Her geçen gün çevre ile daha uyumlu ve anlaşılabilir olan 15 aylık bebek gelişimi süresince bu etki ve tepki sürecine büyük bir hızla devam edecektir. Yakın zaman önce tamamı ile ailesine bağımlı ve onların istedikleri doğrultuda yaşayan bebek, artık kendi kararlarını vermeye ve istenmediği bir durumda ağlamak veya bağırmak yerine anlamsız da olsa sözcükler ile derdini anlatmaya başlamaktadır. Çevresinden sıkça duyduğu kelime bütünlerini bir araya getirmeye çalışarak gördüğü herhangi bir olay veya eşyayı anlatmaya çalışması, bebeğin zihinsel gelişiminin iyi yönde olduğunun basit bir göstergesidir.
Çevresindeki bulunan aile dışı insanları da tanımaya ve onlar hakkında fikir yürütmeye başlayan bebeğin arkadaş ve tanıdık kavramları gelişmektedir. Ona kısa süre de olsa iyi veya kötü davranan insanları hatırlayarak vücut dili ve mimikler ile düşündüklerini belli eder. Bu durum bazen o kadar belirgindir ki, aynen aile bireylerinin ona kızarken kullandıkları mimikleri taklit ederek duygularını aktardığı görülmektedir.
Taklit etme dürtüsü yalnızca olumsuz yönde gelişmez. Anne ve babanın gün içerisinde yaptığı tüm olumlu davranışları da zihnine kaydeden 15 aylık bebek gelişimi nin kalan evresinde de bu yönde ilerlemeyi sürdürecektir. Anne ve babanın birbirlerine gösterdikleri sevgi hareketleri olan saç okşama, sarılma, öpme gibi hareketlerin aynısını yapmaya çalışan bebeğin, bu sayede sevgisini gösterme yollarında da artış yaşanır.
Basit gereçlerin neye yaradığı konusunda bilgi sahibi olan bebek, her geçen gün yeni bir şey öğrenmek ister. Cep telefonu, televizyon kumandası, saç kurutma makinası ve benzeri elektronik aletlerin işlevleri hakkında bilgi sahibi olurken, anahtarın kapı açması gibi nitelikleri de öğrenebilir.
Herhangi bir aile bireyinden uzun süre ayrı kalan 15 aylık bebek gelişimi ni onsuz yaşamanın huzursuzluğunu hissetmektedir. Özellikle çekirdek aile kabul edilen anne, baba ve varsa kardeşlerin her anında yanında olmalarını arzulayan bebek, birkaç haftayı geçen sürelerde bu kişileri göremediğinde huysuzlanır ve kavuştuğu anda ne kadar özlediğini belli eder. Ayrıca eve gelen yabancı insanları da ayırt ederek tanıma süreci sona erinceye kadar .