Özellikle ilk kez çocuk sahibi olmuş olan anneler, bebeklerinin kafasında meydana gelen kalın ve yağlı saç derisinden dolayı endişeye kapılabilmektedirler. Ancak bu durum son derece giderilebilir ve kaygı gerektirmeyecek bir durumdur. Zira söz konusu bu oluşum, konak adı verilen ve vücut tarafından üretilen, geçici hiçbir zararı olmayan bir tabakadır.
Yalnızca birkaç ay içerisinde kendiliğinden yok olmaktadır. Bebekte konak oluşumu hemen hemen bütün bebeklerde görülen bir durumdur. Konak bir rahatsızlık değildir bu sebeple tedavi gerektirmez. Yapılması gereken tek şey iyi bir bakım ve temizlikle aşrı miktarda kabuklaşmasını engellemektir.
Konak Nedir?
Konak, daha ziyade küçük bebeklerin derisinde meydana gelen sarımsı, kabuklu ve kimi zaman da kızarıklığa ol açan bir tabakadır. Genellikle ilk 3 aya kadar oluşum gösteren konak, kaşıntıya yol açmaz ve bebekte rahatsızlık yaratmaz. Bununla birlikte kalınlaşmaya ve yayılmaya başlaması durumunda ise merak konusu olup kaş ve göz kapağı çevresinde kızarıklık ve isilik ortaya çıkabilir. Dağılma alanının daha geniş olması durumunda konak, seboroik dermatit adını almaktadır. Ebeveynler, daha ziyade ev yapımı ilaçları kullanma eğilimi içerisinde olsa da bebeği doktora göstermek daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca her ne kadar erken müdahalede bulunulursa iyileşme süresi de bir o kadar erken olacaktır.
Bebeklerde Konak Nedenleri Nelerdir?
Bebekte konak bebeğin kepeklenmesi diye adlandırılabilir. Yeni doğan bebeğin vücudundaki sıvı miktarı yetişkin bir kimse ile aynı oranda değildir. Henüz vücutta kemikleşme tam olarak gerçeklemediğinden vücutta svı miktarı çok fazladır. Zamanla vucut sıvıyı gözeneklerden atacaktır. Bebeğin kafasında konak görülmesi de vücudun attığı sıvının başta aşırı miktarda yağsı bir tabaka oluşturmasıdır.
Konak hangi sebeplerle oluştuğu tam olarak ortaya konuşmada da herhangi bir alerji hastalık ya da hijyensizlik gibi durumlardan da oluşmadığı bilinmektedir. Bununla birlikte büyük ihtimalle yeni doğanın vücut sirkülasyonunda anneden gelen hormonlara bağlı olarak bebeklerin derilerinde bulunan yağ bezlerinin salgılanan salgılarından kaynaklandığı öne sürülmektedir. Salgılanan bu yağlı maddelerin kurumasının ardından kaybolması beklenirken aksine kafa derisine yapışarak konağa dönüşürler.
Konağa sebebiyet veren bir başka durum olarak da uzmanlar; bebeğin tam olarak gelişememiş olan sindirim sisteminin biyotin ve B vitamini çeşitlerini tamamen ememediğinden ileri gelebileceğini öne sürmektedirler. Tüm bunların yanı sıra, bir sebep olarak gösterilemese de Malassezia olarak adlandırılan bir maya enfeksiyonunun da konağın yayılmasını tetikleyebileceği ileri sürülmektedir.
Bebeklerde Konak Ne Zaman Oluşur?
bebekte konak doğumdan sonraki süreçte yavaş yavaş kendini belli eder. Bebekte konak daha çok bıngıldak bölgelerinde yoğundur. Çünkü bıngıldağın sertleşme süresince vücut tarafından atılan sıvı bıngıldak çevresinde birikir ve konak oluşumu görülür. Bebekte konaklı bölgeler dikkatle incelendiğinde ön, arka ve yan bıngıldakların üzerinde konak oluşumunun fazlalığı görülebilir.
Konak Belirtileri Nelerdir?
Konağın görüntüsü, her bebekte farklı farklı olabilmektedir. Bununla birlikte tüm bebeklerde ortak olan belirtiler de mevcuttur. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
- Saç derisinin yağlı, kalın ve pulumsu bir görüntü alması
- Bazı bebeklerde saç dökülmeleri
- Saç derisinde beyazımsı pullanmalar
Durumun daha kötüye gitmesi halinde saç derisinde kızarık bir görüntü ortaya çıkabilir. Her ne kadar nadir rastlanan bir durum olsa da oluşması halinde saç derisinde kaşıntıya sebep olur. Konağın tedavi edilmemesi durumunda, deride zamanla yaraların çıkması mümkün olabilmektedir.
Bebeklerde Konak Nasıl Geçer?
Her ne kadar konak, en geç üç aya kadar kendiliğinden geçen bir durum olsa bile kimi bebeklerde 1 yıla kadar dahi devam ettiği görülmüştür. Konak tedavisinde uygulanabilecek pek çok yöntem bulunmaktadır.
Bebeğinizi yıkamadan önce önce kafasına bebe yağı sürün, daha sonra saçlarını şampuanla yıkayarak bebe yağını da temizleyin. Gece uyumadan önce bebeğinizin derisine vazelin sürün. Sabah uyandığında ince bir tarakla nazikçe tarayın ve şampuan ile güzelce yıkatarak akıtın.
Yumuşak bir saç fırçası ile saç derisini yavaşça fırçalayın ve pulların dökülmesini sağlayın. Ancak bunu, bebeğinizin saçına şampuan sürmeden gerçekleştirin. Bebeğinizin saçlarını her gün yıkamaya özen gösterin. Ancak, pullanma azaldıkça siz de yıkama işlemini seyreltmeye başlayın. Konak tedavisinde son derece etkili olduğu bilinmekte olan ketokenazol ilaçlarını kullanın. Sodyum bikarbonat ile hazırlamış olduğumuz hamurumsu karışımı bölgeye sürün ve o şekilde bekletin.
Yağlar;
Bebeklerde konak bıngıldaklar kapandıkça azalır ve zamanla kendiliğinden kaybolur. Bebekte konak iyi bir bakım ve temizlikle sorun olmaktan çıkar. Zeytinyağı ve badem yağı ile yağladıktan sonra biraz yumuşaması beklenir ve bir fırça yardımı ile hafifçe taranarak temizlenebilir. Konağın yumuşaması birikmiş konak miktarına göre uzayabilir.
Dikkat etmek lazım ama zamanla kendiliğinden geçiyor.