Hemen hemen tüm yeni doğmuş bebeklerde kabızlık sorunu yaşanmakta ve bu hem bebeği hemde anneleri inanılmaz huzursuz etmektedir. Anneler olarak bu durumdan kurtulmak için bilmemiz gereken bir kaç nokta bulunmakta. Bebeklerde kabızlık hemen hemen her bebeğin zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Çok tehlikeli olmamakla birlikte ufak sıkıntılar yaratabilen kabızlığın mutlaka giderilmesi gerekmektedir.
Zamanında giderilmeyen bir kabızlık git gide artacak ve kaka yapmak zorlaşacaktır. Bu durum bebeğin poposunda çatlaklar oluşmasına neden olabilir. Kanamalar görülebilir. Daha ileri vakalarda kanamlar ve çatlaklar ciddiyet oluşturabilir.
Eğer bebeğiniz kabız olmuşsa yapacağınız ilk şey bebeğin kaka yapmasını sağlamaktır. Bunun için kolaylaştırıcı önlemler alınabilir. Eğer bebek ciddi zorlanmakta ise eczaneden alabileceğiniz lavmanlar kullanılarak bebeğin kolay kaka yapması sağlanır. Kesinlikle müshil verilmez. Bundan sonra bebeğin tekrar kabız olmaması için beslenme önlemleri alınmalıdır.
Eğer bebek kaka yaparken çok acı çekmişse, poposunda çatlaklar olmuşsa kaka yapmaktan korkabilir ve bu nedenle kakasını tutma eğilimine gidebilir. Bu durumda bağırsaktaki kaka kuruyarak kabızlığa neden olabilir.
Bebeklerde kabızlık için öneriler;
Öncelikle bebeğin iyi beslenmesi gerekir. Az beslenen bir bebeğin kabız olması daha sık görülür.
Bebeğin bol sıvı alması sağlanmalıdır. Meyve suları (erik, kayısı vb.) verilmelidir.
Bebeğin bol posalı gıda alması sağlanmalıdır. Bağırsak hareketliliği için gereklidir.
Yeterince yağ alması sağlanmalıdır. Bebeğin beslenmesinde yeterince yağlı beslenmesi kabızlığı giderici bir önlemdir.
Komposto, tahıllı yiyecekler, meyve suları, bol sebze ve meyve, yoğurt, kuru baklagiller bebeğin beslenme menüsünde mutlaka bulunmalıdır.
Günlük beslenmesine ek olarak bebeğinize su verebilirsiniz. Başlangıç olarak 60-120 ml su verin. Bebeğinizin tepkisine göre daha fazla ya da daha az da verebilirsiniz.
Eğer su bebeğinizin kabızlık sorunu için yardımcı olamıyorsa, günlük yediği yemeklere ek olarak kuru erik, elma ya da armut suyu da içirebilirsiniz. Sudaki gibi günlük 60-120 ml olarak başlayıp bebeğinizin tepkisine göre daha fazla verebilirsiniz.
Bebeğiniz eğer katı gıdalar yiyebiliyorsa, armut püresi, arpa ya da kuru erik gibi lif yönünden zengin gıdaları yedirmeyi deneyebilirsiniz. Ama pirinçten uzak durmalısınız.
Bebeğinizdeki sert dışkıların geçişini kolaylaştırmak adına bir miktar su bazlı yağlayıcı uygulamak işinize yarayabilir. Bebeğinizdeki kabızlık sorunu için mineral yağ, müshil ve lavman yağı kullanmamanız tavsiye ediliyor.
Beslenme alışkanlığındaki yapabileceğiniz yukarıda belirtilen değişiklikler bebeğinizin kabızlık sorununa çözüm değilse veya kabızlık sorununa kusma ve irkilme gibi diğer belirtiler de eşlik ediyorsa, derhal çocuk doktorunuza gitmelisiniz.