Bebeklerde Sağlıklı Beslenmede İlk Altı Ay

bebeklerde beslenme

Etkili ve verimli beslenme, çocuğun hem büyümesini hem de zihinsel ve bilişsel gelişimini destekler. Çocuklarda görülen beslenme ve büyüme ile ilgili problemlerin temelinde üç nedenden bahsedilebilir. Bu nedenleri; tıbbi veya fiziksel nedenler, yanlış besin seçimi ve sağlık için uygun olmayan kötü beslenme alışkanlıkları olarak sayabiliriz. Eğer çocuklarımızın besin ihtiyaçlarını eksiksiz bir şekilde karşılamak istiyorsak, yukarıda saymış olduğumuz bu üç temel sorunu ele almamız gerekmektedir.

Bebeklerde Sağlıklı Beslenme

Bir bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için ideal ve temel besin kaynağı anne sütüdür. Büyüme ve gelişmenin çok hızlı geliştiği yaşamın ilk iki yılında anne sütüyle beslenmenin devam ettirilmesi, çocuğun yaşamının ilerleyen yıllarındaki fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal sağlığını da olumlu yönde etkilemektedir.

Doğumdan itibaren bebeğe ilk 6 ay boyunca sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun gıdalarla beraber emzirmenin 2 yaşına kadar devam ettirilmesi esastır. Çocuğa verilecek ek gıdalara ilk 6 aydan sonra geçilmeli, bu ek gıdalar özenle belirlenmeli ve çocukta görülen mineral ve vitamin eksikliklerine özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir

Bebeklerde İlk Altı Ayda Beslenme

Doğum olduktan sonra ilk yarım saat içinde bebek emzirilmeye başlanmalıdır. Eğer doğum Sezaryen olarak olduysa; annenin çocuğu emzirmesi için kendine gelmesi beklenmeli, bebeğe herhangi bir gıda kesinlikle verilmemelidir. Bebeği erken emzirme, hem bebeğin emme istek ve ihtiyacı içerisinde olması nedeniyle hem de anne sütünün salgılanmasını uyardığı için önemlidir. Doğum sonrasında ilk birkaç gün boyunca gelen ve “ağız sütü” adı verilen annenin ilk sütü bebeğin ilk aşısı gibidir. Bu ağız sütü bebeğin bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek hastalıklardan korunmasına yardım eder.

Bebek ilk 6 ay boyunca tek besin kaynağı olarak anne sütü aldığında, anne sütüyle yeterli su aldığından su vermeye de gerek yoktur. Yapılan araştırmalarda ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin, diğer bebeklere oranla daha az hastalandıkları, ishal ya da akut solunum yolu enfeksiyonlarına daha az yakalandıkları  tespit edilmiştir.

Bebeklere altı aydan önce başka gıdaların verilmesi alınan anne sütünde azalmaya neden olur azaltır ve anne sütünün tam olarak emilimini engeller. Bu dönemde bebekler sık sık ve emmeyi her istediğinde emzirilmelidir. Bebeğin günde en az beş kez altını ıslatması ve ağırlığının her ay 400–750 gram artması anne sütünün yeterli ve verimli olduğunu gösterir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz