini daha etkin biçimde tanıma fırsatı bulur.
Uzuv kullanımı gelişen bebeğin hangi elini daha yatkın olarak kullanabildiği bu süreçte belirlenebilir. Herhangi bir sakatlık veya yetersizlikten dolayı bir el tam anlamı ile kullanılamıyor ise, ailenin diğer el ile kalen tutma ve yemek yeme gibi becerileri bebeğe olabildiğinde erken sürede öğretmesi gerekmektedir. Eşyaların birbiri içine girebildiğini fark eden 14 aylık bebek gelişimini ve oynadığı oyunları bu yöne doğru kaydırır. Lego tarzı geometrik oyuncakları benimseyen bebek ufak çaplı çubuk tarzı şekiller yaparak bunları tekrar bozmaya bayılır.
Çatal kaşık kullanımı da yoğun ölçüde artarken, her ne kadar dökmeden yapamayacak olsa da kendi kendini beslemeye başlar. Bu evrede aşırı hızlı davranılmaması gerektiği ailenin bebek karşısında yavaş biçimde yemek yemesi ile öğretilebilir. Unutulmamalıdır ki bebek hafızası gördüğü her bir hareketi eksiksiz olarak kaydetmekte ve uygulama evresini bu kayıtlardan çalıştırmaktadır.
14 aylık bebek gelişimi süresince sosyal yönde de büyük ilerleme kaydedilir. Aile bireyleri ile vakit geçirmekten hoşlanan bebek, herhangi bir aktiviteyi yalnız yapmaktansa birlikte olmaktan hoşlandığı birisi ile yapmayı seçer. Resimli kitaplar, belgesel programları ve benzeri enteresan kaynakları saatlerce bıkmadan inceleyebilir. Bir anlamda neredeyse tamamen boş olan hafıza, gördüğü her yeni bilgiyi kaydedeceğinden dolayı, şiddet ve benzer olumsuzluklar içeren yayınlara karşı dikkatli olunmalıdır.
Çevresinden gördüğü insanı ihtiyaçları kendi başına yapmaya çalışan 14 aylık bebek gelişimi süresince bu durumu devam ettirecektir. Saç tarama, diş fırçalama, kitap okuma ve benzeri hareketleri taklit ederken, aynı zamanda deneme yolu ile hoşlanmadığı davranışlara karşı da sesli veya vücut dili ile tepki verebilir.