Bebeklere Emzik Bıraktırma Yöntemleri Nelerdir? Bebek Sağlığı Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Öncelikle bebeğinize emzik bıraktırmakta çok geç kalmayın. Çünkü bebekler ne kadar uzun süre emzik kullanırlarsa bırakmaları o kadar zorlaşacaktır. Bu sebeple bebeğinize iki yaşından önce emziği bıraktırmayı deneyin. Bebek büyüdükçe yöntemleriniz etkisiz kalacaktır. Aşağıda bazı emzik bıraktırma yöntemleri bahsedilmiştir.

Emziğin bebek sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?

Emzik, yeni doğmuş bir bebekte en güçlü içgüdü olan emme içgüdüsünü tatmin etmek için kullanılan, bebeğe güven hissi veren silikon veya kauçuktan yapılmış bir gereçtir. Birçok ebeveyn bebek doğmadan önce “bebeği emziğe alıştırmayalım” yönünde karar alır.

Ancak özellikle geceleri, bebeğin aşırı ağlamalarına dayanamayıp, bazen de doktor tavsiyesiyle bebek emziğe başlatılır. Bebek bir aylık olmadan emzik kullanımına başlanmaması tavsiye edilmez. Emzik kullanmaya başlayan bebek emme duygusu tatmin edildiği için kendisini daha güvende hissetmeye başlar ve gece ağlamaları azalır.

Emzik seçerken kauçuk mu yoksa plastik mi tercih edilmeli?

Emzikler kauçuk ve silikon olmak üzere iki maddeden yapılır. Doğal madde olan kauçuk elastik ve dayanıklıdır. Özellikle diş çıkartan bebekler de kauçuk emzik kullanmak uygun olur. Kauçuk emzikler suyu emdikleri için çabuk bozulurlar. Silikon emzikler ise silisyumdan yapılır. Silikon emziklerin formu zor bozulur ancak diş darbelerine dayanıklı değildir. Bu yüzden silikon emzikler diş çıkarmamış bebeklerde tercih edilir.

Damaklı ve damaksız emzik konusu

Bu konuda damaksız emzikler anne memesini andırdığı için bebekler tarafından daha çok sevilir. Bu emzikler özellikle bir yaşından sonra damağa baskı yaparak damak yapısını ve üst ön dişlerin sıralanışını bozabilir. Bu tür emziklerin bir yaşından sonra kullanılmaması gerekir. Damaklı emziğin yapısı ise daha eliptik ve ucu yukarı doğru eğimlidir. Bu şeklinden dolayı 2-3 yaş arasında bile rahatlıkla kullanılabilir. Çocuk damağa adapte olduğu için deformasyona neden olmaz.

Emzik temizliği nasıl yapılmalı?

Emziğin temizliği malzemesine göre değişir. Kauçuk olanlar özel bir temizleyici madde yardımı ile soğuk veya ılık şekilde sterilize edilmelidirler. Silikon olanlar ise 5 dakika kaynatılarak bebeğe verilir. En çok yapılan yanlışlardan bir tanesi annenin emziği ağzına alarak temizlendiğini sanıp bebeğe vermesidir. Hem emzik üzerinde ki bakteri ve mikroplar bu yolla yok olmazlar, hem de annenin ağzında ki bakteriler bebeğe geçer. Ayrıca emzikler mutlaka her ay değiştirmeli, parçalanmış ve formu bozulmuş emzikler bebeğe verilmemelidir.

Uzun süre emzik kullanımının zararları nelerdir?

Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları bebeklerde uzun süre emzik kullanımının fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olabileceği söylemektedir. Emzik kullanan çocuklarda, uzun süre emzik kullanmaya bağlı olarak gelişen diş ve damak sorunları, konuşmada bozukluk, iletişim ve sosyal becerilerde gerilik gibi durumlar meydana gelebilir.

Anneler bebeklerinin sinirli, huzursuz olduğu anlarda emziği susturmak için tek çare olarak görmemeleri, bebeği sakinleştirmek için müzik dinletmek, şarkı söylemek, kucağa alıp onunla konuşmak gibi yöntemlerinde emzik kadar ise yaradığı söylenmektedir.

Emzik hangi yaşta bırakılmalı?

Emziğin 2 yaşlarında bırakılması gerekir. Eğer çocuk emziği bırakmak istemiyorsa biraz daha ertelemek mümkündür. Ancak bu esnada emzik kullanma süresinin sürekli azaltılması gerekir. Bu dönemlerde eline kemirmesi için taze sebze ve meyve vermek işinizi kolaylaştırabilir.

Kısacası masum gibi görünen emzikler gerekli koşullar uygulanmadığında çok tehlikeli bir madde haline gelebilmekte. Bu olumsuzluklardan korunmak için detaylı araştırma yapın ve tereddüde düştüğünüz konularda doktorunuzdan tavsiye alın.

Tiksindirme

Bu yöntemle bebeğinizin emzikten tiksinmesi ve bu vesileyle emziği bırakması hedeflenir. Emziğin ucuna bebeğin hoşuna gitmeyecek tatlar sürülebileceği gibi emziğin içine yine (tuz-şeker karışımı gibi) karışımlar doldurulabilir. Emziğin ucundan küçük bir delik açtığınızda bu karışım bebeğin diline temas edecek ve bebek emzikten tiksinecektir.

İnandırma

Bebeğinizi emiğin kaybolduğuna veya bitiğine inandırmak. Bunun için emziğin ucunu kısa kısa kesmelisiniz. Zamanla emzik iyice kısalacak ve emilmez hale gelecektir. Böylece bebek emziğin bittiğine inanacaktır.

Ödüllendirme

Yaşı daha büyük bebekler için uygulanabilecek bu yöntem de, bebeğinize emzik kullanmadığı zaman çok seveceği bir şeyi alacağınızı söyleyeceksiniz. Oyuncak, çikolata, elbise vb. Ancak çocuğunuz hem hediyeyi hem emziği isteyebilir.

Çirkinleştirme

Emziğin görüntüsünü çirkinleştirebilirsiniz. Örneğin ucundan bir miktar yakabilirsiniz. Bebek emziğin yeni görüntüsünü beğenmeyecek ve emziği bırakacaktır. Ancak yeni bir emzik istemesi muhtemeldir.

Oyalama

Bebeğinizin her emzik isteyişinde bebeğinizi her hangi bir oyun, şarkı çizgi film vs. ile oyalamanız ve bebeğe hoş vakit geçirtmeniz ve bunu sıkılmadan bir süre tekrarlamanız bebeğinize emziği bıraktırabilir.

Kullanımı sınırlayın

Bir başka yöntemin de emziğe sadece belirli yerlerde yada zamanlarda izin vermektir. Emziği evde tutup çocuğunuzun sadece arabada ya da kreşte emmesine izin vermekle işe başlayabilirsiniz. Bir hafta kadar sonra çocuğunuza emziği sadece yatakta kestirirken ve uyku zamanı alabileceğini söyleyin.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz