Bebeklerde Neden Sivilce Ve Cilt Kuruluğu Olur?

Bebeklerde doğumdan sonra birkaç hafta içinde vucutlarının çeşitli yerlerini kaplayan kızarıklıklar görülebilir. Bu durum anne ve babaları endişeye düşürür. İşte bu kızarıklıkların sebebi çoğunlukla bebek sivilcelerdir.

Bebeklerde sivilce neden olur?

Öncelikle şu bilinmelidir ki, bebeklerde sivilcenin nedeni asla kir değildir. Bebeklerde sivilcenin nedeni deri altında yağ tabakasının oluşmasıdır. Yağtabakasını oluşturan etken ise anne karnında iken annenin hormanal durumundan etkilenmesidir.

Anne adayları tabiki bu sivilcelerden korkarlar ama korkulacak bir durum yoktur. Çünkü doğumdan hemen sonra görülen sivilceler genelde 5 aydan sonra tamamen geçer.  

Bebeklerde sivilce tedavisi

Bebeklerde sivilce için ciddi bir tedavi gerekmez. Normalde yağ bezlerinin aşırı salgı yapması geçecek ve zamanla sivilceler kaybolacaktır. Bu süre çoğunlukla bir kaç hafta içinde gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda sivilcelerin 3-4 aya kadar devam etttiği görülebilmektedir.

Yapılması gereken bebeğin cildinin her gün temiz ve ıslak bir bezle hafifçe silmektir. Eğer altı ayı geçen bir süre sivilceler kaybolmaz ise bir doktordan yardım alınabilir. Ayrıca sivilcelerin etafı pullu,  cerahat birikmiş durumda  ve sert ise sivilce zannettiğiniz kızarıklık  aslında sivilce olmayabilir böyle bir durumda yine doktorunuza  başvurunuz.

Bebeklerde cilt kuruluğu

Bebeklerde cilt kuruluğu bazı bebeklerde genetik yatkınlık nedeniyle olabilmektedir. Eğer cilt kuruluğu aşırı değilse pek sorun olmaz. Ancak bebeklerde cilt kuruluğu aşırı ise bu bebekte huzursuzluk yaratır, bebeği rahatsız eder.

Bebeklerde cilt kuruluğuna önlem olarak bebeğin cildi mutlaka her banyo sonrası nemlendircili bebe losyonu ile iyice masaj yapılmalıdır. Bu işlem her banyo sonrası yapılırsa bebekte cilt kuruluğunun geçmesi gerekir. Eğer bebeğin cildi krem ve losyon sürüldüğü halde geçmemiş, giderek kaşıntılı hale geçmiş ise ve ekzema belirtileri görülmüşse bu durumda bebek iyice rahatsız olacaktır. Yapılması gereken bebeği birsağlık kuruluşuna götürmektir.

Uzun süren ve geçmeyen cilt kuruluklarına karşı doktorunuz ilaç verebilir.

Bebeklerde cilt kuruluğu nasıl önlenir?

  • Bebebğin elbiseleri mutlaka pamuklu ve yumuşak olmalıdır.
  • Üzerine dar olmamalı, hava almalıdır.
  • Giydiği elbise onu çok sıcak ve çok soğuk havadan korumalıdır.
  • Bebek cildi rüzgarla çok temas etmemelidir.
  • Hayvanlardan, polenli bitkilerdenkuru ve sıcak ortamlardan uzak tutulmalıdır.
  • Bebek banyo yaptırılırken sabun kullanmaktan kaçınılmalıdır.
  • Banyo sonrası cildi nemlendirici ile nemlendirilmelidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz