Ateş, vücut ısısının yükselerek normal seviyenin üstüne çıkması olarak tanımlanır ve pek çok enfeksiyona bağlı olarak gelişebilir bir enfeksiyon durumudur. Bu yazımızda bebeklerde ateş nasıl düşürülür? sorusunun cevabını aramaya çalışacağız. Ancak bundan önce nasıl geliştiği ve ölçüldüğü gibi bilgileri vererek yazımıza devam edelim.
Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?
Ateş ölçümü, sağlıklı ve net bir cevap alabilmek adına el veya dudakla yapılmamalı, termometre ile ölçüm sağlanmalıdır. Ateşin, kulaktan, popodan yada dil altından ölçülmesi mümkündür. Bununla birlikte ateşin koltuk altından ölçümü daha kolaydır ve koltuk altı derecesi diğer bölgelere kıyasla 0.5 santigrat derece daha düşük ölçmektedir.
Ateşin koltuk altından 37,5 derece ve fazla ölçülmesi yüksek ateş olarak ifade edilmektedir. Bebekler üzerinden en doğru ve en hassas ateş ölçümü makattan ve dijital dereceler yardımı ile gerçekleştirilebilmektedir. Hele ki yeni doğan ve çok küçük bebeklerde koltuk altı, cilt yüzeyinden ve koltuk altından yapılan ölçümler yanıltıcı sonuçlar verebilmektedirler.
Ateşi Yükselen Bebeğinizin Üzerini Çıkarın
Yüksek ateş, bebek, çocuk ya da yetişkin herkes için rahatsız edici bir olgudur. Bu nedenle yükselen ateşin düşürülmesi sağlandığında hasta hem kendini daha iyi hissedecek ve hem de beslenmesi daha iyi bir hal alacaktır. Ateşin 37,5 dereceyi gördüğünü fark eder etmez derhal bebeğinizin üzerindeki eşyaları çıkarın ve sık sık ateşini takip edin.
Şayet ateş ilk ölçtüğünüzde 38 derecenin daha üstünde ise doktorunuzun tavsiye etmiş olduğu ateş düşürücüyü çocuğunuza verin ve ardından ılık bir duş yapmasını sağlayın. Daha sonrasında ise yine hafif bir kıyafet giydirecek tekrar ateşini sık sık kontrol edin.
Ateşi Yükselen Çocuğa Sirkeli Su ya da Buzlu Su Ateşi Uygulanabilir mi?
Sirkeli su, buzlu su ya da alkol, çocuklarda yükselen ateşi düşürmek üzere kullanılan geleneksel yöntemler arasında yer almaktadır. Uygulanan bu gibi yöntemler, uygulandığı an itibariyle ateşi b çık hızlı bir şekilde düşmesini sağlar ancak refleks olarak daha yüksek derecelerde ateşe yol açabilmektedir.
Evde Uygulamalarla Ateş Düşürmek Mümkün
Ateş düşürücülerin etkinlik süresi genellikle 4 ila 6 saattir. Şayet ateş tekrar yükselirse bebeğiniz ya da çocuğunuz için tekrar farklı ateş düşürücüler kullanabilirsiniz. Ancak bunu yapmadan önce doktora başvurulara ateşe yok açan enfeksiyon sebebinin çok iyi anlaşılması gerekmektedir. Yüksek ateş, herhangi bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen bir durumdur. Bununla birlikte evde uygulanabilecek olan basit önlemler ile ateşin evde kontrol altına alınabilmesi de mümkündür.
Bebek, çocuklarda ortaya çıkan ateşi düşürmenin ağrı kesici dışındaki en etkili yöntemi ılık duş aldırmaktan geçmektedir. Bilinçsizce uygulanan diğer yöntemler ise ateşte reaktif ve daha hızlı bir yükselmeye yok açabilmektedir.
Çocuğunuz 3 Aydan Daha Küçük İse;
Henüz yeni doğmuş çok küçük bebeklerde enfeksiyonla mücadele yetisi son derece düşük olduğu için ciddi enfeksiyon oluşumu söz konusu olabilmektedir. Ateşin 38 derecenin üzerine çıkması halinde derhal doktoru arayın. Ancak kesinlikle doktorun izni ve bilgisi olmadan kullanmayın. Ateşin yükselmesinin durdurulamaması yani kontrol edilememesi halinde bebeğin derhal tam teşekküllü bir hastanenin acil servisine götürülmesi gerekmektedir.
Çocuğunuz 3 Aydan Daha Büyük ise;
Çocuğunuzun ateşi 24 saat geçmesine rağmen düşürülemiyorsa ve derhal bir hekime başvurulması gerekmektedir. Doktorunuz bebeğinizin ateşinin neden kaynaklandığını kontrol edecektir. Doktorun tavsiye ettiği ilaçlarla çocuğunuzun ateşi 48 saat boyunca hala düşüyorsa bu durumu da mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.