Bebeklerde 19. Ay Gelişimi

İkinci yaşına az bir zaman kala, bebek artık tamamı ile kendi özgür dünyasında dolaşabilmektedir. Emeklemeyi neredeyse tamamen unutarak yürümenin ve paytak koşmanın kendisine ne denli hareket kabiliyeti verdiğini fark eder. Merdiven ve tepe gibi yükseltileri ayakta çıkıp inebilse de, bazı bebekler bu durumun gerçekleşmesi için birkaç ay daha bekleyebilmektedirler.  El ve ayak uyumu üst düzeyde geliştiğinden neredeyse kendi boyutundaki hafif eşyaları rahatlıkla taşıyıp yerlerini değiştirebilir. Düzen ve tertip duygusu 19 aylık bebek gelişiminde aktif biçimde sürdüğünden evin herhangi bir odasındaki eşyaları istediği gibi değiştirip bunu bir oyun haline getirebilir.

Eşyaların üzerindeki düğme, tutacak ve benzeri gereçlerin ne işe yaradığını anlayabilir. Televizyonu açıp kapatabilir, kapı kollarını kullanarak istediği odaya rahatlıkla girebilir. Hatta aileden sıklıkla gördüğü takdirde çıktığı odanın kapısını kapatan bebeklere de rastlanır.

Çok sıkı olmadıkça kıyafetlerini kendisi giyip çıkarabilir. Şapka, gözlük, saat gibi aksesuarlar onun dünyasına tamamen yabancı eşyalar olduğundan bu tarz hediyelere bayılır. Ayakkabısını kendisi giyip çıkarabildiği gibi, herhangi bir vurma veya sıkma durumunda da bunu el ve mimik hareketleri ile belli eder.

19 aylık bebek gelişimi nde süt dişleri neredeyse tamamlanmıştır. On iki ilâ on altı dişi çıkmış olan bebek havuç, elma, salatalık benzeri meyveleri sürekli kemirmeye başlar. Bu durumda ailelerin bebeğin fiziki gelişimine faydalı olacak gıdaları diş kaşıma sırasında alıştırması, sorunsuz bir beslenmenin yardımcılarından olacaktır.

Tam anlamı ile olmasa da soru cümlelerini fark etmeye başlayan 19 aylık bebek gelişimi ni inanılmaz derece hızlandıracak yeni bir öğrenme metodunu da bu yöntem ile kavramıştır. “ Ne? “ kelimesini öğrendiği andan itibaren tüm canlı ve cansız varlık isimlerini bu yol ile öğrenmeye ve kendi içinde defalarca tekrarlamaya başlayan bebek, kelime haznesini de geliştirmeyi sürdürecektir.

Kişi zamiri kullanımı gelişmediğinden dolayı kendisinden ve çevresindekilerden bahsederken isimleri ile hitap eder. Bu durumda ailenin yapması gereken yavaş bir hızla da olsa isimlerden vazgeçerek “ Ben, Sen, O “ gibi kelimeleri öğrenmesi için bebeğe teşvikte bulunmaktır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz